Elämäsi tärkein kutsukortti – Luuk. 14:16-24

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 5.6.2016
3. sunnuntai helluntaista, 1. vuosikerta
Luuk. 14: 16-24

Jeesus kertoi:
”Eräs mies järjesti suuret pidot ja oli kutsunut paljon vieraita. Kun pitojen oli määrä alkaa, hän lähetti palvelijansa sanomaan kutsutuille: ’Tulkaa, kaikki on jo valmiina.’ Mutta yksi toisensa jälkeen nämä alkoivat esittää verukkeita. ’Olen ostanut pellon’, sanoi yksi, ’minun täytyy mennä katsomaan sitä. Suothan anteeksi, etten pääse tulemaan.’ ’Ostin viisi härkäparia’, sanoi toinen, ’ja olen lähdössä kokeilemaan niitä. Suothan anteeksi, etten pääse tulemaan.’ Kolmas sanoi: ’Olen juuri mennyt naimisiin enkä siksi voi tulla.’
Palvelija palasi ja kertoi tämän herralleen. Silloin isäntä vihastui ja sanoi palvelijalle: ’Mene kiireesti kaupungin kaduille ja toreille ja tuo tänne köyhät ja raajarikot, sokeat ja rammat.’ Palvelija tuli sanomaan: ’Herra, olen tehnyt niin kuin käskit, mutta vielä on tilaa.’ Silloin herra sanoi: ’Mene maanteille ja kylien kujille ja vaadi ihmisiä tulemaan, jotta taloni täyttyisi. Ja siitä voitte olla varmat, että yksikään noista, jotka minä kutsuin, ei pääse minun pitopöytääni!’”

Johdanto

Eilen koulut päättyivät ja ylioppilaat saivat lakkinsa. Onneksi olkoon kaikille valmistuneille, toivottavasti oli hyvät juhlat!

Suomen kansa odotti isoja juhlia pari viikkoa sitten, kun Suomi pelasi jääkiekon MM-finaalissa Kanadaa vastaan. Kanada johti pitkään 1-0 ja kolmannessa erässä Antero Mertaranta kertoi usein, kuinka paljon armonaikaa oli jäljellä. Hän käytti nimenomaan ilmaisua “armonaika”. Mitä se tarkoittaa? Sen aikana jokin on vielä mahdollista, sen aikana armo on vielä tarjolla. Peliajan loppuun asti Suomella oli mahdollisuus saada kultajuhlat.

Kutsu Jumalan valtakuntaan on voimassa vain tämän elämän ajan viimeiseen hengenvetoon asti. Nyt on armonaika, nyt on pelastuksen päivä ja tämä Jeesuksen vertaus on monella tapaa havainnollistava, että miksi kutsu taivaan juhliin kuuluu myös juuri sinulle.

Katsotaan tässä saarnassa seuraavia asioita. Avataan ensimmäiseksi tuota Jeesuksen vertausta, jotta sen juonesta pääsee kärryille. Toiseksi katsotaan muutamaa mahdollista omaa syytä kieltäytyä Jumalan kutsusta. Kolmanneksi katsotaan sitä, miksi tuo kutsu on osoitettu kaikille.

1) Vertauksen selitys

Ensiksi siis vertaus. Mitä Jeesus sanoo siinä?

Jos halutaan ihmisiä juhliin, kutsut pitää lähettää ajoissa. Myös Jeesuksen aikana tehtiin niin. Alustava kutsu meni kylän ihmisille jo paljon ennen juhlia, jotta nämä pystyivät laittamaan ajan kalenteriin ja ilmoittamaan, pääsevätkö tulemaan.

Ilmoittautuneiden määrän perusteella alettiin sitten valmistella tarjoiluja. Ennakkovastaus oli siis jo sitova, koska se vaikutti esimerkiksi teurastettavien eläinten määrään. Kun sitten ilmoitetaan, että: “Tulkaa, kaikki on jo valmiina”, liha on kypsää ja juhlijoita odotetaan saapumaan aterialle.

Vertauksessa ensiksi kutsutut ja tulostaan jo ilmoittaneet kuitenkin peruvat tulonsa viime hetkellä. Kun juhlan järjestäjä on nähnyt paljon vaivaa, viime hetken peruminen on törkeää, ja jos sen tekee vieläpä verukkeilla.

Tuo raamatunkohta on käännetty suomeksi niin, että kutsutut “alkoivat esittää verukkeita”. Miten niin ne olivat verukkeita? Pellon ja härkäparien ostaminen ja naimisiinmeno kuulostavat ihan järkeviltä selityksiltä.

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäestä kerrotaan, että hän sai kutsun Linnan juhliin mutta jätti ne väliin, koska sanoi olevansa silloin “matkoilla Mellunmäessä”. Periaatteessa ihan järkeenkäypää, mutta jokainen voi itse arvioida, onko se uskottava perustelu vai ei.

Näihin tämän vertauksen verukkeisiin on esitetty paljon selityksiä, ja tässä on niistä muutamia. Ensinnäkin Lähi-idässä viljelysmaa voi olla kivikkoista, joten pellot tutkittiin tarkkaan ennen ostamista. Tässä henkilö väitti ostaneensa pellon näkemättä sitä. Ja vaikka olisikin ostanut näkemättä, niin pellon olisi voinut käydä katsomassa jo aiemmin päivällä, kun yleensä päivällinen tarjotaan päivän töiden jälkeen.

Härkien ostaja puolestaan väitti, ettei ole kokeillut härkäpareja ennen niiden hankkimista, vaikka oli nimenomaan tärkeä kokeilla etukäteen, että ne osaavat vetää yhdessä. Jos ne eivät pysty siihen, härkäpari on arvoton.

Ei kai kukaan ole niin hölmö, että ostaisi auton ilman koeajamista? No, minä olen ostanut. Katsoin kyllä, että minkä värinen se on, ja että siinä on rekisterikilvet. Se ei maksanut paljon ja myin sen eteenpäin viidelläkympillä.

Mutta Raamatun mukaan kukaan ei toimi niin tyhmästi, ja tämä härkäparijuttu on tekosyy.

Miten sitten nämä vastavihityt? Samassa kylässä ei pidetty juhlia samanaikaisesti, koska muuten näihin pitoihin ei olisi tullut ihmisiä, vaan ihmiset olisivat menneet hääjuhlaan. Ja koska häät olivat jo menneet, näihin juhliin osallistuminen ei olisi ollut ylivoimainen tehtävä, varsinkin kun tämäkin henkilö oli jo aiemmin ilmoittanut tulevansa, silloin kun oli saanut ennakkokutsun.

Näille kaikille kieltäytyjille siis jokin muu oli tärkeämpi asia elämässä kuin suhde juhlan isäntään. He eivät pitäneet isäntää minkään arvoisena.

Jeesus puhuu tässä vertauksessa Jumalan valtakunnan juhla-ateriasta, ja sen isäntänä on taivaan Herra. Vanha testamentti sisältää alustavan kutsun ja Jeesus toi maailmaan lopullisen kutsun Jumalan valtakuntaan.

Jeesus tarkoitti vertauksessa ensiksi kutsutuilla aikansa juutalaisia hengellisiä johtajia, jotka odottivat luvattua pelastajaa, mutta hylkäsivät sitten kuitenkin Jeesuksen tökerösti loppumetreillä. Siksi isäntä lähettää kutsun niille, joita kohdellaan hylkiöinä eli evankeliumi julistetaan juutalaiselle rahvaalle ja sen jälkeen pakanoille.

Isäntä tahtoo talonsa täyteen köyhiä ja rampoja. Hän haluaa juhlaansa heidät, jotka eivät ole noiden ensiksikutsuttujen silmissä mitään, ja jotka eivät koskaan pysty tarjoamaan rikkaalle isännälle vastapalvelusta tai arvokasta vastalahjaa.

2) Omia syitä kieltäytyä Jumalan kutsusta

Onko sinulla syitä, miksi haluat kieltäytyä Jeesuksen kutsusta? Jos on, niin minkälaisia ne ovat?

Otan tässä esiin pari mahdollista. Nörttibileet ja oman arvottomuuden tunne.

Saatat ajatella, että taivaan bileet vaikuttavat tylsiltä nörttien bileiltä ainakin tässä elämässä. Mitä jos hävettää liikkua niiden muiden kutsuttujen seurassa?

Joskus 80-luvulla eräs kehitysvammainen poika ja hänen äitinsä antoivat seurakunnan tilaisuuden yhteydessä noin eka- tai tokaluokkalaiselle pojalle synttärikutsukortin. Kutsun saanut poika ei kuitenkaan halunnut olla tekemisissä noiden henkilöiden kanssa, ja heitti kutsukortin ulkona roskikseen, jotta vanhemmat eivät näkisi sitä ja pakottaisi menemään synttäreille.

Minä olin tuo poika.

En muista, näinkö noita ihmisiä enää, enkä muista tarkasti sitäkään, minkä ikäinen olin, mutta on jännää, että muistan vielä tuollaisen marginaalisen pienen hetken omasta lapsuudestani. Miksi tällainen asia jäi mieleen?

Kutsusta saa kieltäytyä, eikä siinä mitään, mutta muistan tämän varmasti niiden syiden takia, minkä takia en halunnut mennä. En halunnut käyttää aikaani hänen kanssaan, enkä halunnut hänen luulevan, että olisin hänen ystävänsä. Minä siis halveksin toista Luojan luomaa ihmistä ja pelkäsin oman maineeni menettämistä kaveripiirissä. Olen saanut tuon tekoni jo Jumalalta anteeksi, mutta se on elämänmittainen läksy ja siksi muistan sen.

Sosiaalisessa mediassa on toisinaan levinnyt tarinoita siitä, kun esimerkiksi oman lapsen synttäreille ei ole tullut yhtään ketään. Se tuntuu ihan hirveältä ja herättää aivan oikeutetusti sääliä.

Onko tämä vertauksessa esitetty pitojen isäntä säälittävä? Pitäisikö taivaan kemuihin tulla säälistä?

Jumala ei tarvitse eikä kaipaa sääliä. Kukaan ei pääse taivaaseen siksi, että kokee sääliä Jumalaa kohtaan. Homma on pikemminkin täysin päinvastoin. Jumala kutsuu meitä juhliinsa ja teki Jeesuksen kautta kaiken täysin valmiiksi, koska hän rakastaa ja säälii meitä.

Siinä vaiheessa kun huomaat, että oma elämäsi on konkurssissa ja tunnustat tarvitsevasi syntien anteeksiantajaa, huomaat, että ovi juhlasaliin on avoinna ja kaikki on valmistettu myös sinun tuloosi.

Myös tätä Luther-kirkkoa rakennetaan samalla periaatteella, että täällä ei katsottaisi ketään alentuvasti, vaan arvostaisimme toinen toistamme yhtä lailla Luojan luomana ja lunastamana ihmisenä.

Miten sinä suhtaudut tässä ja nyt siinä lähellä istuvaan henkilöön? Onko hän mielestäsi tervetullut?

Tässä asiassa on meistä jokaisella joka kerta uudestaan ja uudestaan parannuksen tekemisen paikka. Itse kun näkee yleensä helpommin toisen synnit kuin omat. Olet aivan yhtä köyhä ja kipeä kuin se lähimmäinen jota halveksit, ja tarvitset Jumalan armoa aivan yhtä paljon.

Toisena syynä nörttibileiden lisäksi kieltäytyä Jeesuksen kutsusta voi olla oman arvottomuuden tunne.

Isäntä lähettää palvelijansa hakemaan juhlaan köyhät, raajarikot, sokeat ja rammat. Isäntä ei pyytänyt palvelijaansa maanittelemaan ensin kutsuttuja mukaan, mutta näitä hän ohjeistaa kutsumaan sinnikkäästi. Miksi hän sanoo palvelijalleen, että “vaadi ihmisiä tulemaan, jotta taloni täyttyisi” (Luuk. 14:23)?

Hän sanoo niin siksi, koska hän tietää, että nämä ihmiset kokevat niin syvästi oman arvottomuutensa, etteivät kehtaa edes uskoa kutsua todeksi omalle kohdalle. Jos siis ajattelet, että “koska olen epäonnistunut avioliitossani, olen huono opiskelija tai työntekijä, olen niin outo, etten kelpaa kenellekään ystäväksi, en ansaitse rakkautta tai mitään hyvää”, niin juuri sinulle hän sanoo: “Tule, kaikki on jo valmiina!”

Valtio palkitsee ansioituneet kansalaiset präniköillä ja presidentti vaikkapa kutsumalla Linnan juhliin. Tasavallan presidentti myönsi toissapäivänä hengenpelastusmitalin Prinssi Jusufille, joka pelasti viime vuoden Taiteiden yössä metroraiteille vahingossa pudonneen naisen. Prinssi Jusuf esiintyi täällä Luther-kirkossa Ihmeellisen viikon konsertissa ja myös tuo nainen kävi täällä. Se oli rohkea teko ja oli hienoa, että se palkittiin.

Taivaan juhlaan ketään ei kuitenkaan kutsuta siksi, että olisi ansioitunut. Pelastus ei perustu siihen, mitä sinä olet tai mitä hyvää taikka pahaa sinä olet tehnyt, vaan siihen, mitä Jumala on ja miten paljon hän on tehnyt pelastaakseen sinut.

Vaikka halveksit toisia ja olet itse joidenkin keskuudessa halveksittu, Jumalan kutsu on se ratkaiseva asia ja sinä olet saanut sellaisen kutsun. Jeesus on ansainnut sinulle paikan juhlapöydässä. Katso siksi Kristusta, älä itseäsi.

3) Kutsu on osoitettu kaikille

Viimeiseksi, miksi kutsu taivaaseen koskee meistä jokaista?

Jumalan lähettämä ennakkokutsu, eli se mistä Vanha testamentti puhuu, kertoo itse asiassa varsinaisesta kutsun tuojasta. Meidät on kutsuttu sisään, koska Kristus hylättiin ristillä ulos. Hän oli se halveksittu ja ruoskittu ja ristille hakattu epäonnistuja, jota kukaan ei olisi enää lopulta halunnut juhliinsa.

Jumala hylkäsi Jeesuksen ristille kärsimään sinun syntiesi rangaistuksen, jotta sinulla olisi pääsy taivaan juhliin. Jumala rajasi hänet ulkopuolelle, jotta sinä olisit sisäpuolella. Jotta sinä kuuluisit Jumalalle.

Heitin lapsena saamani kutsukortin menemään. Tämä [Raamattu] on sellainen kutsukortti, jota sinun ei kannata koskaan heittää menemään. Se on elämäsi tärkein kutsu, jonka olet koskaan saanut tai tulet koskaan saamaan ja se on kaikkein merkittävimmältä taholta. Lue ahkerasti tuota kutsukorttia, jotta kutsun sisältö ja sen lähettäjä tulevat sinulle yhä rakkaammiksi.

Kutsun lähettäjä on ottanut sinut omakseen kasteessa. Sinä olet matkalla hänen juhliinsa. Jos sinua ei ole kastettu, niin tule juttelemaan minun kanssani.

Jeesuksen ensimmäinen julkinen ihmeteko tapahtui juhlissa, Kaanaan häissä, jossa hän muutti veden viiniksi. Taivaan valtakunnan juhla perustuu Kristuksen vereen, jonka me saamme kohta nauttia viinissä yhteisessä juhlapöydässä ehtoollisella. Saat maistaa täydellisen syntien anteeksiantamisen omalle kohdallesi. Jumalan valtakuntaan ei pääse ilman, että syö Jeesuksen kanssa. Hän antaa itsensä syötäväksi meille ehtoollisessa.

Jos kutsu on jo plakkarissa, meneekö loppuaika venttaillessa juhlien alkamista?

Vertauksen palvelija teki niin kuin hänen Herransa käski. Mitä jos me emme säästele itseämme yhtään viedessämme Herran antamaa kutsua kaduille ja toreille, maanteille ja kujille? Työkavereille, naapureille, sukulaisille, harrastuskavereille, tutuille ja tuntemattomille.

Mitä jos me olisimme se sukupolvi, joka pääsee sanomaan Herrallemme ja Vapahtajallemme: “Kyllä! Antamasi tehtävä on täytetty!”

Älä jää katsomoon syömään popcornia, vaan tule mukaan tämän tehtävän toteuttamiseen myös tässä kaupungissa. Kuka olisi se henkilö, jonka puolesta sinä voisit rukoilla nyt ja alkavalla viikolla ja pyytää Jumalalta sopivaa hetkeä kutsua häntä mukaan taivaan pippaloihin?

Rukoillaan. Rakas Jumala. Kiitos siitä, että kohta saamme syödä sitä ateriaa, jonka olet valmistanut meille. Kiitos siitä, että olet kutsunut meistä jokaisen ikuiseen juhlaan. Auta ja rohkaise kaikin tavoin meitä kertomaan myös tätä kutsua eteenpäin. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s