Kuka minä teidän mielestänne olen? – Matt. 16:13-19

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon sanajumalanpalveluslähetyksessä 12.7.2020
Apostolien päivä, 2. vuosikerta
Matt. 16: 13-19

Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: ”Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat?” He vastasivat: ”Toisten mielestä hän on Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia, joidenkin mielestä Jeremia tai joku muu profeetoista.” ”Entä te?” kysyi Jeesus. ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Simon Pietari vastasi: ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.”
Jeesus sanoi hänelle: ”Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa. Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu.”

Johdanto

Nyt korona-aikana kotimaanmatkailun suosio on ilmeisesti taas nousussa. Jeesuskin sahasi kotimaataan ristiin rastiin.

Tämä Filippoksen Kesarean seutu, missä tämän päivän tekstissä oltiin, on aivan Israelin pohjoisosassa, Hermoninvuoren juurella, ja siellä on Jordanjoen yksi alkulähteistä. Oltiin siis sellaiset neljäkymmentä kilometriä Galileanjärven pohjoispuolella, lähellä nykyistä Libanonia ja Syyriaa.

Filippoksen Kesarea oli kaupunki, ja sen nimessä se Kesarea oli annettu keisari Augustuksen kunniaksi. Koska Välimeren rannalla sijaitsi toinen Kesarea-niminen kaupunki, ne piti jotenkin pystyä erottamaan toisistaan. Niinpä tätä pohjoista Kesareaa rakennuttanut Herodes Suuren poika Filippos oli sitten vaatimattomasti liittänyt oman nimensä keisarin kylkiäisiksi, ja siitä oli sitten tullut tuo jännittävä kombinaatio Filippoksen Kesarea. Filippos oli neljännesruhtinas, koska Herodes Suuren kuoleman jälkeen maa oli palasteltu pienemmiksi hallintoalueiksi.

Filippoksen Kesarea oli saanut nimensä siis Rooman valtakunnan keisarin ja paikallisen hallitsijan mukaan, ja sillä seudulla Jeesus kyseli nyt opetuslapsiltaan, että kuka hän sitten on. “Mitä ihmiset hänestä sanovat?” (Matt. 16:13)

Opetuslapset olivat katugallupissa kuulleet sellaisia veikkauksia kuin Johannes Kastaja, Elia, Jeremia tai joku muu profeetoista. Ihmiset olivat rankanneet Jeesuksen siis profeettojen ykkösketjuun, suurimpien profeettojen joukkoon.

Tunnistamisen vaikeus

Eräs ystävä kertoi, että kun hän oli reissussa Italiassa, hän kuuli lähellään erään miehen puhuvan seurassaan oleville suomea. Ystävä alkoi puhua heille ja kävi ilmi, että he asuvat Amerikassa. Sekin tuli jossain vaiheessa esille, että mies tykkää pelata jääkiekkoa.

Ystäväni vaimo pyysi, että josko he voisivat ottaa yhteiskuvan. Kun sitä kuvaa katsoo, niin siinä heidän kanssaan poseeraa Teemu Selänne! Ystäväni vaimo oli kyllä tunnistanut, kenen kanssa siinä jutellaan, mutta kun tuo ystäväni ei seuraa lätkää, niin hän ei tiennyt olevansa tekemisissä superstaran kanssa.

Jeesus on ihmiskunnan historian tunnetuin tyyppi, mutta silti hänet on edelleenkin haastavaa tunnistaa. Hän ei ole vain mukava keskustelukumppani, syvällinen ajattelija tai moraalinen esikuva, vaan hän on paljon näitäkin enemmän. Kun Jeesus kysyi opetuslapsiltaan, että: “Kuka minä teidän mielestänne olen?”, Pietari sanoi koko joukon puolesta, että: “Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.” (Matt. 16:15-16)

“Ei liha eikä veri, vaan minun Isäni”

Opetuslapset olivat rundanneet Jeesuksen seurassa jo pitkään, mutta pelkkä mukana hengaaminen ei vielä itsessään johda Jeesuksen tuntemiseen. Siinä joukossa oli myös Juudas Iskariot, joka kaiken sen yhdessä koetun jälkeenkin lopulta kavalsi Jeesuksen.

Jumala on meidän järjellemme niin suuri ja hänen tiensä niin ihmeelliset, että Jeesusta ei pysty tunnustamaan Messiaaksi vain kognitiivisen päättelykyvyn lopputuloksena.

Jeesus sanoi Pietarille, että: “Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa.” (Matt. 16:16-17) Jeesuksen tunnustaminen Messiaaksi edellyttää siis sitä, että Jumala antaa ilmoituksensa kautta meidän tunnistaa Jeesus elävän Jumalan Pojaksi.

Jumalan ilmoitus Kristuksessa on tasapuolinen meille kaikille, koska ne, joilla on suurempi älykkyysosamäärä, eivät ole sen lähempänä Jumalaa kuin muutkaan. Ilman Pyhän Hengen antamaa hengellistä näkökykyä meistä kukaan ei voi tuntea Jeesusta ja ymmärtää sitä, mitä hänen työnsä ristillä meille merkitsee.

Esimerkiksi tämä samainen Pietari erehtyi jo kohta tämän tunnustuksensa jälkeen laukomaan Jumalan vastaisia ajatuksia, kun hän halusi estää sen, että Jeesus kuolisi Jerusalemissa. Siinä yhteydessä Jeesus sanoi hänelle, että: “Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta, vaan ihmisestä!” (Matt. 16:23)

Kristuksen kärsiminen ristillä on järjellemme lähtökohtaisesti jotain käsittämätöntä, vastenmielistä ja tarpeettomalta tuntuvaa. Mutta Jeesus sanoo: “Ellette usko, että minä olen se joka olen, te kuolette synteihinne.” (Joh. 8:24)

“Tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni”

Kirkon historiassa on pohdittu paljon sitä, että mihin tarkkaan ottaen perustui se, että Jeesus julisti Pietarin autuaaksi. Samalla on kyselty, että mikä oikein on se kallio, jolle Jeesus sanoo rakentavansa Kirkkonsa.

Luterilaiset ovat katsoneet, että se oli tuo tunnustus. Kristuksen Kirkko perustuu ja rakentuu juuri tuolle tunnustukselle ja uskolle, että Jeesus todella on luvattu Messias, ihmiseksi syntynyt elävän Jumalan Poika, joka tuli pelastamaan meidät syntiset ihmiset kadotuksesta ikuiseen elämään taivaassa.

Jeesus Kristus on se ikuinen kallio ja kulmakivi, jonka varaan hän on rakentanut ikuisen temppelinsä. Vanhassa testamentissa profeetta Jesajan kirjassa Herra sanoo, että: “Katsokaa: minä lasken Siioniin peruskiven, huolella valitun kivipaaden, kallisarvoisen kulmakiven sitomaan vankkaa perustaa. Joka uskoo, ei horju.” (Jes. 28:16)

“Sinä olet Messias”

Jeesus kysyy myös sinulta: “Kuka minä sinun mielestäsi olen?” Ehkä sinäkin olet jo pitkään kierrellyt ja kaarrellut kiinnostuneena Jeesuksen liepeillä niin kuin opetuslapset Mestarinsa matkassa, ja ihmetellyt, kuka hän lopulta oikein on. Sinua lähestyy tämän maailmankaikkeuden hallitsija, joka haluaa päästä sinun kanssasi paljon läheisempään tekemiseen kuin yhteisselfieen. Hän haluaa päästä asumaan sinun sydämeesi.

Pietarin sanoin saat vastata ja tunnustaa Vapahtajallesi, että: “Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.” Kun me uskossa tunnustamme Isän antaman ilmoituksen mukaisesti, että Jeesus on Herra, kastettuna Jumalan lapsena sinäkin olet elävänä kivenä Jumalan Pojan rakennuksessa.

Jeesus sanoi Pietarille, että: “Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu.” (Matt. 16:19)

Avain on tarkoitettu edistämään pääsemistä jonnekin sellaiseen paikkaan, jonka sisäänkäynti on lukossa. Kun kerran Kristuksen antamat avaimet ovat siis taivasten valtakunnan avaimet, taivaan avain on syntien anteeksiantamus Jeesuksen veressä. Kristus nimittäin avasi verellään meille tien taivaaseen.

Paatuneelle synnin tekijälle taivas on suljettu, mutta katuvalle syntiselle taivas on avoinna evankeliumin sanan, kasteen ja ehtoollisen kautta. Kristuksen tähden saat tässä ja nyt uskoa kaikki

Jeesus sanoi Pietarille tämän uskontunnustuksesta siis, että: “Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri.” (Matt. 16:17)

Syntisen ihmisen liha ja veri eivät kykene tavoittamaan elävää Jumalaa, mutta synnitön Kristus tarjoaa ehtoollisessa meille oman lihansa ja verensä. Kristuksessa me saamme lahjaksi elämän, syntien anteeksiantamuksen.

Se, että ehtoollisen leipään ja viiniin kätkeytyy niin suuri aarre, sitäkään me emme voi oman järkeilymme kautta ymmärtää, vaan voimme vain ottaa sen kiitollisina vastaan, uskossa luottaen Jumalan ilmoitukseen.

Valtakunnan rakentaminen

Filippoksen Kesarea oli kaupunki, josta tuli arkeologinen rauniokasa. Mutta Herran Voideltu tuli tähän maailmaan rakentaakseen kokonaisen valtakunnan, joka ei koskaan tuhoudu.

Kenet sinä valitsisit sellaiseen urakkaan, ydintiimiin, kun pitäisi aloittaa tyhjästä rakentamaan sellaista valtakuntaa? Valitsisitko menestyneimmät ja kokeneimmat, oppineimmat ja älykkäimmät, rohkeimmat ja valovoimaisimmat?

Tämä maailmankaikkeuden valtias lähti rakentamaan valtakuntaansa täällä maan päällä 12 perusjampan julistuksen kautta. Niiden tavallisten pulliaisten kautta, jotka tunnustivat, että Jeesus on Messias, elävän Jumalan poika.

Kristus on varannut siinä rakennustyössä sinullekin jonkin tärkeän tehtävän.

Rukoillaan. Kiitos, rakas Isä, siitä, että Kristuksessa taivas on avoinna! Kiitos siitä, että syntimme on annettu anteeksi ja että saamme kerran nähdä sinut kasvoista kasvoihin kirkkaudessasi. Opeta meitä Pyhän Henkesi kautta tuntemaan sinua lisää ja turvaamaan aina vain sinuun. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s