Vasara ja nauloja – Hepr. 11:1-10

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 22.1.2017
3. sunnuntai loppiaisesta, 2. vuosikerta
Hepr. 11:1-10

Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä. Uskoon perustuu se todistus, jonka Jumala on isistä antanut.
Uskon avulla me ymmärrämme, että maailmat on luotu Jumalan sanalla: näkyvä on syntynyt näkymättömästä.
Uskon vuoksi oli Abelin Jumalalle antama uhri Kainin uhria arvokkaampi. Koska Abel uskoi, hän sai vanhurskaudestaan todistuksen, kun Jumala otti vastaan hänen lahjansa, ja uskovana hän puhuu vielä kuoltuaankin.
Uskon vuoksi otettiin Henok pois niin, ettei hän kokenut kuolemaa. ”Sitten häntä ei enää ollut, sillä Jumala otti hänet luokseen.” Ennen kuin hänet otettiin pois, hän näet oli – niin hänestä todistetaan – elänyt Jumalan mielen mukaisesti. Ilman uskoa ei kuitenkaan kukaan ole Jumalan mielen mukainen. Sen, joka astuu Jumalan eteen, täytyy uskoa, että Jumala on olemassa ja että hän kerran palkitsee ne, jotka etsivät häntä.
Usko sai Nooan taipumaan Jumalan tahtoon, kun hän sai ilmoituksen sellaisesta, mikä ei vielä ollut nähtävissä. Hän rakensi arkin, ja näin koko hänen perheensä pelastui. Hänen uskonsa langetti maailmalle tuomion ja antoi hänelle itselleen uskovien perinnön, vanhurskauden.
Usko sai Abrahamin tottelemaan Jumalan kutsua ja lähtemään kohti seutuja, jotka Jumala oli luvannut hänelle perintömaaksi. Hän lähti matkaan, vaikka ei tiennyt, minne oli menossa. Koska hän uskoi, hän asettui muukalaisena luvattuun maahan ja asui siellä teltoissa, ja niin asuivat myös Iisak ja Jaakob, jotka perivät saman lupauksen. Abraham odotti sitä kaupunkia, joka on rakennettu vankalle perustalle ja jonka Jumala itse on suunnitellut ja tehnyt.

 

Johdanto

Teemu Selänne ja Saku Koivu valittiin vähän aikaa sitten lätkän Hall of Fameen, ja se on hienoa. Toivottavasti Patrik Laine yltää joskus samaan.

Tässä tämän päivän saarnatekstissä luetellaan paljon Vanhasta testamentista löytyviä nimiä: (Kain ja) Abel, Henok, Nooa, Abraham, Iisak, Jaakob.

Et ehkä tunne noita nimiä, mutta tuo nimilista on sellainen, että siihen ei ole voinut päästä tsägällä. Se on itse asiassa aivan uskomattoman kova nimilista. Nämä henkilöt ovat uskon esikuvia, ja heidän valinnastaan on päättänyt Jumala. “Uskoon perustuu se todistus, jonka Jumala on isistä antanut.” (Hepr. 11:2)

Tuo nimilista on sellainen, että siihen ei ole voinut päästä tsägällä.

 

Saarnasin täällä Luther-kirkon messussa Abrahamista viime kesänä ja Jaakobista viime syksynä. Kainista ja Abelista, veljeksistä, saarnaan maaliskuun alussa. Henok ja Iisak jäävät odottamaan vielä vuoroaan, koska tänään keskitymme Nooaan.

Katsotaan tässä saarnassa seuraavia asioita:
1) Mikä tämä Nooa-juttu oikein oli?
2) Miksi Jumala hukuttaa synnin?
3) Miten Jumala lopulta hukuttaa synnin?
4) Vasara ja nauloja (vähän niin kuin Leevi and the Leavingsin sanoin).

 

1) Mikä tämä Nooa-juttu oikein oli?

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kerrotaan, kuinka ihmiskunnan historian alkupuolella pahuus yltyi sellaisiin mittoihin, että Raamatun sanoin “väkivalta täytti maan”. Siksi Jumala päätti pyyhkiä tulvalla ihmiset pois maan päältä.

Vain Nooa oli Jumalalle kuuliainen, oikeamielinen ja mieluinen ja hän sai Jumalalta erikoiset ohjeet arkin, sellaisen mega-ison kelluvan pelastusveneen rakentamiseksi, johon Jumala lähettäisi myös eläimiä pareittain.

Raamatussa arkin mittasuhteet on ilmoitettu kyynäröissä ja jos kyynärä on egyptiläisittäin noin puoli metriä, niin arkki olisi ollut noin 150 metriä pitkä alus. Esimerkiksi Katajanokalla laiturissa oleva jäänmurtaja Urho on vähän yli 100 metriä pitkä. Arkki oli vain parikymmentä metriä lyhyempi kuin Viking Gabriella (171 m), jota näkee Vikingin terminaalissa. Kun Kristoffer Kolumbus purjehti ensimmäisen kerran Atlantin yli, hänen lippulaivansa Santa Marían arvioidaan olleen 24 metriä pitkä (eli arkki oli noin 6 kertaa niin pitkä).

Jos kyynärä oli puoli metriä, niin arkin leveys oli 25 metriä eli sama kuin tämän kirkkosalin pituus lasiovilta alttariseinään. Eli sä saatat istua siinä kohdassa, missä olisi vaikkapa elefantin pilttuu. Arkin korkeus oli 15 metriä eli tämän kirkkosalin korkeuteen verrattuna ehkä vielä noin puolet lisää.

Eli kyseessä oli ihan hillitön projekti.

Arkin ei ollut tarkoitus seilata jonnekin tiettyyn paikkaan, vaan sen tarkoitus oli kantaa veden päällä mahdollisimman iso lasti. Siinä ei välttämättä ollut siis edes ruoria ja peräsintä.

Voiko tulva olla ollut oikeasti?

Saatat olla kuullut kertomuksen Nooasta ja vedenpaisumuksesta ja nyt mietit, että uskooko joku oikeasti siihen, että se olisi totta. Voiko sellainen tulva olla todella ollut?

Raamatun mukaan arkki pysähtyi Araratin vuoristoon vedenpinnan laskiessa. Netissä on paljon kiinnostavaa spekulaatiota viime vuosilta siitä, että onko vai eikö ole Nooan arkin jäänteet löydetty Turkista Araratin vuorelta, kun siellä on sellainen erikoinen muodostelma. Mä en ole perehtynyt niihin kirjoituksiin niin paljoa, että osaisin ottaa kantaa puolesta tai vastaan.

Mutta jotain niin erikoista historian aamuhämärissä on tapahtunut, että se tunnetaan vanhoissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa. Raamatun mukaan “[v]ain muutama ihminen, kaikkiaan kahdeksan, pelastui arkissa veden kantamana.” (1. Piet. 3:20) He olivat Nooa ja hänen vaimonsa, heidän kolme poikaansa ja näiden vaimot.

Jotain niin erikoista historian aamuhämärissä on tapahtunut, että se tunnetaan vanhoissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa.

 

Kiinnostavaa esimerkiksi on, että niinkin kaukana Lähi-idästä kuin kiinan kirjoitusmerkeissä “laiva” on yhtä kuin alus ja kahdeksan ihmistä. Kiinan kirjoitusmerkeissä myös sana “tulva” sisältää luvun kahdeksan. Esi-isämme eri puolilla maailmaa ovat tienneet tämän kertomuksen.

Kun Jeesus puhui Nooan päivistä, hän ei puhunut siitä legendana tai vertauskuvallisena stoorina. (Matt. 24:37-39, Luuk. 17:26-27) Erityisen tärkeää siis on, mitä sinä ajattelet Jeesuksesta, että kuka hän on.

 

2) Miksi Jumala hukuttaa synnin?

Toinen kysymys, joka liittyy vedenpaisumukseen, on se, että onko Jumala täysin rakkaudeton, kun hän tuhosi ihmiset julmasti hukuttamalla.

On jännää, että juuri Nooan arkki on yksi suosituimmista aiheista, joista on tehty pikkulapsille kristillisiä kirjoja ja leluja. Täälläkin, Luther-kirkossa, niitä on varmaan lainattavissa tuolla oven luona. Kuvissa Nooa saattaa hymyillä arkin kannella iloisesti niin kuin ruotsinlaivan kapteeni leijonien, kirahvien, norsujen ja muiden eläinten kanssa ja siinä taivas saattaa olla ihan kirkkaansininen.

Lapsille ei välttämättä aina mainita sitä, että “niin muuten, se vesi siinä kuvassa hukutti koko muun ihmis- ja eläinkunnan”. Että välttämättä Nooaa ei ihan kauheasti hymyilyttänyt.

Kuka on antanut Jumalalle tällaiset toimivaltuudet? Millä oikeudella kukaan voi toimia näin?

Yleensä jos jostain hallitsijasta on tullut mielivaltainen despootti, yksi mahdollisuus vastustaa häntä on satiiri eli naurunalaiseksi tekeminen. Ihmiskunta on halunnut nähdä Jumalan vallan, käskyt ja rangaistukset syntiinlankeemuksesta lähtien mielivaltana ja siksi myös naurettavina.

On hyvä, jos kyselet Jumalan majesteettisen tuomiovallan edessä, että “miksi sinä, Herra, toimit näin”, mutta varo tekemästä Jumalasta kärttyisää sketsihahmoa. Sen sijaan, että loukkaantuisit Jumalan lähettämään kovaan rangaistukseen, loukkaannu Jumalaa vastaan tehtyihin rikoksiin, siihen, miten suruttomasti me teemme väärin toisillemme, toisille Luojan luomille ja hänelle äärimmäisen rakkaille ihmisille.

Synnin takia tämä elämä ei ole oikeudenmukaista, mutta Jumala on oikeudenmukainen. Synnin takia tämä elämä on usein mielivaltaista, mutta Jumala ei ole mielivaltainen.

Etsikkoaika

Arkin kokoista paattia ei rakenneta yhdessä yössä. Rakentamisen ajan ihmisillä oli mahdollisuus kuulla Nooalta, että miksi ihmeessä hän rakentaa niin järjettömältä tuntuvaa alusta. Apostoli Pietari kutsuu Nooaa vanhurskauden julistajaksi (2. Piet. 2:5) eli Nooa julisti, että ihmisten tulisi kääntyä ennen kuin on liian myöhäistä.

Ensimmäisessä kirjeessään Pietari kirjoittaa, että Jumala “Nooan päivinä kärsivällisesti odotti sen ajan, kun arkkia rakennettiin.” (1. Piet. 3:20) Mitä Jumala odotti kärsivällisesti? Sitäkö, että hän pääsee vihdoin tuhoamaan ihmiskunnan? Ei, vaan sitä, että ihmiset kääntyisivät pahoilta teiltänsä.

“Näin sanoo Herra Jumala: Niin totta kuin elän, en minä tahdo, että jumalaton kuolee vaan että hän kääntyy teiltään ja saa elää.” (Hes. 33:11) Jumala on aivan uskomattoman kärsivällinen.

Futiksessa varsinaisen peliajan päälle tulee vielä tuomarin antama lisäaika ja joskus tuomari on tappiolla olevalle joukkueelle vielä niin armollinen, että antaa vielä lisäajalle lisäaikaa. Mutta joskus sekin aika loppuu ja kello sanoo “ping”.

Jumala sulki oven

Kun arkin rakennusoperaatio oli valmis ja Nooan perhe ja eläimet sisällä, Raamattu kertoo arkista erään yksityiskohdan näin: ”Ja Jumala sulki oven Nooan jälkeen.” (1. Moos. 7:16) Jumala – sulki – oven.

Ei siis ollut Nooan asia enää siinä vaiheessa miettiä, mitä hän tekee arkin ulkopuolella koputtaville ihmisille. Kun Jumala sulkee, sitä ei kukaan avaa ja kun Jumala avaa, sitä ei kukaan sulje.

Armo on tarjolla sen aikaa, kun Jumala antaa. Ajan täyttyessä Jumalan antama aika katua oli ohi, mahdollisuus kääntyä oli mennyttä ja tuomion täytäntöönpano alkoi.

“Hänen [Nooan] uskonsa langetti maailmalle tuomion ja antoi hänelle itselleen uskovien perinnön, vanhurskauden.” (Hepr. 11:7) Lopulta siis Jumalan uhkaus synnintekijöiden tuhosta ja lupaus vanhurskaiden pelastuksesta toteutuivat. Ja niin tapahtuu myös tämän maailman lopulla, kun Jeesus palaa takaisin tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.

Pahuuden ongelma ja Jeesus

Kysymystä Jumalan rangaistuksen ankaruudesta voi käsitellä eri tavoin, mutta tärkein vastaus siihen on Jeesus, vaikka Jeesus itse onkin juuri se, joka Raamatussa eniten puhuu helvetistä. Miksi hän puhuu siitä? Koska hän ei halua, että yksikään joutuisi sinne, eroon Jumalasta.

Sinun ja minun vaarana on ikuinen hukkuminen syntiemme, pahojen tekojemme, ajatustemme ja laiminlyöntiemme rangaistuksena. Onko Jumala rakkaudeton ja julma määrätessään niin kohtalokkaan rangaistuksen?

Meidän, tämän ajan kasvattien, on vaikea ymmärtää pyhyyttä. Jumala on pyhä, eikä mikään epäpyhä kestä hänen edessään. Ihminen itse irrottautuessaan Jumalasta tuomitsee itsensä kadotukseen.

Jumala on pyhä, eikä mikään epäpyhä kestä hänen edessään. Ihminen itse irrottautuessaan Jumalasta tuomitsee itsensä kadotukseen.

 

Mutta ”[e]i Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen.” (Joh. 3:17) Arkin tarkoitus oli pelastaa mahdollisimman iso lasti. Jeesus on puolestaan sovittanut koko maailman synnit ja vie taivaaseen pyhän Jumalan luokse ne, jotka kääntyvät hänen puoleensa ja turvaavat uskossa.

 

3) Miten Jumala lopulta hukuttaa synnin?

Klassikkokauhuelokuva “Alien – kahdeksas matkustaja” on eloonjäämiskamppailu sokkeloisen avaruusaluksen käytävillä pelottavaa örkkimörkkiä vastaan. Leffan mainoslause kuuluu: ”In space no one can hear you scream.” Avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi.

Tuntuuko sinusta siltä, että olet elämäsi lopulla odottavan kuoleman armoilla täysin yksin, eikä kukaan kuule avunhuutoasi, etkä saa mistään apua? Onko sinun kohtalosi nauttia elämästä vain hetken ja kadota sitten ikuisiksi ajoiksi?

Tuntuuko sinusta siltä, että hukut omaan pahuuteesi, eikä sinusta vieläkään ole tullut parempaa ihmistä, vaikka olisit kuinka hulluna yrittänyt? Eikö kukaan kuule avunhuutoasi?

Jeesus jäi täysin yksin, kun hän kuoli ristillä. Jumalan Poika huusi kuolinkamppailunsa lopussa karmaisevat sanat: ”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” Jumala hylkäsi Jeesuksen, jotta hänen ei tarvitse hylätä sinua. Se vasaran ja naulojen pauke kuului, jotta sinä pelastuisit.

Se vasaran ja naulojen pauke kuului, jotta sinä pelastuisit.

 

Jumala hukutti ja peitti oman Poikansa kokonaan sillä vihan tulvalla, jonka pyhä Jumala kohdistaa kaikkeen syntiin ja jumalattomuuteen, sinun ja minun, koko maailman pahuuteen. Kristus kärsi kuoleman meidän syntiemme tähden, syytön syyllisten puolesta, johdattaakseen meidät Jumalan luo (1. Piet. 3:18).

“Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen [tai niin kuin vanha raamatunkäännös sanoo ”hukkuisi”], vaan saisi iankaikkisen elämän.” (Joh. 3:16)

Sinun ja minun kaikki synnit on dumpattu Jeesuksen haavoihin. Miikan kirjassa sanotaan: ”Sinä armahdat meitä yhä, poljet syntimme jalkojesi alle. Kaikki syntimme sinä heität meren syvyyteen.” (Miika 7:19)

Sinä et ole, enkä myöskään minä ole Jumalalle koskaan missään ideointipalaverissa esittänyt näin erikoista pelastusstrategiaa, mutta Kristuksen kuolema ristillä on Jumalan vastaus sinun ja minun ja koko maailman pahuuteen ja pahuuden ongelmaan. Jumala hukutti synnin, jotta synti ei hukuttaisi meitä.

Jumala hukutti synnin, jotta synti ei hukuttaisi meitä.

 

Hän rakastaa myös sinua niin paljon, että haluaa pelastaa myös sinut. “Ilman uskoa ei kuitenkaan kukaan ole Jumalan mielen mukainen. Sen, joka astuu Jumalan eteen, täytyy uskoa, että Jumala on olemassa ja että hän kerran palkitsee ne, jotka etsivät häntä.” (Hepr. 11:6)

Saat tässä ja nyt uskoa siihen, että Jeesus on myös sinun pelastajasi ja pelastaa sinut ikuisesta kuolemasta, hukkumasta. Jumala kuulee avunhuutosi.

Niin kuin arkki lopulta pysähtyi Araratin vuoristoon, jää lepäämän Kristus-kallion varaan. Jumala on rakkaudessaan ja armossaan yhtä järkähtämätön kuin peruskallio.

Hän on välittänyt sen armonsa sinulle kasteen kautta ja pelastaa sinut veden kantamana, niin kuin Pietari opettaa (1. Piet. 3:20). Jumala on tehnyt sinun kanssasi hyvän omantunnon liiton. (1. Piet. 3:21)

Jos sinua ei ole kastettu, niin älä jää ulkopuolelle, vaan anna Jumalan ottaa sinut kasteessa omaksi lapsekseen arkin sisäpuolelle.

 

4) Vasara ja nauloja

Kuinka mones arkki Nooan arkki oli? Kuinka mones arkki se oli, jonka Nooa rakensi? Oliko Nooa joku aikalaistensa kuuluisin arkinrakentaja ja siksi Jumala valitsi hänet?

Eiköhän se arkki ollut hänen ensimmäisensä ja viimeisensä, hänen elämäntehtävänsä. Kyllä Nooa siinä varmaan välillä väänsi itkua, kun tehtävä vaikutti niin omituiselta ja hankalalta, mutta kuitenkin “[u]sko sai Nooan taipumaan Jumalan tahtoon, kun hän sai ilmoituksen sellaisesta, mikä ei vielä ollut nähtävissä.” (Hepr. 11:7)

Jos menet taivaassa kysymään Nooalta, että “kertoisitko vielä siitä kun rakensit sen arkin”, niin sitten hän alkaa varmaan muistella sulle, että “joo, tulipahan tehtyä yksi arkki”.

Itse arkin rakentajana

Mitä jos sä kävisit huomenna hakemassa tuosta kulman takaa RTV:ltä vasaran ja nauloja koko rahalla ja alkaisit rakentaa sellaista hillitöntä, 150-metristä arkkia tuonne Kaivopuiston viereen Merisatamaan? Mitä ihmiset sanoisivat, mitä sun koulukaverit sanoisivat, mitä sun naapurit sanoisivat, mitä sun duunikaverit sanoisivat?

Ei se ollut Nooalla yhtään sen helpompaa. Kyllä hän joutui kestämään kaikenlaista toteuttaessaan sitä, mitä tekemään Jumala oli hänet kutsunut. Ei hän saanut siihen projektiin paatuneilta ihmisiltä jonkin sortin kirkollisveroa, vaan kyllä hän pisti siinä omansa likoon.

Ei hän saanut siihen projektiin paatuneilta ihmisiltä jonkin sortin kirkollisveroa, vaan kyllä hän pisti siinä omansa likoon.

 

Vaikka se projekti ei ollut ihmisten mielestä mitenkään järkevä, niin Nooa kuitenkin toimi Jumalan antaman tehtävän mukaisesti ja hänet muistetaan siitä ikuisesti. ”Nooa teki kaiken niin kuin Jumala oli häntä käskenyt.” (1. Moos. 6:22) Kenen kiitoksella sinä elät?

Arkinen työ

On hyvä huomata, että sinänsä arkin bygaaminen on ihan normaalia arkista työtä samoin kuin elefantin ruokkiminen ja lannan lapioiminen. Mutta nekin olivat Jumalan antamia tehtäviä ja siksi tärkeitä.

Tuo sama, kaikkein upeimpien rakennuspiirustusten mestari, tämän universumin Luoja, kutsuu myös sinua palvelukseensa. Hänellä on varattuna jokin projekti, joka on räätälöity juuri sinun mittojesi mukaan, sen kansion päällä on sinun kasvokuvasi.

Mistä Jumalan antamasta tehtävästä sinua sitten muistellaan, ei sinun oman kunniasi tähden, vaan Jumalan asialle antaman merkityksen ja Jumalan oman kunnian tähden? Minkä tehtävän hän on antanut sinulle perheessäsi, työssäsi, seurakunnassasi, lähipiirissäsi? Mihin käytät tässä elämässä aikasi, voimavarasi, lahjasi ja varasi?

Meistä jokainen lankeaa syntiin joka päivä, mutta mitä jos sinun suurin intohimosi Pyhän Hengen voimasta olisi joka päivä elää Taivaallisen Isäsi tahtomalla tavalla rakastaen Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseä? Meidän eri tehtävämme ovat kokonaisuutena Kristuksen Kirkon rakentamista niin kuin arkin rakentamista ja pelastukseen kutsumista ennen viimeistä h-hetkeä.

Mikä on se projekti tai elämäntehtävä, joka on vielä kesken tai aloittamatta, jonka rakentamiseen Jumala sinua valmistelee ja ojentelee sinulle piirustuksia? Mitäpä jos sinä pistät vasaran paukkumaan ja sahan vinkumaan! Se vasara ja naulojen pauke kuuluisi siksi, jotta myös moni muu voisi pelastua.

Ja sitten kerran taivaassa muistellaan yhdessä kaikkia niitä ihmisiä, joita Jumala lähetti sinun luoksesi ja veti pelastukseen eri tavoin myös sinun kauttasi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s