Rohkeus vieraskentällä – Ilm. 5:11-12

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 1.10.2017
Mikkelinpäivä, Enkelien sunnuntai, 2. vuosikerta
Ilm. 5: 11-12

Valtaistuimen, olentojen ja vanhinten ympärillä näin suuren joukon enkeleitä ja kuulin heidän äänensä. Heitä oli lukemattomia, kymmenentuhatta kertaa kymmenentuhatta ja tuhat kertaa tuhat, ja he lausuivat kovalla äänellä:
– Karitsa, joka on teurastettu,
on arvollinen saamaan vallan,
rikkauden, viisauden ja voiman,
kunnian, kirkkauden ja ylistyksen.

Johdanto

Raamatun viimeisenä kirjana on Johanneksen ilmestys. Sen luvussa viisi Johannes näkee Jumalan antamassa näyssä, kuinka näkymätön luomakunta ylistää Lunastajaa eli Kristusta. Johannes näkee tämän näyn ennen kuin Kristus avaa sellaiset seitsemän sinettiä, jotka aloittavat maailmanhistorian loppumiseen johtavat tapahtumat.

Niiden viimeisten tapahtumien jälkeen kansat, eli myös sinut ja minut, kootaan Herran valtaistuimen eteen kuulemaan, mitä hän sanoo itse kullekin meistä.

Katsotaan tässä saarnassa kolmea asiaa:
1) joukkovoimaa
2) kansallislaulua ja
3) rohkeutta

1) Joukkovoima

Mestarien liigan viime tiistaisessa (26.9.2017) Ylen tv-pelissä Real Madrid kävi vieraskentällä voittamassa saksalaisen Borussia Dortmundin maalein 1-3.

Olisi hauskaa päästä joskus kokemaan paikan päällä Borussia Dortmundin futismatsi, koska niiden stadionin tunnelman sanotaan olevan yksi parhaista tällä planeetalla. Signal Iduna Parkille mahtuu yli 80 000 katsojaa. Sen ylin tasanne on samalla korkeudella kuin kerrostalon kahdestoista kerros.

Stadionin eteläpääty Südtribüne on jättimäinen, Euroopan suurin seisomakatsomo, ja sinne mahtuu yli 24 000 fania. Siinä katsomonosassa kaikki siis seisovat läpi koko matsin ja yhdellä neliömetrillä voi olla noin viisi ihmistä.

Voit nyt mittailla silmilläsi siihen ympärillesi sellaisen metri kertaa metri -kokoisen alueen ja kuvitella, että sitten tiivistetään siihen siitä vierestäsi neljä muuta seurakuntalaista. Sitten laitetaan kädet toistemme harteille ja aletaan laulaa pomppien seuraavaa virttä. Miltäs se kuulostaa?

Valtavan ihmismäärän vuoksi sitä katsomonosaa kutsutaan Dortmundin pelipaidan värin mukaan “keltaiseksi seinäksi”. Urheilusanomien (eli nykyisen Urheilulehden) toimittaja Johanna Nordling kuvasi kerran tuota keltaista seinää Borussia Dortmundin hakkaavaksi sydämeksi.

Tuollaisesta isosta joukosta muodostuvasta isosta, hakkaavasta sydämestä näkee erinomaisesti, niin kuin suurennuslasilla, sen, että minkälainen on lopulta myös yksittäisen ihmisen sydän. Omasta areenasta halutaan tehdä sellainen paineistettu hornankattila, josta vierasjoukkueet eivät saa vietyä sarjapisteitä mukanaan. Kotiyleisö testaa, että kestääkö vastustajien ja tuomarien kuuppa, ja he joutuvat kuuntelemaan vihellyskonsertteja, räävitöntä pilkkaamista ja haistattelua ja jopa uhkauksia.

Kannattajajoukot imevät voimaa oman joukkueensa menestyksestä, vastustajien kustannuksella. Jatkuva uhoaminen ja muiden mollaaminen täytyisi sitten pystyä lunastamaan niin, että oma joukkue menestyy muita paremmin. Jos menestystä ei tule tai oma joukkue ajautuu tappioputkeen, niin kannattajat saattavat valita omasta joukkueesta ne, jotka ovat siihen syyllisiä, ja alkaa haukkua heitä pettureiksi.

Yksittäisinä huutoina pilkkahuutoja voisi ajatella sarkastisiksi, mutta kun iso katsomonosa tai koko katsomo mylvii yhtenäistä vihaa, tuntuu siltä kuin jotain väkivaltaista olisi pääsemässä valloilleen, ja siihen ainakin huligaanit pyrkivät. Kerran yhdessä matsissa, jota olin katsomassa, vierasjoukkueen huligaanit heittelivät täydellä stadionilla mellakkapoliisien rivistöä ja poliisikoiria soihduilla, vaikka heidän joukkueensa oli selvässä johdossa. Tunnelma oli niin painostava, että lähdimme kesken matsin pois.

Kun ihmiset yhdistävät sydämensä isoksi joukoksi, siinä on arvaamatonta voimaa. Tästä syystä vallankumousta pelkäävät hallitsijat eivät ole ihmiskunnan historiassa tavanneet suosia kokoontumisvapautta, vaan ovat rajoittaneet joukkovoiman syntymistä.

Lukematon joukko enkeleitä

Futisstadionit ja massakonsertit ovat pieniä, kun vertaa niitä siihen hillittömän isoon joukkoon enkeleitä, jonka Johannes näkee Jumalan antamassa näyssä tämän päivän tekstissä kokoontuneena Jumalan valtaistuimen ympärille.

Johannes tuskin alkoi laskea siinä tarkkaa nuppilukua, joten hänen mainitsemat luvut 10 000 x 10 000 (eli 100 miljoonaa) ja 1 000 x 1 000 (eli miljoona) tarkoittanee lukematonta joukkoa enkeleitä.

Vaikka mestoilla on taivaallista väkeä kuin pipoa, meininki ei ole painostavaa eikä uhkaavaa.

Mitä tuo hillittömän iso enkelijoukko hurraa omalle sankarilleen? He lausuvat jännästi, että teurastettu Karitsa eli Jeesus Kristus on arvollinen saamaan seitsemän asiaa. Mitkä ne ovat? Teurastettu Karitsa on arvollinen saamaan vallan, rikkauden, viisauden ja voiman, kunnian, kirkkauden ja ylistyksen.

Millainen voimanlähde, sellainen lopputulos

Raamatun mukaan on olemassa ainoastaan kaksi voimanlähdettä ja ne ovat täysin päinvastaiset: Karitsa joka rakentaa, ja hänen vihollisensa joka tuhoaa. Karitsa on avain siihen, että miksi isokin joukko voi olla pysyvästi täydellisen onnellinen.

Mutta siinä mekanismissa, miten raivostunut yleisö tai ihmisjoukko imee voimansa, on jotain samaa kuin trooppisissa hirmumyrskyissä, jotka imevät voimansa lämpimästä merestä. Hurrikaani, taifuuni ja sykloni imee kosteaa ilmaa yhä enemmän ja enemmän myrskykeskusta kohti.

Mitä lämpimämpää merivesi on, sitä lämpimämmäksi tulee ilma ja sitä enemmän ilmaan nousee vesihöyryä. Ja mitä enemmän ilmassa on vettä, sitä suuremmat ovat sitten rankkasateet ja tulvat. Äskettäin Harvey-hurrikaanin aikana Houstonissa satoi yli metrin ja se aiheutti erittäin suurta tuhoa – ja sitten tulivat Irma ja Maria.

Mistä sinä imet voimasi, ja mihin tarkoitukseen? Imetkö sinä itsellesi valtaa, rikkautta, viisautta ja voimaa, kunniaa, kirkkautta ja ylistystä siinä yhteisössä, jossa toimit? Kuuluuko sinulle se valta, vai oletko ottanut sen pelaamalla muita vastaan, puhumalla muista pahaa?

Oletko pitelemätön hajottaja perheessäsi, työyhteisössäsi tai kaveripiirissäsi? Minkälaisessa joukossa sinä seisot ja minkä puolesta käytät ääntäsi – tai somessa näppäimistöäsi?

Millainen on voimanlähteesi, sellainen on aiheuttamasi jälki. Jos imet voimasi omasta kunniastasi, omasta vallastasi, vihasta, kostosta ja katkeruudesta, alistamisesta, nöyryyttämisestä ja pilkkaamisesta, imet voimasi Perkeleen valtakunnasta ja liikut kuin tuhoava hurrikaani. Tämä lähde on Kristusta vastaan ja siitä lähteestä peräisin oleva joukkovoima aikanaan pilkkasi Jeesusta ja huusi hänet ristiinnaulittavaksi.

2) Kansallislaulu

Katsotaan nyt toiseksi kansallislaulua ja sen sisältöä.

Yksi hienoimmista hetkistä kansainvälisessä futiksessa on se, kun täyteen pakattu stadion laulaa kansallislaulua. Kansallislaulut on ladattu täyteen kansallisen itsetunnon rakennuspalikoita ja edeltävien sukupolvien mainetekoja. Esimerkiksi Yhdysvaltain kansallislaulussa lauletaan ylpeästi vapaiden maasta, “land of the free”.

Sellaisessa legendaarisessa komediaelokuvassa kuin Top Secret on toisaalta hirtehinen parodia Itä-Saksan kansallislaulusta. Sen mukaan siitä maasta ei kannata yrittää paeta muurin yli eikä ali, koska vartijat tappavat pakenijan, ellei sähköaita tee sitä ensin. Se kuulostaa siis itse Perkeleen valtakunnan totalitaariselta pakkovallalta.

Taivaan kansallislaulu

No, mikä sitten on taivaan valtakunnan kansallislaulu? Mistä maineteoista siinä lauletaan? Kenen kunniasta ja mistä vapaudesta taivaan kansalaiset laulavat?

Tämän päiväinen Ilmestyskirjan luku 5 kuvaa, että taivaan kansallislaulussa lauletaan teurastetusta Karitsasta.

Mikä juttu tämä Karitsa siis on? Miksi taivaallinen voittaja on juuri Karitsa, alistuva uhrieläin?

Ihmiskunnan historian alusta alkaen ihminen, ja nyt myös sinä ja minä, olemme halunneet käyttää voimaa ja väkivaltaa saavuttaaksemme voittoja, mutta Kristus teki aivan päinvastoin. Hän luopui taivaallisesta vallastaan, rikkaudestaan, voimastaan, kunniastaan ja kirkkaudestaan kohdatakseen ylistyksen sijasta pilkkaa. Hän nöyrtyi. Ei roikkunut kaulalla bling-blingiä eikä alla ollut omaa menopeliä.

Kristus oli niin köyhä, ettei hänellä ollut edes paikkaa, mihin päänsä kallistaisi. (Matt. 8:20, Luuk. 9:58) ”Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet.” (Jes. 53:3)

Hän, jonka kautta kaikki on luotu, suostui maksamaan veroja. Hän, Kaikkivaltias Jumala, suostui luopumaan vallastaan jopa siihen pisteeseen asti, että hänen tappamisestaan päätti lopulta Rooman valtakunnan pienen ja syrjäisen maakunnan viskaali.

Jumala nöyrtyi taivaallisesta kunniastaan niin totaalisesti, että hän suostui ruoskittavaksi ja hakattavaksi. Sitten Jumalan Poika riisuttiin alastomaksi ja hänet lävistettiin käsistä ja jaloista puuhun kiinni roikkumaan. “[T]uskin häntä enää ihmiseksi tunsi, niin kammottavasti hänet oli runneltu.” (Jes. 52:14)

Kun hänen kuoleman hetkensä oli jo lähellä, hän anoi janoonsa juotavaa, mutta sai hirvittävän pahanmakuista sappea. Hän joutui ottamaan vastaan tappion katkeran kalkin.

Urheilussa nöyryyttävää isonumeroista tappiota kutsutaan teurastukseksi. Kristuksen nöyryyttävä teloitus vaikutti täydelliseltä ja lopulliselta tappiolta, putoamiskamppailulta, josta ei enää ikinä nousta. ”Hänet oli määrä haudata jumalattomien joukkoon. Rikkaan haudassa hän sai leposijansa.” (Jes. 53:9)

Karitsa kantoi syntivelkamme

Miksi ihmeessä kukaan koskaan suostuisi tähän? ”Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.” (Jes. 53:5) ”Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen.” (Jes. 53:6) ”Kuin karitsa, jota teuraaksi viedään, niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, ei hänkään suutansa avannut.” (Jes. 53:7) ”[K]un hän antoi itsensä sovitusuhriksi, hän saa nähdä sukunsa jatkuvan […].” (Jes. 53:10)

Jumala rakastaa sinua ja antoi siksi sinulle arvokkaimman lahjansa, ainoan Poikansa, teurastetun Karitsan. Teurastettu Karitsa on Jumalan vastaus ihmiskunnan pahuuteen, joka imee voimansa Perkeleen hulluudesta. Karitsa maksoi kuolemallaan sinut ja minut vapaiksi synnin, kuoleman ja Paholaisen valtakunnasta, ikuisesta kadotuksesta. Kristuksen veren tähden saat uskoa kaikki syntisi anteeksi tässä ja nyt.

Voiton malja

Stadioneilla voitonjuhlat huipentuvat voittopokaalin nostamiseen. Kohta saat tulla ehtoolliselle, jossa ehtoollismalja, Kristuksen veren malja, on Karitsan ikuisen voiton malja. Siinä on myös sinulle loputon rakkauden ja syntien anteeksiantamuksen lähde.

Ylistetty olkoon teurastettu Karitsa!

Jumala tykkää kuulla, kun hänen luomanaan ja lunastamanaan ylistät häntä. Kohta saat ylistäen tunnustaa uskosi ja olla laulaessasi osa tämän universumin mahtavinta kuoroa.

3) Rohkeus

Katsotaan vielä viimeiseksi rohkeutta.

Miltähän mahtoi Johanneksesta tuntua, kun hän palasi arkeen tällaisten näkyjen jälkeen? Miltä tuntui ostaa torilta leipää ja oliiviöljyä? Iskiköhän hänelle samanlainen koti-ikävä niin kuin sota-ajan evakoilla muistojen Karjalaan? Johannes halusi toimia rohkeasti Jumalan valtakunnan äänitorvena ja kutsua muitakin taivaan valtakuntaan.

Tämä Helsingin Luther-kirkko haluaa olla avoin, kodikas ja rukoileva. Pelko ajaa ihmistä kääntymään sisäänpäin, joten avoimuus, aito halu kohdata ja auttaa toisia taustastaan riippumatta, edellyttää rohkeutta.

Kristittynä elät tämän elämäsi ajan vieraskentällä ja saat välillä kuulla keltaisesta muurista räävitöntä huutelua ja dissaamista. Kristus on kuitenkin jo voittanut mestaruuden ja hän voitti sen vieraskentällä. Hän on antanut sinulle voimansa, jotta uskallat toimia yhtä rohkeasti niin kuin kotikentällä.

Taivaallisen Mestarin voima on jo nyt annettu sinulle kasteessa Pyhän Hengen kautta ja Kristuksen veren voima koko seurakunnan rohkeuden lähde. Se on voima palvella muita, eikä painaa muita. Se on voima taistella syntiä vastaan itsessä.

Omassa elämässäni olen kokenut niin, että jos olen lukenut Raamattua vähän, niin rohkeuttakin on ollut vähän. Mutta kun on lukenut joka päivä Raamattua, niin rohkeuttakin on ollut jokaiselle päivälle. Ota siksi Jumalan Sana ahkerasti jokapäiväiseen käyttöösi ennen kuin kerran taivaan torilla tavataan.

Rukoillaan. Kiitos, rakas Jumala, siitä, että olet luonut meidät rakkautemme kohteeksi ja me saamme ylistää sinua nyt ja aina. Kiitos, että saamme uskoa kaikki syntimme anteeksi Kristuksen veren tähden. Herra, auta meitä nostamaan katseemme itsestä aina sinuun, ja luottaa sinun voimaasi ja sinun mahdollisuuksiisi. Anna meille ennen kaikkea rohkeutta olla nöyriä, jotta voimme palvella muita niin kuin Poikasi Jeesus. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s