Uusi liitto minun veressäni – 1. Kor. 11:23-29

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 6.4.2023
Kiirastorstai, 2. vuosikerta
1. Kor. 11: 23-29

Olen saanut Herralta tiedoksi tämän, minkä olen myös opettanut teille: Herra Jeesus sinä yönä, jona hänet kavallettiin, otti leivän, kiitti Jumalaa, mursi leivän ja sanoi: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Samoin hän otti aterian jälkeen maljan ja sanoi: ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni. Niin usein kuin siitä juotte, tehkää se minun muistokseni.”
Niin usein kuin te syötte tätä leipää ja juotte tästä maljasta, te siis julistatte Herran kuolemaa, siihen asti kun hän tulee. Niinpä se, joka arvottomalla tavalla syö tätä leipää ja juo Herran maljasta, tekee syntiä Herran ruumista ja verta vastaan. Jokaisen on tutkittava itseään, ennen kuin syö tätä leipää ja juo tästä maljasta. Se, joka syö ja juo ajattelematta, että kysymys on Kristuksen ruumiista, syö ja juo itselleen tuomion.

Uusi liitto

Vähän ennen äsken luettua kohtaa apostoli Paavali kutsuu ehtoollista Herran ateriaksi. (1. Kor. 11:20 Jeesus itse oli juhla-aterian isäntä. Hän asetti ehtoollisen sinä yönä, jona hänet kavallettiin.

Hän otti leivän, ja leipä kädessään hän kiitti Jumalaa. Sitten hän mursi sen. Jokainen saisi siitä leivästä murretun palan.

Hän sanoi: “Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne.” (1. Kor. 11:24)

Noiden ja niitä seuraavien sanojen myötä leivälle ja koko aterialle tuli siis aivan erityinen merkitys. Jeesus liitti sen omaan kuolemaansa, joka kohtaisi häntä aivan pian. “Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne.”

Leipä on meidän ihmisten ravintoa, ja ravinnossa on elämä. Kristus antaisi itsensä siis opetuslasten ja kaikkien ihmisten puolesta, elämäksi ja ravinnoksi.

Samoin Jeesus otti maljan, jossa oli viiniä. (Mark. 14:23-25) Hän sanoi: “Tämä malja on uusi liitto minun veressäni.”

“Uusi liitto.” Suuret ja merkilliset sanat.

Vanha liitto

Kun on kerran uusi liitto, niin on myös vanha liitto. Se vanha liitto oli solmittu reilusti yli tuhat vuotta aiemmin Siinainvuorella Jumalan ja Israelin välillä.

Siinailla Israelin kansan johtaja Mooses pani puolet uhrieläinten verestä “uhrimaljoihin, ja puolet hän vihmoi alttarille”. (2. Moos. 24:6) Kun Mooses vihmoi verellä kansaa, eli pirskotti verta kansan päälle, hän puhui siitä liiton verenä. “Tämä on sen liiton veri, jonka Herra nyt tekee teidän kanssanne näillä [eli liiton kirjan] ehdoilla.” (2. Moos. 24:8)

Sitten Mooses, Aaron, Nadab ja Abihu sekä seitsemänkymmentä Israelin vanhinta nousivat vuorelle, jossa “he saivat katsella Jumalaa, ja he söivät uhriaterian”. (2. Moos. 24:9-11)

Alttari, uhriveri, uhrimalja ja uhriateria olivat siis keskuksessa jo vanhaa liittoa solmittaessa.

Kristuksen veri

Ja nyt ehtoollista asettaessaan Jeesus sanoi: “Tämä malja on uusi liitto minun veressäni.” Kristus oli uuden liiton ylimmäinen pappi, uhraava pappi. Mutta hän itse oli myös se uhri, jonka veressä tuo uusi liitto on solmittu. Kristuksen veri vuosi alttarilla, Golgatan ristillä.

Veri yhdistää liiton osapuolet toisiinsa, ja Kristuksen veressä on solmittu liitto Jumalan ja ihmiskunnan välillä. Kristuksessa olemme siis liitossa itsensä Jumalan kanssa.

Sinut ja minut, meidät syntiset ihmiset on pyhän Jumalan edessä vihmoittu puhtaiksi Kristuksen verellä. Tuo puhtaaksi peseminen tapahtuu kasteessa, ja siihen kasteessa saatuun armoon saat uskossa luottaa.

Kun vanhassa liitossa liiton verta käytettiin ulkoisesti, nyt uudessa liitossa maljassa oleva veri on tarkoitettu nautittavaksi sisäisesti. Kun siis nautit ehtoollisen, nautit siinä itsensä Kristuksen.

Ja sitä leipää syömällä ja siitä maljasta juomalla me julistamme “Herran kuolemaa, siihen asti kun hän tulee”. (1. Kor. 11:26) Kelvoton ehtoollisvieras on se, joka ei siis Kristuksen antamasta uhrista välitä, eikä hänen läsnäoloaan arvosta.

Jeesus sanoo: “Tämä on minun ruumiini”, ja: “Tämä on minun vereni.” (1. Kor. 11:25, Mark. 14:24) Kun Kristuksen sana yhdistyy leipään ja viiniin, siinä on Kristuksen tosi ruumis ja tosi veri. Ja Kristuksen ruumiissa ja veressä sinä saat syntiesi anteeksiantamuksen.

Leivän yhteydessä Jeesus sanoi: “Tehkää tämä minun muistokseni”, maljan yhteydessä: “Niin usein kuin siitä juotte, tehkää se minun muistokseni.” (1. Kor. 11:24-25)

Ehtoollinen on siis erotettu muunlaisesta syömisestä ja juomisesta. Se on seurakunnan yhteinen ateria, jossa Kristus, seurakunnan pää, on itse läsnä. Ja Kristuksessa me olemme yhtä myös toinen toisemme kanssa, samaa Kristuksen seurakuntaruumista.

Näin suurenmoisen aterian Jeesus meille asetti.

Rukoillaan. Kiitos, rakas Jumala, että annoit ainoan Poikasi meille pelastukseksi. Kiitos ehtoollisen lahjasta, jossa saamme kohdata Kristuksen ja saamme syntimme anteeksi. Vahvista meitä sanasi ja sakramenttiesi kautta niin, että pääsemme kerran sinun luoksesi Karitsan hääaterialle. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s