Vallan lumous ja kaksi vallankumouta – 1. Aik. 29:10-12

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 30.10.2016
24. sunnuntai helluntaista, 1. vuosikerta
1. Aik. 29: 10-12

Daavid ylisti kansan edessä Herraa:
”Ylistetty olet sinä, Herra, isämme Israelin Jumala, aina ja ikuisesti! Sinun, Herra, on suuruus ja voima, kunnia, kirkkaus ja valta, sillä sinun on kaikki, mitä on taivaassa ja maan päällä. Sinun on kuninkuus, sinä olet kaikkea muuta korkeammalla. Sinulta tulevat rikkaus ja kunnia, kaikkea sinä hallitset. Kaikki voima ja valta on lähtöisin sinulta, sinun vallassasi on tehdä suureksi ja väkeväksi kenet tahdot.”

Johdanto

“Kaikki voima ja valta on lähtöisin sinulta, sinun vallassasi on tehdä suureksi ja väkeväksi kenet tahdot.” (1. Aik. 29:12)

Reilun viikon päästä valitaan yksi maailman mahtavimmista henkilöistä seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Minulla on taskussani kodin avaimet ja auton avaimet, mutta hänellä on hallussaan niin pelottavat avaimet, että niiden käyttö voi johtaa sellaiseen kierteeseen, että elämä pyyhkiytyy maapallolta, jos asiat menevät oikein huonosti.

Hänen tehtävänsä ei ole kadehdittava. Hänen odotetaan nostavan jälleen kukoistukseen kansantalous, jonka hallussa oli maailman suurimman talouden titteli vuodesta 1872 vuoteen 2014.

Harmi vain, että me suomalaiset emme saa äänestää USA:n pressanvaaleissa. Mutta me voimme äänestää valinnoillamme joka päivä vähän kerrallaan siitä, mihin suuntaan tämä maailma kehittyy, sillä vallalla, joka meistä kullekin on annettu.

Keskitytään tänään tässä saarnassa siihen, miten me käytämme valtaa väärin ja miten pitäisi käyttää sitä valtaa, jonka olemme Jumalalta saaneet. Katsotaan ensiksi vallan lumousta ja sitten kahta vallankumousta.

1) Vallan lumous

Lähdetään liikkeelle siis vallan lumouksesta ja analysoidaan sen rakennetta nyt vähän pidemmän kaavan mukaan.

Miksi vallassa on jotain sellaista, että sitä haluaa saada enemmän ja miksi sitä tulee helposti käytettyä väärin?

Raamatun alkupuolella on lyhyt kertomus ihmiskunnan syntiinlankeemuksesta. Syntiinlankeemukseen johtaneessa tapahtumasarjassa on paljon samaa kuin pyramidihuijauksessa. Yksinkertaisimmillaan pyramidipeli on vaikkapa ketjukirje, jossa sinä lähetät esimerkiksi kahdelle henkilölle kirjeen, jossa pyydät heitä kumpaakin lähettämään sinulle 10 levyä suklaata. Ja sitten kun he lähettäisivät kirjeen eteenpäin heidän valitsemilleen kahdelle henkilölle, hekin saisivat näiltä 20 levyä suklaata (eli nettona 10 suklaalevyä) ja niin edelleen.

Pyramidihuijaus on rikollista toimintaa, jossa todellisuudessa voittajat ovat vain verkoston ylätasoilla olevat, jos eivät jää kiinni. On laskettu teoreettisesti, että vähän rakenteesta riippuen kaikista osallistujista 88-99 prosenttia häviää huijauksessa. Viime aikojen puhutuimpia pyramidihuijauksia on Suomessa ollut sijoitusklubi Wincapita, jossa pyöri vuoteen 2008 mennessä sata miljoonaa euroa. Saman vuoden lopulla Yhdysvalloissa paljastui osaavana sijoittajana tunnetun Bernard Madoffin pyramidihuijaus, joka keräsi arviolta 50 miljardia dollaria.

Ensin on siis karismaattinen markkinointiguru, joka esittää uskottavasti tietävänsä oikoreitin menestykseen.

Sanottakoon tässä yhteydessä vielä varmuuden vuoksi se, että jos sinä olet markkinointialalla, niin älä ota tätä nyt kategorisena mollaamisena. Puhun nyt harhaanjohtavasta markkinoinnista. Olen itse toiminut aiemmin viestinnän ammattilaisena kymmenen vuotta ja nautin täysin siemauksin oivaltavasta markkinoinnista.

Mutta ensin on siis markkinointiguru, joka lupaa johdattaa sellaisen sammon eli myllyn luo, joka synnyttää tyhjästä loputtomasti rikkauksia. Sitten aletaan rekrytoida tutuntuttuja maksamaan tietty summa rahaa, jolla saa osuuden tästä uskottavalta kuulostavasta sijoituskohteesta.

Tämä rekrytointijärjestys on kuin moniportainen pyramidi. Uusien tulijoiden sijoittama raha annetaan todellisuudessa niille, jotka ovat tulleet mukaan pyramidiin aiemmin ja sitä rahaa kertyy huipulle yleensä enemmän kuin edellä kerrotussa suklaaesimerkissä.

Tämä mekanismi vaatisi toimiakseen loputtomasti uusia jäseniä ja kun niin ei käy, jossain vaiheessa pyramidin kasvun raja tulee vastaan. Pyramidihuijaus paljastuu, kun viimeisenä mukaan tulleet jäävät ilman luvattua tuottoa ja hermostuvat. Silloin markkinointipuheiden lumous haihtuu, ja osallistujat huomaavat olevansa nöyryytettyinä alasti.

Koska pyramidihuijaus on rikollista toimintaa, siihen mukaan lähteneet koittavat vedota siihen, että eivät tienneet rakenteen olleen pyramidipeli, jotta he välttyisivät tuomiolta.

“Käärme minut petti.”

Paratiisissa käärme, karismaattinen markkinointiguru, lupasi ensimmäisille ihmisille, että jos he toimivat hänen ohjeidensa mukaan, he saavuttavat Jumalan kaltaisuuden. Lipevä myyntipuhe sai Jumalan näyttämään pikkusieluiselta byrokraatilta, ja kukapa nyt haluaisi olla sellaiselle alamainen.

Ihmiskunta maksoi kovan lähtöpanoksen saadakseen tuottoisan osuuden vallan korkeuksista. Aadam ja Eeva uskoivat voittavansa, joten pokeritermeillä sanottuna he halusivat katsoa sen käden loppuun asti ja laittoivat “all-in” eli kaikki panoksensa peliin. He pistivät likoon sen, että heidän suhteensa Luojaansa ei olisi enää sen jälkeen ennallaan. He pistivät likoon koko elämänsä, joka oli riippuvaista Jumalasta. He pistivät likoon meidän elämämme.

Ja se hetki, kun tajuat hävinneesi kaiken.

Miksi vallan lumous on suuri pyramidihuijaus?

Ihminen haluaa olla riippumaton ja itsenäinen ja täydellinen valta on sitä, että mikään laki ei rajoita sinua. Mutta miten siinä käykään?

Koska valta tässä luodussa maailmassa onkin rajallista ja rajalliset ihmiset taistelevat luvatuista hedelmistä, elämä on jatkuvan kateuden, epäluulon, alistamisen ja väkivallan taistelukenttää. Kun koko elämästä tuli rakenteellisesti tällainen vallan pyramidipeli, on pelottavaa jäädä sen alimmalla tasolle, koska siellä väistämättä joutuu maksamaan muiden juhlinnan. Syntiinlankeemuksesta alkaen elämä on ollut kovin julmaa.

Jos sinä nyt mietit, että tämä kaikki koskee vain niitä, jotka ovat johtajia ja isoja pomoja, niin vallankäyttö liittyy kuitenkin tavalla tai toisella kaikkeen ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Sinulla ja meillä kaikilla on valtaa.

Vallan lumouksen mukainen pyramidipeli on edelleen huijausta, niin kuin se oli jo alussa.

Tämän valtapelin huipulla on armoton hirmuvaltias, Saatana. Tämä voi kuulostaa sinusta aika paksulta, mutta jokainen ihminen on lähtökohtaisesti syntynyt tähän elämään hänen orjakseen. Kun sinä taistelet kyynärpäätaktiikalla toisia vastaan saavuttaaksesi itsellesi valtaa ja asemaa, pelaat hänen peliään. Mutta hän ei koskaan tule lopulta antamaan sinulle sitä, mitä hän lupaa, koska hänellä itsellään ei todellisuudessa ole rajatonta valtaa hallussaan. Uhraat koko elämäsi ja voimasi, muttet lopulta saa mitään pysyvää.

Jos haluat päästä vapaaksi orjan asemasta, vallan lumouksen voittaa ainoastaan yksi vallankumous. Ja katsotaan nyt sitä tämän saarnan toisena kohtana.

2) Kaksi vallankumousta

Ihmiskunnan historiassa on ollut kaksi vallankumousta, jonka symbolina on teloitusväline.

Toisessa näistä vallankumouksista johtajat teloittivat vastustajiaan. Johtajat halusivat itse päästä rauhan valtakuntaan tappamalla vihollisensa. Tämän 1700-luvun Ranskan vallankumouksen iskulauseena oli “vapaus, veljeys ja tasa-arvo”. Sen toteutumiseksi alkoi vainoharhainen lahtaaminen saman tien. Ranskan vallankumouksen yksi tunnetuimmista symboleista on siinä ahkerasti käytetty teloitusväline, giljotiini.

Toisessa vallankumouksessa johtaja antoi sen sijaan teloittaa itsensä, jotta hänen vihollisistaan tulisi hänen ystäviään. Johtaja antoi teloittaa itsensä, jotta hänen vihollisensa pääsisivät rauhan valtakuntaan. Koko maailman tunnetuin symboli on tuon vallankumouksen teloitusväline, risti.

Noiden kahden vallankumouksen erilaisuus osoittaa erinomaisesti sen, että vaikka tavoitteet voisivatkin olla upeita, silti ihmisen vallan tavoittelu johtaa alistamiseen ja ilman pidäkkeitä verilöylyyn. Vallan uusista omistajista tulee jälleen vallan väärinkäyttäjiä ja väkivaltakoneisto jatkaa jauhamistaan.

Mutta Jumalan valta vapauttaa pyramidin kaikilla tasoilla olevat, vaikka olisi hävinnyt elämässään kaiken, tai olisi riistänyt toisilta kaiken. Ihmisen valta johtaa kuolemaan, Jumalan valta johtaa elämään.

Jeesuksen uhrikuolema ei ole vallankumous siinä mielessä, että Kaikkivaltias Jumala olisi jossain vaiheessa menettänyt valtansa. Jeesuksen uhrikuolema on vallankumous siinä mielessä, että se käänsi täysin päälaelleen koko sen viitekehyksen (paradigma), mitä valta oikeasti on ja miten se tulisi nähdä. Meidän käsityksemme vallasta on, että vahva on se, jota palvellaan ja palvotaan. Se on itsekkyyden valtaa ja se nujertaa.

Jumalan käsitys vallasta on se, että vahva on se, joka nöyrtyy palvelemaan toisia. Se on rakkauden valtaa ja se nostaa. Koska ajatus toisten palvelemisesta ei tässä maailmassa näytä kovin houkuttelevalta, me uskomme mieluummin pyramidihuijaukseen, joka ei lopulta kuitenkaan johda onneen.

Jokaisella meistä on siis valtaa ja jokainen käyttää sitä johonkin. Tehdäänpä itsetutkistelua, että kumpaa valtapeliä sinä ja minä pelaamme.

Käytätkö esimerkiksi puhevaltaasi siihen, että mahdollisimman moni pysyisi sinun alapuolellasi? Nöyryytätkö työkavereitasi, sisaruksiasi, lastasi tai puolisoasi jatkuvasti huumorin varjolla, vai puhutko hänestä hyvää? Osaatko kiittää tai kehua toista ilman sarkasmia? Dissaatko kateellisena toisten saavutuksia, jotteivät he vie sinun asemaasi?

Kun puhut kyseenalaisia tietoja ja oletuksia jostakusta hänen selkänsä takana, haluatko vain varmistaa, että muut ajattelevat hänestä samalla tavalla kuin sinä? Levitätkö puheillasi joka paikkaan mustaa tahmeaa seittiä, vaikka itsekin huomaat, että se tekee oman olon likaiseksi? Käytätkö muita ponnahduslautana, vai autatko sen sijaan muita nousemaan sinun tuellasi?

Tämän päivän tekstissä sanotaan, että: “Sinun, Herra, on suuruus ja voima, kunnia, kirkkaus ja valta, sillä sinun on kaikki, mitä on taivaassa ja maan päällä. Sinun on kuninkuus, sinä olet kaikkea muuta korkeammalla.” (1. Aik. 29:11)

Miltä sinusta tuntuu ajatus siitä, että jollain on niin iso valta kuin mitä tässä puhutaan ja että hän vaatii sinut ja minut kerran vielä tilille myös siitä, miten olemme käyttäneet esimerkiksi sanojamme? Herättääkö se pelkoa?

Siihen pelkoon auttaa se, miten Jumala käyttää valtaansa. Edellä sanoin, että Jeesuksen uhrikuolema on vallankumous siinä mielessä, kun hän osoitti, miten valtaa käytetään oikein. Mutta Jeesus on enemmän kuin vain esikuva. Hän on käyttänyt valtaansa pelastaakseen sinut ja minut.

Jeesuksen uhrikuolema on vallankumous myös siinä mielessä, että Jeesus vapautti sinut ja minut synnin, kuoleman ja paholaisen vallasta. Saatana on siis jo jäänyt pyramidihuijauksesta kiinni ja odottaa tuomion täytäntöönpanoa tämän maailmanajan lopulla. Mutta sinua ja minua Jumala ei vaadi maksamaan synnistä johtuvaa loputonta velkaa, koska hän antoi Kuninkaan veren vuotaa ristillä sinun ja minun syntien sovitukseksi.

Sinä, joka nyt haudot kostoa sitä vastaan, joka on käyttänyt valtaa sinua kohtaan epäoikeudenmukaisesti, ja sinä, joka olet käyttänyt valtaasi väärin, turvaudu Jeesukseen ja anna hänen vapauttaa sinut tässä ja nyt kaikesta syyllisyydestäsi. Anna hänen olla sinun Vapahtajasi ja Kuninkaasi.

Olet kasteessa saanut Jumalan valtakunnan täysivaltaisen kansalaisuuden. Jos sinua ei ole vielä kastettu, niin tule keskustelemaan kanssani.

Saat uskoa omalle kohdallesi sen, että taivaallinen majesteetti ei vaadi sinua jonkin kuninkaallisen kantotuolin kantajaksi, vaan hän itse kantaa sinut taivaan kirkkaisiin saleihin. Kohta saat tulla kuninkaan aterialle, jossa juhlimme hänen voittoaan kaiken pahan vallasta ja syömme hänen ruumiinsa ja verensä meidän syntiemme anteeksisaamiseksi.

Kun me täältä sitten lähdemme, miten sinä ja minä voimme käyttää Jumalalta saatua valtaa oikein nyt alkavalla viikolla täällä Helsingissä, joka on Suomen valtakeskus?

Siinä auttaa tämän päivän tekstin kohta, jossa kuningas “Daavid ylisti kansan edessä Herraa”. (1. Aik. 29:10) Eli tässä meillä on menestynyt hallitsija, Israelin merkittävin kuningas, joka antaa julkisesti Jumalalle kaiken kunnian. Jumala antaa ihmisille valtaa, mutta kunniaansa hän ei jaa. Oikea vallankäyttö on nimittäin ankkuroitu Jumalan kunniaan.

Siksi on tärkeä pitää aina mielessä se, että etsinkö kunniaa ihmisiltä itselleni, vai annanko kunnian hänelle, jolta on lähtöisin kaikki suuruus, voima, kirkkaus, valta, rikkaus ja kaikki, mitä on taivaassa ja maan päällä. Annanko kunnian ja kiitoksen Jumalalle myös kaikista niistä taidoista ja lahjoista, joita hän on minulle antanut?

Mestarisäveltäjä Johann Sebastian Bach kirjoitti teostensa loppuun kiitosten osoitteeksi kirjaimet SDG. Latinan “Soli Deo gloria” on suomeksi “Yksin Jumalalle kunnia”.

Oikea vallankäyttö on Jumalan edessä pieneksi tulemista. Tässä maailmankaikkeudessa ei ole sen suurempaa tehtävää kuin olla joka päivä Kaikkivaltiaan majesteetin palveluksessa. Hän antaa sinulle valtaa ja Kristuksen tähden olet vapaa tekemään hyvää, ja hän iloitsee siitä, kun teet niin.

Rukoillaan. Ylistys sinulle maan ja taivaan Luoja, kiitos ja kunnia vain sinulle kaikesta siitä hyvästä, jota olemme saaneet ja jota meille annat. Ei ole mitään suurempaa nimeä kuin sinun nimesi. Kiitos siitä, että saamme uskoa kaikki pahat puheemme, ajatuksemme, tekomme ja laiminlyöntimme anteeksi Jeesuksen tähden. Kiitos siitä, että annat uskoa luottaa ja turvautua sinuun. Opeta, Herra, meitä käyttämään sinun antamaasi valtaa oikein ja anna nöyrä sydän, jotta oppisimme palvelemaan. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s