Pitkälle matkalle – Luuk. 1:39-45

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 26.3.2023
Marian ilmestyspäivä, 2. vuosikerta
Luuk. 1: 39-45

Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”

Johdanto

Miten kauas sitä haluaa lähteä kertomaan ihmiselämän syntymisestä?

Vuonna 1977 yhdysvaltalaiset lähettivät avaruuteen kaksi luotainta, joista toinen on taittanut matkaa pidemmälle kuin mikään muu ihmisen rakentama laite. Tänä vuonna toisesta niistä puolestaan tulee luotain, joka on ennättänyt toiseksi kauimmaksi.

Nuo luotaimet, Voyager 1 ja Voyager 2, eli Matkaaja 1 ja 2, ovat molemmat jo poistuneet Aurinkokunnastamme eli ne ovat edenneet tähtienväliseen avaruuteen asti. Voyager 1 kiitää niistä nopeammin, noin 17 kilometriä sekunnissa – eli sekunnissa täältä Kampista Espoon ja Kirkkonummen rajalle Kivenlahteen – yhteensä reilusti yli 60 000 kilometriä tunnissa.

Siltä varalta, että joku joskus jossain kohtaisi tuollaisen luotaimen, niihin molempiin laitettiin mukaan viestit ihmiskunnalta, erilaisia tietoja ja tuotoksia. Niissä on kullalla päällystetty metallilevy, tarkoitettu soitettavaksi levysoittimella. Levy sisältää musiikkia, esimerkiksi Mozartia ja Chuck Berryn kappaleen Johnny B. Goode.

Levyllä on myös runsaasti kuvia. Sieltä löytyvät esimerkiksi kuvat DNA:sta, munasolun hedelmöittymisestä, sikiöstä, miehestä ja raskaana olevasta naisesta, miten ihminen lisääntyy.

Tuo viesti ihmiselämän synnyn ihmeestä on edennyt jo 23,5 miljardin kilometrin päähän maapallosta. Voyager-luotainten metallilevyille ei ilmeisesti tullut mainintaa Jeesuksesta.

Voyagerit ovat olleet matkalla yli 45 vuotta, mutta viesti Jeesuksen ihmeellisestä syntymästä on edennyt jo kahden tuhannen vuoden ajan.

Kun Maria sai kuulla viestin raskaudestaan, hän ei aikaillut, vaan lähti jo muutaman päivän kuluttua Nasaretista Juudean vuoriseudulle tapaamaan sukulaistaan Elisabetia. (Luuk. 1:36,39) Se matka on semmoinen satakunta kilometriä. Voyager 1 kulkisi sen noin kuudessa sekunnissa, mutta nuorella Marialla se kesti kauemmin. Ehkä hän oli jossain matkaseurueessa, ehkä ei, sitä ei kerrota.

Miksi hän lähti sellaiselle vaivalloiselle ja ehkä vaaralliselle reissulle?

Katsotaan tänään kolmea asiaa.
1) Jakamisen tärkeys
2) Riemullinen hypähdys vai vastustus potkien
3) Luokse tuleva Kristus

1) Jakamisen tärkeys

Voyagerit vievät tietoa ihmiselämän synnystä maapallosta poispäin. Marian raskauden kohdalla viesti elämästä kulki ihmiskunnalle päin. Ensimmäisenä sen sai kuulla Maria itse, kun enkeli Gabriel saapui ilmoittamaan siitä hänelle.

Voyagerit matkaavat avaruudessa yksinäisyydessä, kylmässä pimeydessä. Marian saama tehtävä oli niin ainutlaatuinen, että hänellä alkoi yksinäinen pitkä matka, haparoiden hämärään tulevaisuuteen. Vaikka hän uskoi, hän varmasti tarvitsi vahvistusta ja rohkaisua.

Enkeli Gabriel mainitsi Marialle Elisabetista, että myös tämä oli raskaana, kuudennella kuukaudella. (Luuk. 1:26,36) Raamattu toteaa: “Viisi kuukautta Elisabet pysytteli poissa näkyviltä.” (Luuk. 1:24) Jännittikö häntä, mitä ihmiset ajattelisivat tai sanoisivat? Elisabet oli jo vanha, ja hänkin odotti ihmeellisesti ensimmäistä lastaan. (Luuk. 1:7,18,36)

Elisabet pohjautuu heprealaiseen nimeen Eliseba. (2. Moos. 6:23) Siinä on siis El, Jumala, ja shaba, vannoa. Elisabetin ajatellaan tarkoittavan “Jumala on valani”.

Se, että iäkäs Elisabet oli raskaana, oli enkelin antama rohkaiseva merkki Marialle, vahvistus Jumalalta.

Mutta oliko Elisabet Marialle tärkeä ihminen jo ennestään, vai pintapuolisesti tuttu lähinnä sukujuhlista?

Se, että oli kohdannut enkelin, oli niin ihmeellistä, ja enkelin kertoma viesti vielä ihmeellisempää, että sitä oli varmasti pakko saada jakaa jonkun ihmisen kanssa, joka voisi ymmärtää. Marialla ei ollut WhatsAppia tai Snapchatia, joten hänen piti pistää jalkaa toisen eteen, jos aikoi tavoittaa Elisabetin.

Ja sitten nuo kaksi kohtasivat, nuori Maria, joka oli tullut raskaaksi, vaikka oli koskematon, ja iäkäs Elisabet, jota oli pidetty hedelmättömänä. (Luuk. 1:34-36,40)

Maria ei tullut pikavisiitille, vaan hän viipyi Elisabetin luona noin kolme kuukautta. (Luuk. 1:56) Elisabet olisi nyt tärkeä tukipilari Marialle, ja varmaankin myös Maria Elisabetille.

Onko sinulla joku luotettava ihminen, jolle voit kertoa siitä, mitä sinulle on tapahtunut tai missä sinä tarvitset tukea? Vai kannatko taakkojasi yksin?

Kulkisitko jalan vaikka sata kilometriä, jos tietäisit, että siellä on joku joka välittää sinusta ja kuuntelee sinua?

Tänä päivänä meillä on niin kehittyneet viestintävälineet, että voimme olla reaaliaikaisessa yhteydessä ihmisiin vaikka toisella puolella maapalloa. Mutta se ei ole poistanut yksinäisyyden kokemusta. Vaikuttaa pikemminkin, että päinvastoin. Me elämme yksin kopeissamme, eivätkä viestintävälineet takaa sitä, että olisi joku luotettu, jolle puhua.

Ottaisitko sinä kolmeksi kuukaudeksi luoksesi asumaan jonkun sellaisen, joka ilmestyy ovellesi ja tarvitsee sinun tukeasi?

2) Riemullinen hypähdys vai vastustus potkien

Yhdysvalloissa on lähtenyt leviämään vauvan sukupuolen julkistamisen juhla, jossa läheisille ihmisille ilmoitetaan jollain erikoisella tavalla lapsen sukupuoli ennen tämän syntymää.

Maria ei ampunut Elisabetin edessä ilmoille sinistä konfettia, mutta Elisabet saman tien kutsui Mariaa Herran äidiksi: “Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni?” (Luuk. 1:43)

On erikoista, että Elisabet osasi puhutella Mariaa Herransa äitinä, kun uutinen ei varmasti ollut muutamassa päivässä ennättänyt kiiriä Nasaretista vielä Juudean vuoristoon asti, jos Maria ylipäätään oli vielä edes maininnut siitä kenellekään. Pyhä Henki siis ilmoitti Elisabetille Marian raskauden ja tämän lapsen erityisyyden.

Ja kun “Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi [eli Johannes Kastaja] hänen [eli Elisabetin] kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä”. (Luuk. 1:41)

Myös Vanhan testamentin kreikankielisessä käännöksessä (Septuagintassa) käytetään tuota hypähtää-verbiä raskauden yhteydessä. Parisen tuhatta vuotta ennen Marian ja Elisabetin raskauksia patriarkka Iisak ja hänen vaimonsa Rebekka murehtivat lapsettomuuttaan. Mutta Herra kuuli rukoukset, ja Rebekka tuli raskaaksi ja alkoi odottaa kaksosia. (1. Moos. 25:21) Kun hänen raskausajastaan kerrotaan Raamatussa, siinä yhteydessä se kreikan verbi onkin potkimista: “Mutta lapset potkivat toisiaan Rebekan kohdussa.” (1. Moos. 25:22)

Tuo kaksosten potkiminen Rebekan kohdussa oli kovin erilainen merkki kuin se, että Johannes Kastaja hypähti Elisabetin kohdussa. Se potkiminen mietitytti Rebekkaa niin paljon, että hän kysyi asiaa Jumalalta. Herra ilmoitti Rebekalle, että: “Kaksi kansaa on kohdussasi, kaksi heimoa sinusta haarautuu.” (1. Moos. 25:23)

Nuo Rebekan kaksosista polveutuneet kaksi kansaa, Edom ja Israel, sotivat toisiaan vastaan, aina siihen pisteeseen asti, että vielä idumealainen eli edomilainen kuningas Herodes Suuri tahtoi surmata Israelille luvatun kuninkaan, pienen Jeesus-vauvan.

Herra ilmoitti Rebekan, Elisabetin ja Marian lapsista odotusaikana merkittäviä tietoja. Rebekalle Herra ilmoitti esimerkiksi sen, että “vanhempi on palveleva nuorempaa”. (1. Moos. 25:23) Myös Johannes Kastaja oli ihmisenä Jeesusta vanhempi, mutta hänestä tuli Jeesuksen palvelija, tien raivaaja. Johannes Kastaja suostui siihen Pyhän Hengen voimassa, sillä niin kuin enkeli oli sanonut: “Jo äitinsä [eli Elisabetin] kohdusta asti hän on täynnä Pyhää Henkeä.” (Luuk. 1:15)

Haluatko sinä potkia Jeesuksen pois läheltäsi ja jatkaa sotimista häntä vastaan, vai hypähdätkö riemusta hänen läsnäolossaan?

Pyhä Henki kutsuu myös sinua laittamaan uskossa kaiken toivosi Kristukseen, saamaan sen kestävän ilon, jonka vain Kristus lahjoittaa.

3) Luokse tuleva Kristus

Yli toista tuhatta vuotta ennen Jeesusta Jumala oli solminut liiton Israelin kanssa. Tuon vanhan liiton todistuskappaleet, kymmenen käskyn taulut, Jumalan sanaa kivessä, ja mannaa sisältävä astia ja Aaronin sauva, oli laitettu liitonarkkuun (2. Moos. 16:33, 25:21, 4. Moos. 17:25, 5. Moos. 10:1-5, Hepr. 9:4-5)

Mutta nyt Maria sai puolestaan kantaa sisällään uuden liiton perustaa, Kristusta, Jumalan Sanaa lihaksi tulleena, joka on elämän leipä, ja joka paimentaa maailman kansoja rautaisella sauvalla. (Joh. 6:35,48, Ilm. 2:27, 12:5, 19:15)

Vaikka Marian tehtävä oli ainutlaatuinen ja hän on meille suuri uskon esikuva, hän ei ole meidän pelastajamme. Meidän pelastajamme on Kristus.

Luterilaisissa tunnustuskirjoissa sanotaan, että: “Vaikka Maria onkin kaikkien suurimpien kunnianosoitusten arvoinen, ei hän sentään halua itseään pidettävän Kristuksen veroisena, vaan pikemmin hän tahtoo meidän katselevan antamaansa esikuvaa ja noudattavan sitä.” (Augsburgin tunnustuksen puolustus, luku XXI, kohta 27)

Maria oli nöyrästi suostunut tehtäväänsä, kantamaan Kristusta, ja Elisabet kysyi ihmetellen, että: “Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni?” (Luuk. 1:43) Maria tuli Elisabetin luokse siis noin kolmeksi kuukaudeksi. (Luuk. 1:56) Sinä saat puolestasi ihmetellä sitä kunniaa, että tämän maailmankaikkeuden Kuningas haluaa tulla asumaan pysyvästi sinun luoksesi, sinun sisällesi, sinun sydämeesi.

Kristus on katoamaton armoistuin, liitonarkun kansi (Room. 3:23-26, KR33/38), jossa koko maailman synti on sovitettu. Siksi Kristuksen veren tähden saat tässä ja nyt uskoa kaikki syntisi anteeksi.

Jos sinut on kastettu lapsena, joissain kristillisissä suunnissa sinua saatetaan yrittää johtaa kasteelle toistamiseen. Mutta Martti Luther puolusti juuri tämän Johannes Kastajan esimerkin kautta lasten kastamista ja sanoi, että “meillä on Sana, että lapset kyllä voivat uskoa, vaikka eivät osaakaan puhua eikä näyttää järkeä”. (Luther: Lapsikasteen puolustamiseksi)

Pyhä Henki vaikutti siis jo tuossa syntymättömässä lapsessa, niin että tämä uskoi, vaikka ei mitään vielä maailmasta tiennyt.

Kasteessa Pyhä Henki on synnyttänyt sinut uudesti, ylhäältä, ja siinä olet saanut Kristuksen omaksesi. (Joh. 3:3,5) Ja kastettuna kristittynä sinä saat kohta tulla kohtaamaan Kristuksen ehtoollisessa, uskossa häneen turvaten, vaikka meidän on vaikeaa täysin ymmärtää, että siinä leivässä ja viinissä me nautimme Kristuksen ruumiin ja veren.

Voyager 1 ja 2 -luotaimet ovat edenneet jo kauas. Miten kauas sinä olet valmis lähtemään kertomaan Jeesuksesta? Lähtisitkö kävellen sadan kilometrin matkalle, Helsingistä vaikkapa Lahteen tai Hämeenlinnaan?

Jos et itse lähde kauas, auttaisitko jotakuta toista lähtemään vaikka maailman ääriin?

Jo ennen kuin Jumala muovasi sinut sinun äitisi kohdussa, hän on suunnitellut myös sinulle jonkin tärkeän tehtävän hänen valtakuntansa leviämiseksi. (Jer. 1:5)

Ja sitä apua tarvitsevaa, kärsivää tai yksinäistä lähimmäistä, jonka Jumala lähettää sinun luoksesi, palvele niin kuin palvelisit Kristusta.

Rukoillaan. Kiitos, rakas Jumala, että annoit meille Jeesuksen. Kiitos, että Kristuksen tähden syntimme on annettu anteeksi. Auta meitä palvelemaan sinua koko elämällämme, niin kuin sinua palvelivat Maria, Elisabet ja Johannes Kastaja. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s