9. ja 10 käsky: Älkää taipuko – 1. Piet. 1:13-17

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 5.12.2021
2. adventtisunnuntai, 1. vuosikerta
1. Piet. 1: 13-17

Vyöttäytykää siis, olkaa raittiit. Pitäkää ajatuksenne kirkkaina ja pankaa täysi toivonne siihen armoon, joka teille annetaan Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä. Olkaa kuuliaisia lapsia älkääkä taipuko noudattamaan himoja, joiden vallassa ennen, tietämättömyytenne aikana, elitte. Niin kuin hän, joka teidät on kutsunut, on pyhä, niin tulkaa tekin pyhiksi kaikessa mitä teette. Onhan kirjoitettu: ”Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä.” Ja jos kerran te rukoillessanne kutsutte Isäksi häntä, joka puolueettomasti tuomitsee kunkin hänen tekojensa mukaan, niin eläkää jumalanpelossa tämä muukalaisuutenne aika.

Johdanto

Vuonna 2008 oli finanssikriisi, ja moni alkoi silloin vetää pois sijoituksiaan. Niin tapahtui myös Yhdysvalloissa Bernard Madoffin sijoitusyrityksen osalta, joka oli pystynyt maksamaan asiakkailleen poikkeuksellisen hyviä tuottoja. Ongelma oli kuitenkin siinä, että Madoff ei ollutkaan sijoittanut asiakkaidensa rahoja, vaan oli maksanut vanhojen asiakkaiden tuottoja uusien asiakkaiden tuomilla rahoilla. Kun moni alkoi samanaikaisesti pyytää rahojaan takaisin, paljastui maailman suurin pyramidihuijaus, mahdollisesti jopa yli 60 miljardia dollaria, ja useat jäivät siinä tyhjin käsin.

Kukaan meistä ei halua tulla petetyksi. Jumala tietää, miten inhottavalta tuntuu tulla jopa rakkaan ihmisen pettämäksi. Niin on käynyt hänelle jo ensimmäisestä ihmissukupolvesta alkaen.

Aina vain se sama kuvio toistuu, että jokin – vaikkapa toisten ihmisten varallisuus – näyttää niin houkuttelevalta, että siitä ei pysty pitämään näppejä erossa. Mutta kun himo pääsee valloilleen, seuraukset ovat vakavat, sekä pettäjälle että petetylle.

Pietari kirjoittaa tuossa äsken luetussa tekstissä kuitenkin, että himoja ei pidä taipua noudattamaan. (1. Piet. 1:14) Jatketaan tänään saarnasarjaa kymmenestä käskystä ja katsotaan kahta viimeistä käskyä. Saarnasarjan aiemmat osat löydät helpoiten sivulta marttihaverinen.fi/saarnasarjoja.

Katsotaan tänään kolmea näkökulmaa.
1) Pettävä himo
2) Kateus ja ylpeily
3) Kaikki tai ei mitään

1) Pettävä himo

Apostoli Pietari kirjoittaa vyöttäytymisestä. Jotta me pääsisimme nyt hänen kanssaan samalle aaltopituudelle, meidän pitää kuvitella jotain muuta kuin farkkuja. Muinaisissa väljissä ja roikkuvissa tamineissa oli syytä vyöttäytyä, jos meinasi lähteä liikkeelle tai alkaa suorittaa jotain tehtävää. Minulla on tämän messukasukan alla, valkoisen alban päällä, naru vyönä kuvaten sitä, kuinka Jumala vyöttää viisaudellaan ja voimallaan totuuteen, mutta on se vyö tärkeä myös siksi, etten kompastelisi portaissa alban pitkien helmojen takia.

Pietari kehottaa vyöttäytymään eli toisin sanoen olemaan siis valmis. Ja jos lähdet tekemään jotain tärkeää tehtävää, tai odotat jonkin tärkeän henkilön tapaamista, on myös hyvä, että ajatus juoksee kirkkaasti.

Huomenna on itsenäisyyspäivä, ja Linnan juhlat on tältä vuodelta peruttu koronatilanteen takia. Siellä Linnan juhlissa booli on kuulemma tavannut olla petollista, ja on saanut monen askeleet horjumaan, mutta harva lienee saapunut juovuksissa kättelemään presidenttiä ja hänen puolisoaan.

Sen lisäksi, että kledjut ovat lähtökunnossa, hyvään valmiustilaan liittyy siis myös raittiina oleminen.

No, onko sydämesi valmis, onko sydämesi raitis? Valvotko sinä sitä, ettei sydämesi pääse säntäilemään milloin minkäkinlaisten pupujen perään? Vai tyydytkö vain roikkumaan siellä hihnan toisessa päässä, niin että sydämesi vetää sinua sitten perässään aina sinne, minne se nyt sattuu laukkaamaan?

Pietari kehottaa pitämään ajatukset kirkkaina, mutta se on vaikeaa, jos himo pääsee ohjaksiin. Silloin näkökenttä kapenee, ja laaja-alainen arviointikyky sumenee reunoilta.

Himo tulee vastaan myös Jumalan antamassa kymmenessä käskyssä, kun siellä puhutaan siitä, mikä on lähimmäiselle kuuluvaa. Yhdeksäs ja kymmenes käsky kuuluvat Toisessa Mooseksen kirjassa näin: “Älä tavoittele toisen taloa. Älä tavoittele hänen vaimoaan, älä orjaa tai orjatarta, älä hänen härkäänsä, älä hänen aasiaan äläkä mitään, mikä on hänen.” (2. Moos. 20:17)

Tavoitteleminen kielletään kymmenessä käskyssä siis ihan kahteen kertaan. Vanhassa raamatunkäännöksessä se tavoitteleminen oli käännetty “älä himoitse”. (2. Moos. 20:17) Kirkon katekismuksessa vaimosta puolestaan puhutaan nykyään puolisona ja orjasta tai orjatattaresta palvelijana. Hyvä niin. Viidennessä Mooseksen kirjassa, jossa kymmenen käskyn laki toistetaan, vaimo on siirretty näissä kahdessa käskyssä lueteltavien asioiden ensimmäiseksi. (5. Moos. 5:21)

Siellä Viidennessä Mooseksen kirjassa tässä listassa mainitaan myös pelto, mikä kuulostaa näin helsinkiläisittäin ehkä vähän jännältä, mutta pellonkin himoitsemisen seurauksista löytyy Raamatusta karmaiseva esimerkki. Kun kuningas Ahab alkoi himoita naapurinsa Nabotin viinitarhaa itselleen vihannestarhaksi, Nabotilta lähti siinä juonittelussa viinitarhan lisäksi myös henki. (1. Kun. 21:15)

Tavoitteleminen voi johtaa siis sellaisiin peliliikkeisiin, jotka tuhoavat elämää, ja myös siltä nämä käskyt haluavat suojella.

Nämä käskyt auttavat meitä samalla kurkkaamaan myös konepellin alle, sillä kaikenlainen ahnehtiminen lähtee omasta sydämestä. (Mark. 7:21-22) Kun esimerkiksi katsoo toista himoiten, Jeesus sanoo, että siinä on jo sydämessään tehnyt aviorikoksen. (Matt. 5:28)

Kaikki ei tule aina ilmiselvästi näkyviin, ja Lutherin mukaan “tämä viimeinen käsky ei kohdistukaan niihin, joita maailma pitää roistoina, vaan juuri kaikkein nuhteettomimpiin”. (Luther: Iso katekismus)

Maailmassa vallitsee turmelus juuri himojen tähden. (2. Piet. 1:4) Se joka himoitsee, tekee todennäköisesti asioita, joilla hän pettää jonkun. Mutta himon kohde pettää lopulta himoitsijan, eikä anna sitä, mitä vain Jumala voi antaa, lopullisen täyttymyksen.

2) Kateus ja ylpeily

Himoon kietoutuvat kateus ja mahtailu, ja ne ruokkivat sitä.

Onko sinulla taipumusta kadehtia muita? Aina löytyy niitä ihmisiä, joilla menee jossain asiassa sinua paremmin, etkä tule koskaan tilanteeseen, etteikö siellä yläpuolellasi olisi joku. Jos sinulla on vene, satamassa viereesi lipuu omaasi hienompi paatti, ja jos ei tule, niin jossain sellainen kuitenkin on.

Ja jos egosi perustuu vertailulle, saatat haluta pönkittää sitä muiden edessä pröystäilemällä sillä, minkälainen sinä olet tai mitä sinulla on.

Sekä kateudessa että pröystäilyssä tulee näkyviin vääränlainen ajatus Jumalasta, ja vääristynyt suhde toisiin ihmisiin.

Kun kadehdit jotakuta, silloin sillä toisella on mielestäsi jotain sellaista, mitä sinulta puuttuu, tai jotain paljon parempaa kuin mitä sinä olet sattunut saamaan. Harmistut siis siitä, että se on juuri hänellä tai ei juuri sinulla, on kyse sitten työtehtävästä, kulkupelistä, ihmissuhteesta tai jostain muusta. Jos uskot Jumalaan, se on oikeastaan Jumala, joka joutuu syytetyksi siitä, että hän on tullut jakaneeksi sinulle huonot kortit.

Jos taas pröystäilet, erehdyt luulemaan, että se mitä sinulla on – älyä, taitoa, asemaa, omaisuutta tai mitä vain – olisi sinun, eikä Jumalalta lahjaksi saatua. Mutta Raamatussa sanotaan, että: “Omin voimin ei yksikään menesty.” (1. Sam. 2:9) Ihan jo pelkästään se, että olemme olemassa, on sekin lahjaa. Sinä olet olemassa, koska Jumala on tahtonut sinut olemaan.

Meillä syntisillä ihmisillä on jatkuvasti vaarana kiinnittää sydän Jumalan antamiin hyviin lahjoihin Jumalan itsensä sijasta. Himossa niitä alkaa ahnehtia, kadehtia sitä mitä muilla on, tai kerätä yli tarpeen, jotta voisi esimerkiksi päteä muiden edessä. Himo ei tyydy olemaan kiitollinen siitä, mitä olet Jumalalta saanut. Pitää saada enemmän, parempaa ja nopeammin.

Kateudessa ja pröystäilyssä oma itsekunnioitus ja muiden halveksunta on väärällä tavalla rakennettu katoavien asioiden varaan.

Mutta kaiken tämän keskellä se, mitä Jumala sanansa kautta sinulle tarjoaa, on pts – pitkän tähtäimen suunnitelma. “Maailma himoineen katoaa, mutta se, joka tekee Jumalan tahdon, pysyy iäti”. (1. Joh. 2:17)

Jumala ei halua, että joudut pettymään karvaasti tämän maailmanhistorian viimeisenä päivänä siinä, että et ole luottanut häneen, vaan olet rakentanut elämäsi katoavien asioiden varaan. Koska tämä koko laiva on siis hitaasti mutta varmasti uppoamassa, ei kannata ripustautua sen köysiin, ettei se vedä sinua lopullisesti mukanaan syvyyksiin.

Jeesuksen esittämässä kylväjävertauksessa kylvetty sana tukahtuu ihmisessä, jos mielihalut saavat hänessä sijan (Mark. 4:18-19), sillä sydämen ja silmien mielihalut viekoittelevat luopumaan Jumalasta (4. Moos. 15:39). Kysymys on ikuisesta elämästä ja kuolemasta, ei Jumala muuten varoittaisi asiasta niin vakavasti.

3) Kaikki tai ei mitään

Me ihmiset olemme usein persoja kiiltäville esineille, mutta mitä kaikkea Jumala olisi valmis vaihtamaan saadakseen kultaa? Ilmeisesti ei yhtikäs mitään. Hän saa kultaa lisää luomalla, jos niin tahtoo.

Mutta hänen luomuksenaan sinä olet ainutlaatuinen ihminen, eikä ole ketään toista samanlaista kuin sinä. Siksi Jumala oli valmis vaihtamaan jopa oman ainoan Poikansa sinun rangaistuksesi kärsijäksi, tehdäkseen sinusta pyhän, hänelle kuuluvan.

Jeesus ei katsonut ketään himoiten, hän ei pistänyt ihmisiä järjestykseen varallisuuden tai muiden asioiden perusteella, eikä hän leveillyt kenenkään edessä.

Yhdeksännen ja kymmenennen käskyn kohdalla luetellaan vaimo, talo, pelto, orja, härkä, ja aasi. (5. Moos. 5:21) Jeesuksella ei ollut mitään näistä. Aasinkin hän lainasi, kun ei omasta takaa ollut.

Mutta silti hänelle oltiin kateellisia. Matteuksen evankeliumissa mainitaan, että hänet oli pelkästä kateudesta jätetty Pilatuksen käsiin. (Matt. 27:18) Ja niin kuin sen Nabotin kohdalla, jonka viinitarhan kuningas Ahab halusi viedä, väärät todistajat esittivät syytöksiä Jeesustakin vastaan, ja niin häneltä riistettiin hänen henkensä. (1. Kun. 21:13, Matt. 26:60-61)

Vaikka Jeesuksella ei ollut mitään, hänessä on kaikki. Vaikka sinusta vaikuttaisi siltä, että hänellä ei ole tarjota mitään himojesi tilalle, hänessä avautuukin koko elämisen rikkaus, ikuista elämää myöten.

Himon olemukseen kuuluu, että se pettää lopulta aina, kalvaa tyhjäksi ja pakottaa etsimään lisää. Anna siis himosi, kateutesi ja väärät perustuksesi joka päivä Jeesuksen hoidettavaksi, koska hänen verensä on pessyt sinutkin puhtaaksi. Jeesuksen tähden saat tänäänkin uskoa kaikki syntisi anteeksi.

Se mitä Jumala tarjoaa sinulle himojen sijaan, ei ole jokin harmaa byrokraattinen pykäläviidakko. Tämän maailmankaikkeuden Luoja tarjoaa sinulle itsensä, oman luotettavan rakkautensa, eikä hän koskaan petä tai hylkää sinua.

Jumala on rakkaudessaan intohimoinen sinua kohtaan, ja hän haluaa itselleen koko sinun sydämesi, että rakastat häntä yli kaiken ja hänen luomiaan lähimmäisiäsi niin kuin itseäsi.

Kristittyinä me joudumme kamppailemaan monenlaisten himojen kanssa koko elämämme ajan, mutta sitä taistelua Raamattu rohkaisee käymään jatkuvasti ja loppuun asti. Olemaan taivaalliselle Isällemme kuuliaisia lapsia, pyhiä, niin kuin hän on pyhä. (1. Piet. 1:14,16)

Kristuksessa olet rikas, eikä toisen omaa siksi tarvitse himoita, vaan iloita siitä, mitä hänellä on. Ja jos sinulta puuttuu jotain, sitä saat pyytää Isältäsi. Se mitä sinulla on, ei puolestaan ole tarkoitettu pönkittämään egoasi, vaan se on Herralta lainassa, ja tarkoitettu palvelemaan.

Kerran taivaassa saamme vihdoin elää vapaana kaikesta vääränlaisesta himosta, ihan vain nauttia ja iloita!

Rukoillaan. Rakas Jumala, sinä tunnet meidät läpikotaisin, paremmin kuin edes me itse. Kiitos, että Kristuksen tähden annat lankeemuksemme anteeksi. Kiitos, että saamme jättää kaikki himomme ja kamppailumme sinun käsiisi, kiitos että sinä annat Pyhän Hengen voimaa taistella. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s