Unelman tavoittelua miekalla vai kädet ojennettuina – Joh. 21:15-19

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 30.4.2017
2. sunnuntai pääsiäisestä (Misericordia Domini), 2. vuosikerta
Joh. 21: 15-19

Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun karitsoitani.” Sitten hän kysyi toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” ”Rakastan, Herra”, Pietari vastasi, ”sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Kaitse minun lampaitani.” Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: ”Olenko minä sinulle rakas?”, ja hän vastasi: ”Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi: ”Ruoki minun lampaitani. Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo.”
Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Sitten hän sanoi: ”Seuraa minua.”

Aluksi

Katsotaan tässä saarnassa seuraavia asioita.
1) Unelmaa tekee mieli jahdata miekka kädessä.
2) Jumalan unelma toteutui ristillä.
3) Unelma saavutetaan kädet ojennettuina.

1) Unelmaa tekee mieli jahdata miekka kädessä

Me olemme vaimoni Soilin kanssa sitä opiskelijasukupolvea, jonka aikana Ultra Bra syntyi ja teki biisejään, ja meillä tulee aina näin vapun lähestyessä selittämätön hinku kuunnella Ultra Brata. Bändi palaa kesällä keikkalavoille ja Hesarissa oli vähän aikaa sitten (15.4.2017) sen laulajan Vuokko Hovatan haastattelu, jossa hän sanoi, että: “UB on sukupolvikokemus, ja se liittyy siihen aikaan, kun me koettiin kiihkeät kasvun vuodet yhdessä.”

Yhdessä Anni Sinnemäen sanoittamassa Ultra Bran biisissä lauletaan, että: “Minä suojelen sinua kaikelta mitä ikinä keksitkin pelätä. Ei ole sellaista pimeää, jota minun hento käteni ei torjuisi.”

Pietari oli Jeesusta kohtaan tällainen “minä suojelen sinua kaikelta”-tyyppi. Pietari tuumasi, että tämän universumin valtias tarvitsisi Genesaretinjärven kalastajan hauista ja nerokkaita päähänpistoja noustakseen valtaan myös maan päällä.

Kun Jeesus pidätettiin Getsemanen puutarhassa, Pietari löi miekalla ylipapin palvelijaa, joka oli tullut mestoille sotilasosaston kanssa Juudas Iskariotin johdolla. Ei ollut ihan jokapäiväistä mennä huitomaan viranomaisia teräaseella. Ihan yhtä lailla jos täällä Helsingissä hyökkää virkavaltaa vastaan, niin siinä astuu rajan yli ja tulee lainsuojattomaksi.

Pietari varmaan ajatteli, että “tää on viimeinen taisto, rintamaamme yhtykää”. Viimeistään nyt oli pakko ryhtyä aseelliseen väkivaltaan, jotta todellinen kuningas saataisiin valtaan. Jos Jeesus tapettaisiin, niin Pietarilta menisivät menestymisen mahdollisuudet tässä elämässä.

Suojeliko Pietari siis lopulta omia unelmiaan?

Hän ajoi omaa agendaansa niin, että oli valmis listimään Jeesuksen vihollisen, mutta kuinka ollakaan, kohta hän itse pettäisi Jeesuksen. Pietari aikoi voittaa kylmän terän avulla, mutta olikin jo häviämässä taistelun omasta sydämestään.

Kun Jeesus oli vangittu ja Pietari seurasi Jerusalemissa, mitä hänelle tehtäisiin, Pietari päätyi lämmittelemään vieraiden ihmisten kanssa tulen äärelle. Ihmiset tunnistivat hänet Jeesuksen seuraajaksi, mutta hän ilmoitti julkisesti kolmeen kertaan, ettei tunne Jeesusta.

Minkä tulen tai lämpimän äärellä sinä olet kohdannut yllättäen kysymyksen: “Etkö sinäkin ole hänen opetuslapsiaan?” Onko se ollut röökipaikalla, kahvikupin äärellä työpaikan taukotilassa, saunan lauteilla, makkaranuotiolla? Olet joutunut siinä millisekuntien aikana tekemään kustannus-hyöty-analyysin, että mitä kaikkia unelmiasi voit vastauksesi perusteella saavuttaa tai menettää.

Mitä olet vastannut? Onko puhe Jeesuksesta kuivunut huulillesi ja oletko missannut avopaikkasi ja johdatellut puhetta äkkiä johonkin turvallisempaan aiheeseen, ja alkanut puhua vaikkapa vappusäästä?

Kun Pietarille sanottiin, että “[s]inä olet varmasti samaa joukkoa, senhän kuulee jo puheestasi”, niin hän alkoi sadatella ja vannoi: “Minä en tunne sitä miestä.”

Mistä puhetavastasi, sanoistasi tai valinnoistasi sinut on tunnistettu kristityksi? Miten paljon olet sadatellut sitä, että Jeesuksen takia ihmiset pitävät sinua jonain ihan ihme friikkinä?

Vai kiroiletko siksi ihmisten parissa jo valmiiksi ihan surutta, ettei puhetapasi paljastaisi sinua kristityksi tai ettei sinua pidettäisi nössönä, jolta on kaikki kiva kielletty?

Missä tilanteissa ihmisten parissa sydämesi alkaa tapailla noita Pietarin sanoja: “En tunne sitä miestä”? Missä tilanteissa ja keiden ihmisten takia sinusta tuntuu siltä, että Jeesus ei olekaan sinulle kaikkein tärkein asia maailmassa, vaan hän vain seisoo sinun unelmiesi esteenä?

2) Jumalan unelma toteutui ristillä

Katsotaan nyt toiseksi sitä, että Jumalan unelma toteutui ristillä.

Kun Pietari kielsi tuntevansa Jeesuksen, hän oli Jerusalemissa lämmittelemässä tulen äärellä. Nyt tämän päivän tekstissä Pietari kohtaa ylösnousseen Kaikkivaltiaan oman kotijärvensä rannalla, hiilloksen äärellä.

Mitä kuninkaat tekevät yleensä pettureille?

Jos sinä olisit yksinvaltias tai lain yläpuolella, niin mitä sinä tekisit sille, joka on osoittanut julkisesti häpeävänsä sinua? Olet saanut kuulla, että sinulle tärkeä ihminen vähättelee selkäsi takana muiden seurassa, että ei tämä teidän ystävyys tai juttu ole niin vakavaa, ja että hän on lähinnä säälistä sinun ystäväsi.

Mitä sinä tekisit sille työkaverillesi, joka on jättänyt sinut yksin tikun nokkaan ja vyöryttänyt syyt sinun niskoillesi ja vetäytynyt omasta vastuustaan? Mitä sinä tekisit sille, joka on iskenyt puukon selkääsi – tai naulat käsiisi?

Jeesus ei lähesty Pietaria väkivalloin. Jeesus ei lähesty petturia teroitettu miekka kädessä. Mutta hän ei myöskään jätä petturia painimaan yksin itsesyytöstensä kanssa, vaan hän ojentaa rei’itetyn kätensä.

Kun Jeesus kertoo Pietarille, että miten Pietari tulisi lopulta kuolemaan, Jeesus sanoo, että “sinä ojennat kätesi”.

Käsien ojentamisella ja levittämisellä on erilaisia merkityksiä. Yksi liittyy kalajuttuihin, niin kuin että “se kala oli ainakin näin iso”.

Toiseksi sillä voidaan elehtiä sitä, että “en tiedä”. Käsien levittämiseen liittyy myös sylin avaaminen rakkauden jakamiseksi.

Käsien levittäminen esimerkiksi turvatarkastuksessa tai räätälin luona tekee haavoittuvaiseksi. Levitän käteni ja annan toiselle luvan koskea minuun.

Jumalan unelma toteutui ilman miekkaa, kädet levällään. Hänen unelmansa oli pelastaa ihmiset kadotuksesta. Kristus ojensi kätensä ristillä levälleen rakkautensa merkkinä. Jumala avasi Kristuksessa sylinsä koko maailmalle. Sen leveämmälle niitä käsiä ei voinut levittää.

Pietari oli ollut valmis tappamaan Jeesuksen viholliset, mutta Jeesus ojensi kätensä levälleen valtakuntansa vihollisten ja pettureiden pelastamiseksi, vaikka hänen ei olisi tarvinnut. Hän ojensi kätensä levälleen ristillä, koska hän rakastaa sinua, sovittaakseen kaikki syntisi ja pelastaakseen sinut helvetin kadotuksesta.

Pelkäätkö, ettei Jeesus ole armollinen sinua kohtaan, ettei hänen armonsa ja kärsivällisyytensä riitä antamaan anteeksi sinun törttöilyjäsi?

Jos kerran Pietari, kalastusveneen kapteeni ja sittemmin Jeesuksen opetuslapsijengin kapteeni, sai petturuutensa jälkeen armon, niin saat myös sinäkin uskoa nyt kaikki syntisi anteeksi. Jeesus on todellinen raikkaaksi tekevä Fisherman’s Friend.

Miten oletkaan elämässäsi vastustanut Jumalan käskyjä, rikkonut hänen tahtoaan vastaan, pilkannut häntä tai kieltänyt hänet, hän yhä edelleen ojentaa sinulle kätensä.

Pietari oli kolme kertaa julkisesti kieltänyt tuntevansa Jeesuksen. Kiusaako Jeesus nyt Pietaria, kun hän kysyy kolme kertaa? Rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset? Rakastatko minua? Olenko minä sinulle rakas?

Vaikka sitä miten päin selittäisi, niin ei siitä pääse yli eikä ympäri, että kyllä tämä kysymys on Kristukselle tärkeä: “Rakastatko sinä minua?”

Pelottaako sinua se, jos Jeesus nyt kysyy sinulta tuon kysymyksen? Minua ainakin pelottaa, koska tiedän sen, miten vähän osaan rakastaa.

Mutta niin kuin Pietari sanoo, Herra tietää kaiken, myös sen, minkälaisia sinä ja minä olemme. Haluaisin rakastaa, mutta en osaa, enkä pysty.

Auta, Jeesus, sinä minua, anna sinä minulle usko, anna minun rakastaa sinua Pyhän Henkesi voimalla! Sinulla, Jeesus, on kaikki se rakkaus, jota tarvitsen rakastaakseni sinua sydämestäni, joten auta minua, Jeesus!

Tämän päivän tekstikohta alkaa sanoilla: “Kun he olivat syöneet.” Jeesus oli valmistanut aterian väsyneille ja nälkäisille opetuslapsille, jotka olivat kalastaneet yöllä ilman saalista. Jeesus on rakentanut Kirkkonsa ateriayhteisöksi, jossa ruokana on hänen Sanansa, hänen ruumiinsa ja hänen verensä leivässä ja viinissä. Ne ovat hänen anteeksiantamisen lahjansa jokaiselle kastetulle kristitylle, meille, jotka olemme epäonnistuneet kuka missäkin.

Tule, ja ota vastaan syntiesi anteeksianto, ota vastaan Kristuksen rakkaus. Jeesus ei lähetä sinua uuteen viikkoon tyhjin käsin, vaan hänen voimassaan.

3) Unelma saavutetaan kädet ojennettuina

Katsotaan vielä viimeiseksi sitä, että todellisen unelmasi voit saavuttaa kädet ojennettuina.

Työelämä ja julkisuus ovat nykyään niin karuja, että jos mokaa pahasti, niin sitä ei välttämättä anneta anteeksi ja unohdeta, eikä toista mahdollisuutta saa. Mutta kun Jeesus antaa Pietarille anteeksi, hän vahvistaa myös antamansa tehtävän, tässä jopa kolmeen kertaan.

Kun Jeesus puhuu karitsoista ja lampaista, hän ei sano, että ne olisivat Pietarin, vaan että ne kuuluvat Jeesukselle. Kaikki tässä maailmassa kuuluu Jeesukselle, myös kaikki se, mitä hän on uskonut sinun haltuusi.

Kristus antaa sinulle anteeksi ja hän antaa sinulle myös tehtävän kunnes kuolema teidät lopullisesti yhdistää.

Mikä on Jeesuksen antama tehtävä sinulle? Mihin hän on sinut varustanut tai varustamassa? Oletko valmis ojentamaan kätesi ja seuraamaan häntä, vaikka se veisi henkesi?

Herra tietää kaiken ja hän tietää myös sen, mikä on sinulle ja minulle lopulta parhaaksi. Kun noudatat elämässäsi Jumalan antamia ohjeita, sinun lahjasi ja työvälineesi ovat parhaassa käytössä ja Jumala siunaa sinun saaliisi.

Jumalan osoittamalla paikalla sinun on hyvä elää, vaikka se johtaisi pilkkaan ja vainoon, niin kuin se johti myös Pietarin, joka kuoli lopulta marttyyrina. Mutta 30 vuodessa hänestä oli kasvanut todellinen johtaja, spontaanista höntyilijästä oli tullut vakaa kallio. Hän oli oivaltanut sen, että mikään mistä hän joutuisi tämän elämän aikana luopumaan, ei olisi mitään sen rinnalla, mitä Kristus hänelle on antanut ja tämän elämän jälkeen antaa. Raamattu sanoo, että hänen kuolemansakin kirkasti Jumalaa.

Miten sekä omistajat, työläiset ja työttömät, rikkaat ja köyhät, nuoret ja vanhat, vahvat ja heikot, miten sinä ja minä voimme saavuttaa todelliset unelmamme?

Siinä, kun meidän kätemme ovat ojentuneet kohti Kristuksen ristiä ja Jumalan nimi tulee kirkastetuksi meidän elämämme kautta.

Rukoillaan. Kiitos, rakas Jeesus, siitä, että kuolit ristillä meistä jokaisen puolesta ja sovitit kaikki syntimme. Kiitos, että saamme uskossa ottaa vastaan pelastus. Auta meitä elämään sanasi mukaan, kuulemaan Hyvän Paimenen ääntäsi. Auta sanaasi leviämään meidän kauttamme myös tässä kaupungissa. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s