Sana luo yhteyden – Jaak. 3:2-12

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 3.9.2017
13. sunnuntai helluntaista, 2. vuosikerta
Jaak. 3: 2-12

Kaikkihan me hairahdumme monin tavoin. Täydellinen on se, joka ei hairahdu puheissaan: hän kykenee hallitsemaan koko ruumiinsa. Jos panemme suitset hevosen suuhun, me saamme sen tottelemaan itseämme ja voimme ohjata koko hevosta. Entä laivat: vaikka ne ovat isoja ja rajut tuulet heittelevät niitä, pienen pieni peräsin ohjaa laivan minne peränpitäjä haluaa. Samoin kieli on pieni jäsen, mutta se voi kerskua suurilla asioilla. Pieni tuli sytyttää palamaan suuren metsän! Ja kielikin on tuli; meidän jäsentemme joukossa se on vääryyden maailma. Se saastuttaa koko ruumiin ja sytyttää tuleen elämän pyörän, itse liekehtien helvetin tulta.
Kaikki eläimet voi ihminen kesyttää ja onkin kesyttänyt, nelijalkaiset, linnut, matelijat ja meren eläimet, mutta kieltä ei yksikään ihminen pysty kesyttämään. Se on hillitön ja paha, täynnä tappavaa myrkkyä. Kielellä me ylistämme Herraa ja Isää, ja sillä me myös kiroamme ihmisiä, Jumalan kuvaksi luotuja. Kiitos ja kirous lähtevät samasta suusta. Tämä ei käy, veljeni! Eihän samasta lähteensilmästä pulppua makeaa ja karvasta vettä. Ei viikunapuussa kasva oliiveja eikä viiniköynnöksessä viikunoita, vai mitä, veljeni? Samoin ei suolaisesta lähteestä juokse makeaa vettä.

Johdanto

Eikö se ole muuten jännää, että ihmisellä on kaksi silmää näkemiseen eli stereonäkö ja kaksi korvaa kuulemiseen eli stereokuulo, mutta vain yksi suu, vain yksi ääniraita? Miksi niissä on sellainen suhde, niin sitä kannattaa ehkä aina välillä miettiä.

Katsotaan tässä saarnassa kolmea asiaa.
1) Puheen tarkoitus on luoda yhteys ja syventää yhteyttä
2) Puheella voidaan tuhota yhteys
3) Miten voimme puheellamme rakentaa yhteyttä tässä kaupungissa.

1) Puheen tarkoitus on luoda yhteys ja syventää yhteyttä

Mikä on puheen tarkoitus? Miksi on olemassa sellaisia omituisia asioita kuin sanat? Miksi on niin, että tietyillä äänteillä ja piirretyillä kirjaimilla on merkityksellisiä sisältöjä?

Se johtuu siitä, että ihmiset pääsisivät erään jyrkkäreunaisen rotkon yli, nimittäin sen, että voisivat ymmärtää toisiaan. Jyrkkäreunaisen rotkon toiselle puolelle voi päästä rakentamalla sillan.

Toisen ihmisen kanssa voi päästä yhteyteen ja ajatuksiaan voi jakaa toisen ihmisen kanssa rakentamalla verbaalisen sillan. Sitä siltaa pitkin voi kuljettaa ihmiseltä toiselle koettujen asioiden kuvauksia, symboleja.

Jos nyt sanon vaikka sanan “tomaatti”, niin todennäköisesti ajattelet mielessäsi tomaatin kuvaa. Minun mielessäni on siis ajatus tomaatista, ja sana “tomaatti” on nyt kuljettanut sen ajatukseni myös sinun mieleesi.

Sinä ja minä olemme kokeneet jokaisella viidellä aistillamme sellaisen asian kuin tomaatti ja meidän suomalaiset esi-isämme ovat joskus antaneet sille punaiselle, herkulliselle syötävälle yhteisesti käytettävän verbaalisen symbolin, sanan “tomaatti”, jotta kun haluan puhua toiselle ihmiselle sellaisesta asiasta kuin tomaatti, niin riittää, että sanon sanan tomaatti. Minun ei tarvitse käydä hakemassa kasvimaalta tomaattia ja heilutella sitä tässä teidän edessänne.

Kokemuksistasi riippuen sinulla saattaa liittyä “tomaatti”-sanaan hyviä muistoja, tai sitten jos olet esimerkiksi allerginen, niin ne muistot voivat olla epämiellyttäviä.

Joidenkin asioiden välittäminen onkin sitten paljon hankalampaa.

Semmoinen vanha hittibiisi kuin “Words” kertoo henkilöstä, joka etsii keinoa ilmaista rakkauttaan, kun sen sanominen, että mitä sydän tuntee, on niin sairaan vaikeaa, varsinkin kun pelottaa, että miten se rakkauden kohde siihen rakkauden tunnustamiseen suhtautuu.

Samoin kuin tomaatin kohdalla, niin kokemuksistasi riippuen sinulla liittyy monenlaisia, hyviä ja kipeitä muistoja ja tuntemuksia sanaan “rakkaus”. Ehkä myös sellaisia, jotka hävettävät tai ahdistavat, ja joita et haluaisi muistella.

Koko tämä maailmankaikkeuden olemassaolo perustuu siihen, että Jumala on halunnut luoda sinut ja minut ihan vain siksi, että hän saisi välittää sinulle ja minulle rakkauttaan. Hän haluaa olla ikuisesti yhteydessä sinun kanssasi.

Eikö ole aika huikea peruste sille, että miksi mitään on olemassa?

Joku saattaa hempeällä hetkellä luvata rakkaalleen kuun taivaalta, mutta Jumalan rakkaus on niin loputon, että hän on luonut kaiken ollakseen vuorovaikutuksessa sinun ja minun kanssa.

Puheen tarkoitus on syventää yhteistä, keskinäistä vuorovaikutusta ja toinen toisensa ymmärtämistä. Jo Jumalan kolminaisuus perustuu Jumalan kolmen eri persoonan keskinäiseen vuorovaikutukseen, eikä siinä rakkaudessa ole minkäänlaisia ryppyjä.

Puhetaito on Jumalan lahja ihmiskunnalle. Voit vaikka laskeskella lämpimiksesi sitä, kuinka monta sanaa rikkaampi sinä olet kuin esimerkiksi lemmikkikissasi.

2) Puheella voidaan tuhota yhteys

Katsotaan nyt toiseksi sitä, että puheella voidaan myös tuhota yhteys.

Jaakob vertaa kieltä peräsimeen: “Entä laivat: vaikka ne ovat isoja ja rajut tuulet heittelevät niitä, pienen pieni peräsin ohjaa laivan minne peränpitäjä haluaa.” (Jaak. 3:4)

Torstaina (31.8.2017) oli Iltalehdessä juttua siitä, että Naantalissa yksi rahtialus meinasi ajaa saarta päin, kun laivan peräsimeen tuli tekninen vika. Hyvä, että onnettomuudelta vältyttiin.

Jos rahtilaiva tai öljytankkeri on menossa karille, niin jokainen meistä tajuaa, että “tää ei ole yhtään hyvä juttu”. Siinä voi ihmisiä kuolla, ympäristöön voi tulla myrkyllinen sotku ja paljon arvokasta tavaraa voi mennä hukkaan.

Miksi sitä ei osaa suhtautua yhtä vakavasti omaan puheeseen?

Kieli on ihmisen tärkein artikulaatioelin. Puhuminen edellyttää siis sitä, että kieli toimii, eikä ole epäkunnossa.

Mutta vaikka suussani oleva peräsin on kunnossa, niin miksi silti ohjaan asioita kohti tuhoa? Miksi puhun pahaa ja hävitän siten jotain arvokasta, myrkytän ympäristöä ja aiheutan pahimmillaan kuolemaa?

Paratiisissa ihminen valitsi kuunnella niitä käärmeen sanoja, jotka rikkoivat yhteyden Jumalaan. Sitten seuraavaksi syyteltiinkin sanoilla jo toisia ja katkottiin keskinäinen yhteys. Ihmiskunnasta, sinusta ja minusta, tuli toistemme alistajia. Meistä jokaisen sydämessä kuplii toista tuhoavaa myrkkyä.

Oletko sanonut sellaisia sanoja, jotka kohta toivoit saavasi takaisin, mutta ne eivät tule? Oletko esimerkiksi sanonut vihaisena: “Kunpa olisit kuollut.”

Surullisimmasta päästä ovat ne lapset, jotka joutuivat niin sikamaisen kiusaamisen uhreiksi ja kuulivat paljon tätä viestiä, että epätoivonsa keskellä he näkivät itsemurhan ainoana ulospääsynä.

Vaikka et ehkä ääneen tai somessa toivottaisi toiselle kuolemaa, niin miten suhtaudut lähimmäisiisi? Eivätkö muut suoriudu tehtävistä yhtä hyvin kuin sinä? Oletko niin ylivertainen, että tekee mieli haukkua muut?

Kielen lihas on ihmiskehon nopein tahdonalainen lihaskimppu, mutta silti se taitaa olla vaikeimmin hallittavissa.

Mutta kyse ei ole vain suussa olevasta kielestä, vaan sanoista, joita näppäilet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Mitä puhut ja mitä levität somessa?Oletko levittänyt epäluuloa, pelkoa tai vihaa?

Ketä olet viimeksi pilkannut, kenen mainetta olet tuhonnut juiruilullasi? Oletko tuhonnut ihmissuhteita? Oletko puolustanut sitä, josta puhutaan pahaa? Mitä jos itse olisit siinä samassa tikun nokassa, miten toivoisit sinua kohdeltavan?

Kauppalehdessä oli juuri juttua (29.8.2017) yhdestä tutkimuksesta, että ihmisen puheesta pystyy nopeasti oikein päättelemään monta asiaa hänen taustastaan. Tunnistetaanko sinut puheesi perusteella Jumalan lapseksi, joka pyhittää päivästä toiseen Jumalan nimen?

Kieli tuo esiin sen, minkälainen käymistila tuolla sisimmässä kuplii, mutta sen lisäksi se myös ohjaa asioiden kulkua esimerkiksi siinä, että miten toiset ihmiset kokevat itsensä, varsinkin lapset. Sanoillasi on merkitystä.

Jaakob sanoo tässä, että kieli saastuttaa koko ruumiin. Pahalla puheella ja valehtelulla voi vahingoittaa muita, mutta sanoillasi on valta myös sinuun itseesi. Sanottuja sanoja ei saa takaisin, etkä sanomisen jälkeen ole enää sanojesi herra.

Älä siis suhtaudu hällä väliä -meiningillä puheisiisi. Jumala vihaa pahaa ja valehtelevaa kieltä. Jokaisesta turhasta sanasta sinun ja minun on kerran tehtävä tili hänen valtaistuimensa edessä.

Kysyin aiemmin, että miten ihmeessä niin vaikean asian kuin rakkaus voi välittää toiselle ihmiselle. Miten Jumala voisi välittää sinulle rakkautensa niin, että tuntuu?

Kristus, Sana, on Jumalan rakkauden viesti sinulle. Jumalan sydämen rakkaus sinua kohtaan näkyy kaikkein kirkkaimmin Kristuksen ristissä. Sen kaiken myrkyn, mikä sinussa ja minussa on, joka on saastuttanut jokaisen ihmisen koko ruumiin ja sielun, Jeesus otti kantaakseen sinun ja minun puolesta.

Kristus ei puhunut mitään turhaa, eikä hän joutunut tilille omista sanoistaan, vaan hän otti kantaakseen sanojemme rangaistuksen. Siksi hän, Sana, on meidän Herramme ja Vapahtajamme.

Jeesus sovitti kaikki sinun syntisi ja pelasti sinut siitä ikuisesta kadotuksesta, jossa ei ole rakkautta, ei yhteyttä, ei välittämistä. Sen sijaan Kristus antoi sinulle oman puhtautensa ja terveytensä, ikuisen yhteyden hänen rakkaudessaan.

Siksi saat tässä ja nyt tunnustaa kaikki ne katkerat ajatukset ja toiveet, joita sinulla on muita kohtaan ja kaikki ne raskaat myrkyt, joita olet muiden suuntaan syytänyt. Saat uskoa kaikki sinun syntisi anteeksi. Sinun ei tarvitse enää kantaa niitä selkä vääränä.

Jumala kaipaa kuulla puhettasi, vaikka kantaisit minkälaista taakkaa sisälläsi. Vaikka Jumala tietää kaikki tekosi, sinun itsesi kannalta on tärkeää välittää puhumalla Jumalalle se, mitä kannat sisälläsi. Jos haluat, voit tulla vaikka ripittäytymään hehkilökohtaisesti. Olen täällä arkisinkin sinua varten. Syntien tunnustaminen ja Vapahtajaan turvautuminen vapauttaa sinut taakoistasi.

Sanoin aiemmin, että vuorovaikutukseen tarvitaan jokin väline, joka välittää merkityksen. Samoin Jumala välittää armonsa meille tietyn asian välityksellä. Sana on armonväline. Jumalan Sana Raamatussa välittää Jumalan armon.

Ja Jumalan Sana yhdistyneenä kasteveteen, leipään ja viiniin välittävät sinulle hänen armonsa. Kohta saat kastettuna Jumalan lapsena astua Jumalan eteen nauttimaan hänen ruumiinsa ja verensä, jotka puhdistavat sinun saastuneet huulesi ja sydämesi.

3) Miten voimme puheellamme rakentaa yhteyttä tässä kaupungissa

Katsotaan vielä viimeiseksi sitä, että miten voimme puheellamme rakentaa yhteyttä tässä kaupungissa, ystäväpiirissämme, some-kaverien keskuudessa.

Maailmanhistoriassa on sanottu paljon kuuluisia sanoja. Esimerkiksi Arnold Schwarzenegger sanoi terminaattorina: “I’ll be back.” Oscar Wilde sanoi: “Ole oma itsesi. Kaikki muut ovat varattuja.”

Haluaisitko sinä sanoa jotain historiallista, että sinut tunnettaisiin niistä sanoista ja sinut tultaisiin muistamaan niistä sanoista?

Raamattu kertoo, että on olemassa sanoja, jotka pysyvät ikuisesti. Sananlaskuissa sanotaan: “Totuuden sanat kestävät iäti, valheen sanat vain tuokion.” (Sananl. 12:19)

Sen ajan minkä käyttäisit tuhoamiseen, niin mieti, miten voit rakentaa yhteyttä. Sen sijaan että jäisit kielestäsi kiinni niin kuin pakkasella liikennemerkin metalliseen tankoon, niin puhu hyvää, rakenna sovintoa toisiaan nokittelevien välille, puolusta kiusatun kunniaa.

Jaakob kirjoittaa, että: “Kielellä me ylistämme Herraa ja Isää.”

Sinun kielesi on luotu ylistämään Jumalaa. Sinun kielesi on luotu totuuden puhumista varten. Sinun kielesi on luotu rakkauden välittämistä varten.

Kielelläsi voit siis lohduttaa, opettaa oikein, opastaa, nuhdella, tunnustaa totuuden. Voit nostaa muita puheellasi. Näissä ei kenelläkään meistä tule täydellisyyden rajat kovin äkkiä vastaan.

Mutta miten voit sanoa toisille hyvää, jos sinulle itsellesi ei ole koskaan sanottu mitään hyvää ja jos itsetuntosi on täysin sirpaleina?

Kuuntele ahkerasti, joka päivä, mitä Jumala puhuu Raamatussa sinulle. Anna Jumalan rakastavan puheen ravita sinut.

Sillä sanalla on luotu tämä maailmankaikkeus ja sillä sanalla on voima uudistaa myös sinut. Sillä on sellainen voima, että se nostaa sinut maasta. Anna palasina oleva sisimpäsi Jeesukselle.

On hienoa, että kun katsot toista ihmistä, näet hänessä Jumalan ihmeellisen teon ja designin.

Harjoitellaan. Tämä vaatii vähän rohkeutta ja vähän myös heittäytymistä. Monella meistä alkaa nyt sydän pamppailla, koska tämä rikkoo kauniin tyynen sileän äänettömyyden pinnan, ja se on ihan ok. Tämä saakin vähän jännittää.

Mutta sano siinä molemmilla puolilla istuville neljä tärkeää sanaa, että: “Sinä olet suuri ihme.”

“Sinä olet suuri ihme.”

Ja keskity kuuntelemaan tarkasti, mitä se toinen ihminen sinulle siinä sanoo ilman sarkasmia.

Olkaa hyvä!

Onnistuiko?

Jos sinulle kukaan ei äsken sanonut sitä, tai se meni hihittelyksi, niin kuule mitä sanon sinulle: “Sinä – olet – Jumalan – suuri – ihme.”

Tässä seurakunnassa on annettu palautetta, että täällä ei ole onnistunut ystävystyä eri ihmisten kanssa. Se on arvokas palaute.

Myös tässä seurakunnassa yhteyden rakentaminen vaatii sanoja. Ei sanoja, ei tietoa toisen ajatuksista. Ei tietoa toisen ajatuksista, ei toisen tuntemista.

Tutustumista helpottamaan olemme muodostamassa säännöllisesti kodeissa tai täällä kirkolla kokoontuvia pienryhmiä. Tutustuminen vaatii aikaa ja vaivaa, mutta se on varmasti sen arvoista. Saat tulla kertomaan kiinnostuksestasi osallistua vaikka minulle tai Soilille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s