Huippukokous – Matt. 17:1-8

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 31.7.2022
Kirkastussunnuntai, 1. vuosikerta
Matt. 17: 1-8

Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen. Siellä hänen ulkomuotonsa muuttui heidän nähtensä: hänen kasvonsa loistivat kuin aurinko ja hänen vaatteensa tulivat valkeiksi kuin valo.
Samassa heille ilmestyivät Mooses ja Elia, jotka keskustelivat Jeesuksen kanssa. Pietari puuttui puheeseen ja sanoi Jeesukselle: ”Herra, on hyvä, että me olemme täällä. Jos tahdot, teen tänne kolme majaa: sinulle ja Moosekselle ja Elialle.”
Pietarin vielä puhuessa loistava pilvi verhosi heidät ja pilvestä kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt. Kuulkaa häntä!” Kun opetuslapset kuulivat äänen, he heittäytyivät maahan kasvoilleen suuren pelon vallassa. Mutta Jeesus tuli heidän luokseen, kosketti heitä ja sanoi: ”Nouskaa, älkää pelätkö.” Ja kun he nostivat katseensa, he eivät nähneet ketään muuta kuin Jeesuksen yksin.

Johdanto

Mitä tärkeämpi tapaaminen on kyseessä, oletan, että sen paremmin yrität varmistaa, että olet ajoissa paikalla. Toisinaan se, kuka antaa odotuttaa itseään, saattaa yrittää osoittaa sillä valtaansa ja asemaansa.

Vladimir Putin tapasi Erdoğanin Teheranissa Iranissa toissa viikolla (19.7.2022). Yleensä Putin on se, joka on antanut odotuttaa itseään monissa eri tapaamisissa, joskus jopa tuntikausia. Mutta tällä kertaa hän joutuikin jonkin aikaa odottelemaan tiedotusvälineiden edessä Turkin presidenttiä saapuvaksi. Putinin ilmeet ja hermostunut heilunta tallentuivat videolle.

Wikipedian mukaan “huippukokous on valtion tai hallituksen päämiesten välinen kokous, joka yleensä sisältää tiukat turvallisuusjärjestelyt ja ennalta sovitun asialistan”.

Jeesuskin suuntasi huippukokoukseen, ja oli paikalla jo, ennen kuin Mooses ja Elia ilmestyivät. Jeesus saapui vain kolmen lähimmän opetuslapsensa kanssa, ilman massiivisia turvallisuusjärjestelyjä.

Katsotaan tänään huippukokoukseen liittyen kolmea asiaa.
1) Todetaan läsnäolijat
2) Asialista
3) Ilmoitusasia

1) Todetaan läsnäolijat

Sitä on vaikea sanoa, oliko se miitinki nyt sitten ihan huipulla, vai jossain alempana vuorenrinteellä, ja mikä se korkea vuori lopulta oli. Vuoren nimeä kun ei Raamatussa kerrota.

Koska Jeesuksen ulkomuoto muuttui siellä, “hänen kasvonsa loistivat kuin aurinko ja hänen vaatteensa tulivat valkeiksi kuin valo” (Matt. 17:2), sitä vuorta on tavattu kutsua kirkastusvuoreksi.

Yhtenä vaihtoehtona sen sijainniksi on pidetty Hermoninvuorta nykyisellä Israelin, Libanonin ja Syyrian rajalla. Matteuksen evankeliumissa on vähän aiemmin kerrottu (Matt. 16:13), että Jeesus ja opetuslapset olivat Filippoksen Kesarean seudulla, joka on aivan sen Hermonin lähellä.

Hermon on lähes kolme kilometriä korkea, mutta nyt siellä pääsee hissillä johonkin asti, koska siellä on laskettelukeskus. Siellä ei enää tarvitse kavuta koko matkaa apostolinkyydillä.

Toisena vaihtoehtona kirkastusvuoreksi on tarjottu Taborinvuorta, jolla on korkeutta reilut viisi ja puolisataa metriä. Se on siis vähän korkeampi kuin Levitunturi, mutta reilusti yli sata metriä matalampi kuin Ylläs. Nyt sinne ylös pääsee ajamaan autolla sellaista jyrkkää, mutkittelevaa tietä pitkin, ja sinne laelle on rakennettu kirkko.

Tabor on alle kymmenen kilometrin päässä Jeesuksen kotikaupungista Nasaretista itään. Ehkä hän oli skidinä leikkinyt siellä muiden lasten kanssa kukkulan kuningasta.

Tuo kirkastumisen ihme, ja Mooseksen ja Elian ilmestyminen, joista tämän päivän tekstissä kerrotaan, voi kuulostaa kovin paksulta. Paikalla ollut Jeesuksen opetuslapsi Pietari tiedosti kyllä sen, ja siksi hän kirjoitti toisessa kirjeessään, että ei hän ja muut opetuslapset “lähteneet seuraamaan mitään ovelasti sepitettyjä taruja”, vaan he olivat “omin silmin saaneet nähdä hänen [eli Jeesuksen] jumalallisen suuruutensa”. (2. Piet. 1:16)

Ehkä sinä mietit sitä, mikset esimerkiksi sinä saa kokea elämässäsi tuollaisia samanlaisia kirkastusvuorihetkiä, jolloin kaikki Jumalaan liittyvä näyttäytyy kirkkaana ja sädehtivänä.

Jeesuksen kirkastumisen hetkellä sinne ilmestyivät siis myös Mooses ja Elia. Kyseessä ei ollut mikään normitapaaminen, sillä Israelin kansaa johtaneen Mooseksen elämä oli päättynyt jo reilusti yli tuhat vuotta aiemmin, ja profeetta Eliakin oli toiminut 800-luvulla eKr.

Tuo ilmestyminen kirkastusvuorelle oli kai jännä hetki heillekin, vaikka he olivatkin jo muinoin eläneet kovin ihmeellisen elämän. Esimerkiksi silloin, kun Jumala kutsui Mooseksen hommiinsa, se oli mahdollisesti juuri esiolevainen Jeesus, joka ilmestyi palavassa pensaassa Moosekselle, Siinainvuorella. Herran kirkkaus loisti tulenliekkinä, mutta tuli ei polttanut sitä pensasta poroksi. (2. Moos. 3:1-3) Silloin Mooses oli ollut hämmästyneenä niin kuin Pietari nyt kirkastusvuorella.

Eliallekin Herran ihmeellinen tuli oli tullut tutuksi. Erikoista on, että Elia ei elinaikanaan kohdannut kuolemaa, sillä tuliset vaunut ja tuliset hevoset ilmestyivät hakemaan hänet tuulenpyörteessä taivaaseen. (2. Kun. 2:11) Olisi ollut traagista, jos ne näyttävät tuliset vaunut olisivatkin polttaneet hänet siinä tilanteessa poroksi.

2) Asialista

Mitä heillä oli kirkastusvuoren huippukokouksen asialistalla?

Luukkaan evankeliumin mukaan Mooses ja Elia “ilmestyivät taivaallisessa kirkkaudessa” keskustelemaan Jeesuksen kanssa tämän “poislähdöstä, joka oli toteutuva Jerusalemissa”. (Luuk. 9:31) Se ei ollut mikään kevyt ja leppoisa aihe.

Vuosisatoja aikaisemmin Mooses ja Elia olivat kumpikin olleet vuorollaan eräällä toisella vuorella, Horebilla eli Siinainvuorella, ja silloin he molemmat olivat epäilleet kutsumustaan. Mooses toivoi, että Jumala lähettäisi hänen sijastaan jonkun muun. (2. Moos. 4:13) Ennen Horebille saapumistaan Elia puolestaan oli suorasanaisesti ilmoittanut Jumalalle jopa haluavansa kuolla. (1. Kun. 19:4)

Mooses oli päätynyt Horebille uuden pitkän elämänvaiheensa kautta, koska hän oli surmannut egyptiläisen. Elia oli päätynyt Horebille, kun hän oli surmannut Baalin profeettoja. Elian henki haluttiin riistää (2. Kun. 19:10,14), mutta Mooseksen kohdalla ne, jotka olivat tavoitelleet Mooseksen henkeä, olivat jo kuolleet. (2. Moos. 4:19)

He olivat siis omassa elämässään kokeneet, miltä oli tuntunut paeta ja väistellä kuolemaa. He olivat kokeneet huiput ja aallonpohjat, olleet vastahakoisia ja väsyneitä tehtävässään.

Mikä niitä Moosesta ja Eliaa sitten oikein oli hirvittänyt ja väsyttänyt?

Kerta toisensa jälkeen heidän piti mennä kuninkaiden ja kansan eteen sanomaan suututtaviakin asioita.

Voitko sinä ajatella itseäsi haastamassa tänä päivänä valtaapitäviä ja kansakunnan henkisiä johtajia pitämään kiinni Jumalan käskyistä? Eikö olisi miellyttävämpää puhua mukavista asioista, kuten puutarhanhoidosta tai urheilusta? Väsyttääkö jo pelkkä ajatus siitä, että kerta toisensa jälkeen sinun pitäisi kutsua Suomen kansaa Jumalan sanan mukaiselle tielle, myös lakia julistaen, evankeliumin lisäksi?

Mooseksen ja Elian elinpäivät eivät välttämättä olleet aina helppoja ja mukavia, vaikka Herra olikin heidän kanssaan. He tarvitsivat tukea ja rohkaisua. Mutta Herran palvelijoina he kuitenkin toimivat loppuun asti.

Sillä, että Mooses ja Elia tulivat kirkastusvuorella keskustelemaan Jeesuksen kanssa tämän poislähdöstä, on varmasti ollut merkitystä ihmiseksi syntyneelle Jeesukselle. Hän kun ei voinut väistää raakaa kuolemaa, jonka hän tiesi lähestyvän kovaa vauhtia.

3) Ilmoitusasia

Viimeisenä yönä ennen kuin Jeesus naulittiin ristinpuuhun samat kolme opetuslasta, Pietari, Jaakob ja Johannes (Matt. 4:21, 17:1, 26:37), olivat mukana, kun Jeesus rukoili tuskan vallassa Getsemanen puutarhassa Jerusalemin kaupunginmuurien ulkopuolella. Hänen tiensä johti kirkastusvuorelta kohti täydellistä pimeyttä.

Kun kirkastusvuorella nuo opetuslapset lopulta “nostivat katseensa, he eivät nähneet ketään muuta kuin Jeesuksen yksin”. (Matt. 17:8) Getsemanessa he puolestaan jättivät hänet yksin ja pakenivat. (Matt. 26:56)

Ehkä siis toivot, että saisit kokea yhtä ihmeellisiä asioita kuin opetuslapset kirkastusvuorella. Mutta edes sellainen kokemus ei saanut opetuslapsia seuraamaan Jeesusta loppuun asti. He eivät vielä luottaneet Jeesuksen sanaan, Pyhän Hengen voimassa.

Vielä Getsemanessa Pietari yritti voimakeinoin vastustaa sitä, mitä Jeesus oli ennalta ilmoittanut. Pietari oli valmis tappamaan Jeesuksen tähden, mutta ei kärsimään Jeesuksen tähden, koska hän pakeni ja vähän myöhemmin kielsi edes tuntevansa Jeesusta.

Vaikka Pietari itse oli siis kirkastusvuoren tapahtumien silminnäkijä, vasta myöhemmin, Pyhän Hengen kautta, hän ymmärsi, että Jeesuksen tuli kärsiä ja kuolla.

Kirkastusvuorella kuulunut taivaallisen Isän ääni sanoi: “Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt. Kuulkaa häntä!” (Matt. 17:5) Siksi Pietari kehotti kirjeensä lukijoita, meitä kaikkia, luottamaan profeetalliseen sanaan kuin pimeässä loistavaan lamppuun. (2. Piet. 1:19) Jumalan ilmoitus, hänen sanansa, välittää nimittäin myös sinulle ikuisen elämän.

Jumalan pyhyys ja rakkaus sinua kohtaan näkyy kirkkaimmin Kristuksen veriuhrissa. Jeesuksen suuri tuska liittyi ennen kaikkea siihen, että hän joutui kohtaamaan pyhän Jumalan vihan tulen kaikkea syntiämme kohtaan.

Herran kirkkaus ei ole yhtä triviaali kuin sähkövalo, vaan jotain sellaista, jonka edessä me syntiset ihmiset kauhistumme.

Kun Mooses puhui Siinainvuorella Herran kanssa, hänen omat kasvonsa säteilivät, ja hänen piti verhota kasvonsa, koska ihmiset pelkäsivät. (2. Moos. 34:29-30) Kun Herra sillä samaisella vuorella kulki vuosisatoja myöhemmin Elian ohi hiljaisessa huminassa, Elia peitti kasvonsa viitallaan. (1. Kun. 19:12-13)

Jeesus vuodatti verensä, koska hän halusi pelastaa koko maailman eli myös sinut pyhän Jumalan vihalta ja ikuisesta tuomiosta. Jeesuksen tähden saat uskoa kaikki syntisi anteeksi.

Mooses ja Elia eivät saaneet jäädä Horebinvuorelle, vaan Jumala lähetti heidät takaisin kansansa pariin toteuttamaan heille annettua tehtävää.

Kirkastusvuorella Pietari ehdotti majojen rakentamista ilmeisesti lehtimajanjuhlan rakennelmien idealla, mutta eteenpäin oli lähdettävä. Myös Pietari, Jaakob ja Johannes saivat Jumalalta haastavan elämäntehtävän toteutettavaksi.

Pietari ja muut opetuslapset saivat vähän Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen, helluntaina, kokea Jumalan ihmeellisen tulen, joka ei polttanut heitä poroksi, kun Jumala vuodatti heihin Pyhän Henkensä. (Ap.t. 2:3-4)

Myös sinulle on lahjoitettu Pyhä Henki, kun Jumala on ottanut sinut omakseen kasteessa.

Mutta niin kuin juuri ennen kirkastusvuoren tapahtumia Matteuksen evankeliumissa kerrotaan ristin kantamisesta (Matt. 16:24-27), myös sinun elämässäsi Jumalan kirkkaus liittyy jollain salatulla tavalla Jeesuksen seuraamiseen uskollisesti silloinkin, vaikka se johtaisi vaikeisiin vaiheisiin. Kerran, päivien päätyttyä Kristus korottaa sinutkin omaan korkeuteensa ja kirkkauteensa.

Rukoillaan. Rakas Jumala, kiitos siitä, että Kristus suostui luopumaan taivaallisesta kirkkaudestaan, kärsimään ja kuolemaan, jotta me saamme syntimme anteeksi. Kiitos, että se uhriveri riitti, ja nyt Kristus elää ja hallitsee ikuisesti. Auta meitä suuntaamaan ajatuksemme siihen, että kerran me saamme nähdä sinut kasvoista kasvoihin, ja toteuttaa uskollisesti ne tehtävät, jotka olet meille elinajaksemme antanut. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s