Miksi olet täällä? – 1. Kun. 19:8-13

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 28.5.2017
6. sunnuntai pääsiäisestä (Exaudi), 2. vuosikerta
1. Kun. 19: 8-13

Elia nousi jalkeille ja söi ja joi. Ruoka antoi hänelle voimaa kulkea neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, kunnes hän tuli Horebille, Jumalan vuorelle. Siellä hän asettui yöksi luolaan. Yöllä Elia kuuli Herran äänen: ”Miksi olet täällä, Elia?” Hän vastasi: ”Hellittämättä olen taistellut puolestasi, Herra, kaikkivaltias Jumala, kun israelilaiset ovat hylänneet sinun liittosi. He ovat hajottaneet alttarisi ja tappaneet profeettasi, niin että vain minä olen jäänyt jäljelle. Nyt he etsivät minua riistääkseen minultakin hengen.” Herran ääni sanoi: ”Mene ulos ja seiso vuorella Herran edessä. Herra kulkee siellä ohitsesi.” Nousi raju ja mahtava myrsky, se repi vuoria rikki ja murskasi kallioita. Mutta se kävi Herran edellä, myrskyssä Herra ei ollut. Myrskyn jälkeen tuli maanjäristys, mutta Herra ei ollut maanjäristyksessä. Maanjäristystä seurasi tulenlieska, mutta Herra ei ollut tulessakaan. Tulen jälkeen kuului hiljaista huminaa. Kun Elia kuuli sen, hän peitti kasvonsa viitallaan, meni ulos ja jäi seisomaan luolan suulle.

Johdanto

Vuoret eivät ole ihmisille ystävällismielisiä ja moni lähtee vuorille etsimään itseään ja omia rajojaan.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä oli tässä kuussa juttua Annapurna-vuoresta, ja siinä sanotaan, että: “Kuudessa kilometrissä elimistö ei oikeastaan enää sopeudu ilmanalaan, vaan kiipeilijät alkavat hitaasti ikään kuin tukehtua. Seitsemässä kilometrissä aivotoiminta hidastuu ja järkevien päätösten tekeminen on yhä vaikeampaa. Jalkoihin kertyy maitohappoa, ääreisverenkierto heikkenee, ja keuhkot lyyhistyvät kasaan. Kahdeksassa kilometrissä ollaan “kuolemanvyöhykkeellä”, jolla vahvimmatkin kiipeilijät selviytyvät vain joitakin vuorokausia. Sieltä on pakko päästä nopeasti pois. Muuten kuolee.” (HS Kuukausiliite 5/2017)

Viime päivinä Mount Everestillä on valitettavasti kuollut useita kiipeilijöitä ja joitain aiemmin kadonneita on löytynyt kuolleena.

Tämän päivän tekstissä esiintyvä Horebinvuori lienee reilut pari kilometriä korkea, mutta sekin on korkeampi kuin Suomen korkein nyppylä, Halti-tunturi.

Katsotaan tässä saarnassa neljää merkittävää kiveä Jumalan kohtaamisessa: Horebinvuorta, Kirkastusvuorta, Golgataa ja Kristus-kalliota.

1) Horebinvuori

Kun Israelin kuningas Salomo kuoli 900-luvulla eKr., Israel jakaantui sisäisten valtakahinoiden seurauksena Israelin pohjoisvaltioon ja eteläiseen Juudan kuningaskuntaan. Tämän päivän tekstissä puhutaan noin 2870 vuotta sitten (2017) tapahtuneista asioista, kun Israelin pohjoisvaltiota hallitsi kuningas Ahab noin parikymmentä vuotta 870-luvulta 850-luvulle eKr.

Kuningas Ahabilla ei mennyt vahvasti ja Raamattu kuvaa häntä niin, että: “Kukaan muu Israelin kuningas ei syyllistynyt sellaiseen kuin Ahab. Hän myi itsensä tekemään sitä, mikä on väärää Herran silmissä, kun hänen vaimonsa Isebel yllytti häntä.” (1. Kun. 21:25) Israelin kansa oli joitain harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta luopunut elävästä Jumalasta ja saavuttaakseen menestystä tässä elämässä he uhrasivat kanaanilaisille epäjumalille.

Silloin Jumala kutsui profeetta Elian pitämään totuutta esillä, mutta se oli pelottavan vaarallista. Jo pelkästään Elian olemassaolo saattoi pänniä kuningas Ahabia, koska se muistutti Jumalasta. Elian nimi tarkoittaa nimittäin “minun Jumalani (Eli-) on Jahve (Jahu)”, Elijahu.

Monien erikoisten käänteiden jälkeen Elia päätyi kuningatar Isebelin tappolistalle ja siksi Elia pakenee autiomaahan. Vaikka Jumala on tehnyt Elian kautta hillittömän suuria ihmeitä, nyt hän on niin siipi maassa, että tämän päivän tekstin edellä hän sanoo toivovansa itselleen kuolemaa. (1. Kun. 19:4) Pelkojensa keskellä Elia suuntaa kohti Jumalan vuorta, Horebia.

Viimeinen paikka, joka mainitaan ennen Elian 40 päivän reissua Horebille, on Beerseban lähiseutu ja sieltä on nelisensataa kilometriä Horebinvuorelle eli Siinainvuorelle, jos se on nykyisessä Egyptissä Siinain niemimaalla se vuori, jonka sen yleisesti oletetaan olevan.

400 kilometriä on sama kuin dallaisit täältä Helsingistä Savon sydänmaille Kuopioon, mutta kuivan autiomaan läpi. Ajoihan se Jukka Mutanenkin seitsemän vuotta sitten (2010) minikaivurilla neljän kilometrin tuntivauhdilla pidemmän matkan Hangosta Kuusamoon, kun sai yli 50 000 Facebook-seuraajaa.

Horebinvuorella oli aiemmin tapahtunut paljon jännää ja niinä kertoina Jumala oli ilmestynyt tulen kautta. Jumala ilmestyi siellä Moosekselle palavassa pensaassa ja antoi hänelle tehtävän, joka oli Mission Impossible. Mooseksen piti hakea Egyptistä pari miljoona orjaa vapauteen.

Mutta se homma onnistui ihmeellisesti Jumalan voiman avulla, ja kun koko tuo konkkaronkka oli saapunut Horebinvuorelle, Jumala antoi Israelin kansalle lakinsa Mooseksen välityksellä. Silloin Siinainvuoren yllä lepäsi raskas pilvi, siellä jyrisi ja salamoi, se vavahteli ankarasti, ja vuori savusi kuin tulinen uuni ja oli kauttaaltaan savun peitossa, koska Herra laskeutui vuorelle tulessa. Kuului voimakasta torventoitotusta ja Jumala puhui jylisten.

Jumala osoitti pyhyytensä voiman ja oman lakinsa voiman. Jos tämän universumin Luoja näyttää edes hiukan voimaansa, ihminen on siinä pyörityksessä kuin höyhen hirmumyrskyssä.

Mutta nyt Horebilla Jumala kysyy Elialta: “Miksi olet täällä?”

Kun ihmiskunta lankesi paratiisissa katastrofaalisesti syntiin ja Adam käkki pusikossa piilossa, Jumala lähestyi häntä kysymyksellä: “Missä sinä olet?” Miksi Jumala kysyy sellaista, vaikka hän tietää kaiken?

Jumala kysyy, jotta saan tunnustaa, että olen tehnyt väärin tai että en jaksa enää yhtään enempää.

Kun esikoisemme oli vuoden-parin ikäinen, hän kysyi, jos jollain oli paha mieli, Yoda-maisella sanajärjestyksellä, että: “Mikä hätänä sulla on?” On hienoa, kun joku välittää kysyä minulta varsinkin silloin, vaikka tietää, että olen mogaillut aivan urakalla.

Jumala esittää myös sinulle kysymyksen: “Miksi olet täällä?”

Millä mielellä sinä olet tullut tänään tänne Luther-kirkkoon? Oletko tullut etsimään Jumalaa?

Jos etsit Jumalaa, niin miten toivot saavasi varmuuden hänen olemassaolostaan? Etsitkö merkkiä sellaisesta voimasta, joka halkoisi harmaat kivet sinun tieltäsi, ja menestystä ja valtaa, joka seuraisi sellaista voimaa? Uskoisitko Jumalaan sitten, jos vuoren kokoiset ongelmat poistuvat tieltäsi, kun esimerkiksi parannut jostain sairaudestasi tai löydät elämäsi rakkauden tai saat unelmadiilin?

Vai pakenetko sinä jotain ja toivot uutta starttia? Onko perässäsi katkerien ihmisten vana, jotka tahtovat kostaa sinulle?

Vai oletko jo saavuttanut elämässäsi kaikenlaista, mutta silti aina vain tuntuu siltä, että sielun seinämissä kumisee onttouden kaiku?

Tämän maailmankaikkeuden Luoja on virittänyt ihmisen sielun sellaiselle mittalaitteet ylittävälle taajuudelle, että vain Luoja itse voi täyttää sinun sielusi ja tehdä siitä, kuivasta autiomaasta, elävän puutarhan, saapumalla luoksesi hiljaisessa huminassa.

Pelkäätkö hiljaisuutta? Onko sinulla koskaan yhtään joutilasta hetkeä, siis sellaista, että et räpläisi edes kännykkää ja makaisit vain yksin kuunnellen veren kohinaa niin kuin Eppu Normaalin biisissä?

Pelkäätkö sitä, että tyhjä hetki paljastaisi sen janon, joka ei ole vielä sammunut, tai että huomaisit sen, niin kuin moni vasta kuolemansa lähestyessä, että olet elänyt täysillä vain itseäsi varten, vaikka sinut on luotu rakastamaan Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi?

Sinut on luotu hiljentymään Luojasi edessä, mutta myös keskustelemaan Luojasi kanssa.

Hän kysyy: “Miksi olet täällä?” Mikä tahansa syy sinulla onkaan, niin on hyvä, että olet täällä.

Jumala parantaa sinussa sen, minkä hän ensin sinusta paljastaa. Hän antaa sinulle anteeksi sen, mitä tunnustat rikkoneesi. Hän pelastaa sinut, kun lopetat yrittämästä pelastaa itse itsesi.

Lady Gaga teki näyttävän sisääntulon Super Bowlin puoliaikashowssa ja laskeutui areenalle ilotulitteiden keskellä, mutta taivaallinen parantaja ei jyrää sinun ylitsesi efekteillä, vaan hän tulee luoksesi hiljaisessa huminassa hoitamaan sinua.

2) Golgata

Mutta miten sinä saisit katsoa pyhää Jumalaa, kun kerran Jumala suojasi kädellään Moosesta kallionkolossa näkemästä Jumalan kasvoja, kun hän kulki Mooseksen ohi? (2. Moos. 33:22) Ja olikohan Mooseksen kallionkolo sama kuin se luola, jonka suulla Elia seisoi ja peitti kasvonsa viitallaan kohdatessaan Jumalan?

Miten saisit nähdä Jumalan?

Mooses, lain edustaja, ja Elia, profeettojen edustaja, ilmestyivät myöhemmin, monia satoja vuosia elämänsä jälkeen, yhdessä keskustelemaan Jeesuksen kanssa vuorella, jonka nimeä Raamatussa ei mainita, mutta sitä kutsutaan kirkastusvuoreksi. Yksi mahdollisuus on, että kyseessä on 2,8 kilometriä korkea Hermonvuori nykyisen Israelin, Libanonin ja Syyrian rajalla.

Taivaasta maailmaan saapunut Jumalan Poika vei kalastajina aiemmin toimineet opetuslapset vedenpinnan tasolta ylös korkeuksiin ja tuolla vuorella Jumala paljasti näille kolmelle opetuslapselle Kristuksen taivaallisen kirkkauden. Kristus säteili siinä hetkessä taivaallista valoa. Mooses, Elia ja opetuslapset saivat nähdä Jumalan kirkkauden kasvoista kasvoihin Kristuksessa.

Kristus on Jumalan lahja sinulle, ettei sinun tarvitsisi peittää kasvojasi pyhän Jumalan edessä niin kuin Mooseksen tai Elian. Kun haluat oppia tuntemaan Jumalan, niin katso Kristusta. Kun haluat löytää Jumalan, katso Kristusta.

Jumalan lain ja vihan myrskyn, maanjäristyksen ja tulen täytyy kulkea edellä murskaamassa kaikki sinun väärät toivosi, jotta janoaisit Herraa tulemaan luoksesi hiljaisessa huminassa, vaatimattomassa Kristuksessa.

Evankeliumikirjoissa on kertomus siitä, kuinka Genesaretinjärvellä oli myrsky ja Jeesuksen opetuslapset pelkäsivät hukkuvansa. Jeesus käski tuulta vaikenemaan ja myrsky loppui siihen paikkaan.

Se tärkein myrsky, jonka Jeesus tyynnytti, oli kun hän pelasti sinut hukkumasta.

Jeesus lävistettiin teloituspaaluun Jerusalemissa rangaistuspaikkana käytetyllä kukkulalla, jonka nimi on Golgata. Golgatalla toteutui Mooseksen välittämä laki, koska Jeesus noudatti täydellisesti elämänsä loppuun asti Jumalan lakia ja oli itse lain määräämä täydellinen sovitusuhri, Jumalan Karitsa.

Golgatalla toteutui myös se, mitä Jumala oli lähettänyt profeetat julistamaan. Myös Elia julisti Kristuksen tulemista toiminnallaan, kun hän muun muassa herätti henkiin erään lesken ainoan pojan ja rakensi alttarin, johon Herra antoi tulensa langeta taivaasta.

Golgatalla, syntiemme sovittamisen alttarilla, Kristus tyynnytti Jumalan vihan, tulen, sinua ja minua kohtaan, koska Kristus kantoi kuolemallaan sen rangaistuksen, joka kuuluisi sinulle ja minulle syntiemme vuoksi.

Elia oli luullut olevansa täysin yksin, “vain minä olen jäänyt jäljelle”, mutta Jumala oli hänen kanssaan. Ristillä Kristus oli täysin yksin, ja jopa Taivaallinen Isä hylkäsi hänet, jotta hänen ei tarvitse hylätä sinua helvetin kadotukseen.

Golgata on se paikka, jolla todella voit oppia tuntemaan oman itsesi, omat rajasi ja omat mahdollisuutesi. Kristuksen veren tähden saat uskoa kaikki sinun syntisi anteeksi tässä ja nyt.

3) Kristus-kallio

Mutta minkä voimalla sinä jaksaisit kulkea eteenpäin tämän maailman keskellä ja mennä pidemmälle tai kiivetä korkeammalle kuin minne et edes osaa kuvitella jaksavasi?

Elia oli ihan finaalissa, eikä enää jaksanut sitä vihaa, jota hän sai ihmisiltä osakseen, kun hän toteutti Jumalan kutsua ja noudatti Jumalan sanaa.

Tuntuuko sinusta siltä, että joudut kestämään yksin kristittynä koulussasi, työpaikallasi, perheessäsi tai suvussasi sitä ristiä, joka tulee Mestarin seuraamisen kylkiäisenä? Niin kuin jo Elian nimi saattoi pänniä ihmisiä, niin ovatko jotkut ottaneet sinut silmätikukseen vain siksi, että sinussa on Kristuksen nimi?

Kukaan ei lopulta jaksa yksin, mutta Jumala jaksaa kantaa sinut. Sinun ei tarvitse kantaa enää menneisyytesi painolastia, koska sinulla on henkilökohtainen kantaja ja opas, šerpa, joka vie sinut perille taivaalliseen korkeuteen, kauneuteen ja kirkkauteen, ikuiseen seikkailuun. Siksi anna Jumalan ruokkia ja vahvistaa sinua.

Mutta miten se tapahtuu?

Jumala ruokki Mooseksen aikana Israelin kansan autiomaassa mannalla ja viiriäisillä, ja kun Mooses iski sauvallaan kalliota, sieltä virtasi vettä juotavaksi. Elia sai 40 päivän matkalleen ruokaa enkeliltä. Kun Jeesus paastosi 40 päivää erämaassa ja oli Paholaisen kiusattavana, hän kesti sen kaiken Jumalan sanan voimalla. Lopulta enkelit palvelivat häntä. (Matt. 4:11)

Jumala siis antaa kaiken ravinnon, ja erikoisesti Kristus, tuo ikuisesti kestävä kallio, on kaiken elinvoimasi lähde.

Se on oikeastaan aika hauskaa, että Raamatun pohjalta ei tiedetä satavarmasti, että missä Horeb, kirkastusvuori ja Golgata tarkkaan ottaen sijaitsevat, mutta Kristus-kallion sijainnin voi tietää. Nimittäin siellä, missä Kristuksen sovitustyötä julistetaan ja Jeesuksen asettamia sakramentteja, kastetta ja ehtoollista, toimitetaan, sieltä löytyy Jumalan valtakunta. Siellä Herra on läsnä, siellä on sitä hiljaista huminaa, siellä virtaa elävä vesi.

Anna Jumalan sanan vahvistaa sinua ja tee siksi tee itsellesi jokin systeemi, jonka avulla varaat aikaa lukea Raamattua elämäsi jokaisena päivänä, jotta jaksat edessäsi olevan vaativan matkan. Ja lähde nyt alkavaan viikkoon Jumalan antamalla voimalla ehtoollispöydästä, jossa Kristus, näkymätön Sana, on vaatimattomasti läsnä näkyvässä leivässä ja viinissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s