Mitättömästä kuninkaaksi – 1. Sam. 16:1-13

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 28.1.2018
3. sunnuntai ennen paastonaikaa (Septuagesima), 3. vuosikerta
1. Sam. 16: 1-13

Herra sanoi Samuelille: ”Kuinka kauan sinä aiot surra Saulia? Minä olen hylännyt hänet, hän ei enää saa olla Israelin kuningas. Täytä öljysarvesi ja lähde liikkeelle! Minä lähetän sinut betlehemiläisen Iisain luo, sillä hänen poikiensa joukosta olen valinnut mieleni mukaisen kuninkaan.” Samuel kysyi: ”Kuinka voin mennä sinne? Jos Saul kuulee siitä, hän tappaa minut!” Herra vastasi: ”Ota mukaasi vasikka ja sano, että olet tullut uhraamaan Herralle. Kutsu Iisai uhriaterialle, niin minä ilmoitan sinulle, mitä sinun pitää tehdä. Voitele kuninkaaksi se, jonka sinulle osoitan.”
Samuel teki kuten Herra oli käskenyt. Kun hän oli tulossa Betlehemiin, kaupungin vanhimmat saapuivat peloissaan häntä vastaan, tervehtivät häntä ja kysyivät: ”Onko kaikki hyvin, näkijä?” Hän vastasi: ”Olkaa rauhassa! Minä olen tullut uhraamaan Herralle. Puhdistautukaa ja tulkaa kanssani uhriaterialle.” Itse hän toimitti Iisain ja hänen poikiensa puhdistusmenot ja kutsui heidät uhriaterialle.
Kun he tulivat ja Samuel näki Eliabin, hän ajatteli: ”Hän se on! Nyt on Herran edessä hänen voideltunsa.” Mutta Herra sanoi Samuelille: ”Älä katso hänen kokoaan ja komeuttaan, sillä minä en hänestä välitä. Herra ei katso kuten ihminen. Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen.”
Iisai kutsui sitten Abinadabin ja toi hänet Samuelin eteen, mutta Samuel sanoi: ”Tätäkään Herra ei ole valinnut.” Sitten Iisai toi nähtäväksi Samman, mutta Samuel sanoi: ”Tätäkään Herra ei ole valinnut.”
Iisai toi seitsemän poikaansa Samuelin eteen, mutta Samuel sanoi Iisaille: ”Herra ei ole valinnut ketään näistä.”
Sitten Samuel kysyi Iisailta: ”Tässäkö ovat kaikki poikasi?” Iisai vastasi: ”Nuorin on vielä jäljellä, mutta hän on nyt lampaita paimentamassa.” Samuel sanoi Iisaille: ”Lähetä hakemaan hänet. Emme voi aloittaa ateriaa ennen kuin hänkin on paikalla.” Iisai lähetti miehiä hakemaan häntä, ja he toivat pojan mukanaan. Hän oli vielä parraton nuorukainen, kirkassilmäinen ja miellyttävän näköinen. Silloin Herra sanoi: ”Tämä se on, voitele hänet!” Samuel otti öljysarvensa ja voiteli Daavidin siinä veljesten keskellä, ja Herran henki tuli Daavidiin ja pysyi hänessä siitä päivästä alkaen.

Johdanto

Tänään on presidentinvaalipäivä. Oletko käynyt jo äänestämässä, vai funtsitko ehdokastasi ihan tappiin asti? Vai saatko äänestää vasta tulevissa vaaleissa?

Tämän päivän tekstissä valitaan uusi hallitsija, mutta ei äänestämällä. Tämän maallisen hallitsijan, Israelin kuninkaan, valitsee Kaikkivaltias Jumala.

Katsotaan tämän päivän tekstiä kolmesta näkökulmasta.
1) Piilossa muiden lannistamana
2) Kuninkaana Jumalan voitelemana
3) Työssä Jumalan ohjaamana

1) Piilossa muiden lannistamana

Samuel, profeetta ja kansanjohtaja, muinaisen Israelin viimeinen tuomari ennen kuningasten aikaa, voiteli Herran käskyn mukaan kaksi koko Israelin ensimmäistä kuningasta virkaansa. Ensimmäinen kuningas, Saul, osoittautui mädäksi hedelmäksi, joka luopui Jumalasta ja siksi Jumala hylkäsi hänet. Jumala lähettää tämän päivän tekstissä profeetta Samuelin voitelemaan kuninkaaksi uuden tyypin – kuningas Saulin vielä eläessä. Menneet ja nykyiset hallitsijat eivät ole yleensä diganneet veneenkeikuttajista, tai ainakaan vallankumousta suunnittelevista, joten profeetta Samuel suostuu suorittamaan hengenvaarallisen tehtävän.

Samuel ei voinut liikkua asioillaan yhtä anonyymisti kuin kuka tahansa jantteri. Tämän päivän raamatuntekstin mukaan Betleheminkin kaupungin vanhimmat “saapuivat peloissaan häntä vastaan” ja kysyivät: ”Onko kaikki hyvin, näkijä?”

Tällainen merkkihenkilö, profeetta Samuel, marssii siis pieneen Betlehemin kylään ja yrittää varoa sitä, etteivät kuninkaan kätyrit saa selville hänen tulonsa todellista syytä. Hän pyytää betlehemiläistä tavista, Iisaita, roudaamaan kundinsa näytille vähän niin kuin näyttelijöiden koe-esiintymisessä. Kuninkaan osa ei olisi kuitenkaan näytelmää, vaan täyttä totta.

Piilossa

Erikoista tämän päivän tekstissä on se, että Iisai ei tuo koko jälkikasvuaan Samuelin eteen: eräs heistä on piilossa. Hänen nuorimmaisensa, Daavid, on vielä sen ikäinen, ettei parta kasva – mulla se ei tosin tunnu kasvavan kunnolla vieläkään. Daavid on jätetty paimentamaan lampaita sillä aikaa kun broidit pääsevät kuninkaantekijän arvioitavaksi.

Daavidin isä ja ehkä myös veljet suhtautuivat Daavidiin ilmeisesti siis vähättelevästi kenties hänen nuoren ikänsä tai hänen muiden ominaisuuksiensa takia.

Lannistaminen

Onko sinun isäsi tai äitisi mestari lannistamaan sinua? Hesarissa pari päivää sitten (23.1.2018) eräs henkilö kertoi vanhempiensa arvostelusta, että: ”Koskaan emme olleet riittävän hyviä, mihinkään.” Jatkuva arvostelu opetti hänelle mallin kiittämättömyydestä.

Tai onko sulla sisaruksia? Lannistavatko he sinua? Onko teidän välillä sisaruskateus vahvempaa kuin sisarusrakkaus? Onko teitä kohdeltu tasapuolisesti vai aivan eri kriteerein? Onko juuri sinulta vaadittu enemmän vai oletko silmiäsi söpösti räpyttämällä yleensä päässyt luistelemaan vastuistasi ja jättämään ne muiden tehtäväksi?

Millä keinolla olet opetellut kerjäämään itsellesi huomiota sisarusparvesi keskellä? Olemalla kiltti, hauska, älykäs tai taitava, vai räyhäämällä? Vai onko sinut lähetetty sivummalle pois jaloista niin kuin Daavid, samalla kun sisaruksistasi on leivottu kuninkaallisia?

Itse lannistajana

Tai miten on, oletko itse mestari vähättelemään tai lannistamaan muita tai jotain tiettyä ihmistä? Se on ainakin mun henkilökohtainen taitolaji. Puhutko todella epäkunnioittavasti ja nöyryyttävästi esimerkiksi aviopuolisostasi muille? Yritätkö saada myös muut mollaamaan yhdessä sinun kanssasi hänen ominaisuuksiaan?

Onko sun selkäsi takana joku, jonka haluat pysyvän piilossa? Onko joku, jonka et todellakaan halua nähdä menestyvän tai jonka menestystä et kerta kaikkiaan pysty hampaidesi välistä myöntämään? Onko sun vaikea tunnustaa muille, että se oli nimenomaan hän, joka on tehnyt jotain hyvin?

Sanoiko Jeesus niin, että kaikki tuntevat hänen opetuslapsensa siitä, että he ovat mestareita lyttäämään ja lannistamaan toisiaan? Niinkö toimii Jumalan perhe? Toimiiko Jeesus itse niin?

2) Kuninkaana Jumalan voitelemana

Katsotaan toiseksi tuota Jumalan voitelemaa kuningasta.

Tämän päivän tekstissä profeetta Samuel siis voitelee Daavidin erikoisten käänteiden jälkeen kuninkaaksi. Pari viikkoa sitten saarnasin siitä, että Jeesus luki Nasaretin synagogassa pätkän Jesajan kirjasta, jossa puhuttiin Herran Voidellusta. Mitä tuo voiteleminen on?

Voitelemisesta tulee mieleen voileipä ja sukset, ja voitelemisella voidaan tarkoittaa myös lahjomista. Mutta Vanhan testamentin aikana voiteleminen tarkoitti jonkin henkilön asettamista tiettyyn tehtävään. Kuninkaiden lisäksi myös papit vihittiin tehtäväänsä voitelemalla heidät öljyllä. (2. Moos. 28:41) Ja lisäksi esimerkiksi profeetta Elia voiteli Elisan profeetaksi. (1. Kun. 19:16)

Kun kerran laitoin kotona näkkileivän päälle oliiviöljyä, niin toinen pojistamme kysyi, että olenko voitelemassa sitä leipäkuninkaaksi.

Kristuksen voitelu

Parin viikon takaisessa saarnatekstissä Jeesus sanoi Nasaretin synagogassa, että hän itse on Herran Voideltu, ja että hänen yllään on Herran Henki. Missä Jeesus, tuo profeetta ja todellinen ylipappi, todellinen kuningas oli siis voideltu ennen Nasaretiin saapumistaan ja mistä sen tietää, että hänen yllään oli Herran Henki?

Jeesuksen oli voidellut viimeinen vanhan liiton profeetta, Johannes Kastaja, Jordan-joessa, vedellä. Kasteen yhteydessä Kristuksen ylle laskeutui taivaasta Pyhä Henki näkyvässä muodossa, kyyhkysen kaltaisena, ja taivaasta kuului Isän ääni: ”Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt.” (Luuk. 3:22) Siinä Kolmiyhteinen Jumala oli ihmisten nähtävissä ja kuultavissa: Isän ääni kuultiin ja Pojan lisäksi Pyhä Henki nähtiin.

Hepreankielestä tuleva sana Messias tarkoittaa Voideltua, samoin kreikankielestä tuleva sana Kristus. Jeesus on kirjoitusten lupaama Voideltu eli Messias eli Kristus.

Kun tämän päivän tekstissä profeetta Samuel voiteli Daavidin, Herran Henki tuli ja pysyi Daavidissa siitä alkaen. Se on ihmeellistä! Herran Henki tuli Daavidiin!

Jos sinut on kastettu Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, niin Pyhä Henki on voidellut myös sinut. Tuon sinänsä mitättömän tavallisen aineen kautta, veden kautta, Jumala on antanut myös sinulle Pyhän Henkensä. (Apt. 2:38)

Kristuksen veressä Jumala on solminut ihmiskunnan kanssa uuden liiton, ja kasteveden kautta Jumala on antanut tuon liiton aarteet sinun omaksesi. Ennen kuin Israelin papit voideltiin öljyllä, heidät pestiin ja puettiin pyhiin vaatteisiin. Kasteessa sinut on pesty puhtaaksi kaikesta synnistäsi, myös sisaruskateuden, vastuuttomuuden ja toisen lannistamisen synneistä. Sinut on puettu Kristuksen puhtauteen. (Gal. 3:27)

Kaste on papiksivihkimys

Ja kun Jeesuksen julkinen toiminta alkoi kasteesta, kasteessa sinut on vihitty Kristuksen papiksi, palvelemaan Jumalaa. Apostoli Pietari kirjoittaa kirjeessään, että ”te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa”. (1. Piet. 2:9)

Sinä kuulut siis kuninkaalliseen papistoon. Kun kasteessa meidät liitetään Kristukseen, niin meidät liitetään tuon Daavidin Pojan, taivaallisen Kuninkaan, sukuun, joka elää ja hallitsee ikuisesti. (Ilm. 22:5)

Jumalan hylkäämä

Mutta miksi ihmeessä sinä ja minä saamme lahjaksi Jumalalta näin ihmeellisiä asioita?

Jumala sanoi profeetta Samuelille kuningas Saulista, että: ”Minä olen hylännyt hänet, hän ei enää saa olla Israelin kuningas.” On ihan hirvittävä kohtalo tulla Jumalan hylkäämäksi. Jumala hylkäsi kuningas Saulin tämän omien syntien tähden.

Mutta jotta sinä ja minä saisimme syntimme anteeksi ja pelastuisimme ikuisesta kadotuksesta, Jumala hylkäsi ristille synnittömän Kuninkaan, Herran Voidellun, ainoan Poikansa. Teloituspaaluun kiinnitetty, Jumalan hylkäämä Voideltu teki sinusta ja minusta, meistä syntisistä, armahdettuja, ja upporikkaita jäseniä hänen ikuiseen kuningassukuunsa.

Uhriateria

Pesu ja voitelu sekä ateria tulevat Raamatussa jatkuvasti vastaan, koska Jumala antaa meille armonsa niiden välityksellä. Kristuksen tähden saat uskoa kaikki syntisi anteeksi hänen Sanansa kautta ja kasteen ja ehtoollisen kautta.

Daavid haettiin kiireesti kedolta voideltavaksi ja aterialle. Sinun Taivaallinen Isäsi kutsuu sinua kotiin, missä ikinä oletkaan tai missä ikinä oletkaan ollut: sua odotetaan vielä. Juhla-ateria on alkamaisillaan, tule kiireesti kotiin!

3) Työssä Jumalan ohjaamana

Katsotaan viimeiseksi sitä, miten Jumala ohjaa työtämme.

Jumala nappasi betlehemiläisen Daavidin kedolta, lampaita paimentamasta, uuteen vaiheeseen suuressa suunnitelmassaan erikoisesti, ihan yks kaks, yllättäen ja odottamatta. Samaan tapaan Jumala lähetti enkelinsä ilmestymään tuhat vuotta myöhemmin betlehemiläisille paimenille, yövuorossa kedolla, sinä yönä, joka muutti maailmanhistoriaa ratkaisevasti.

Jumala tuppaa muuttamaan betlehemiläisten paimenten elämää dramaattisesti.

Profeetta Samuel voiteli Daavidin kuninkaaksi veljiensä edessä, veljiensä nähden. Siinä voi olla ollut heille nielemistä, että miten tässä näin kävi.

Miten sinä? Pelkäätkö sitä, että pääraiteet menee jossain kaukana, mutta sä olet unohdettuna jollain hylätyllä pistoraiteella keskellä skutsia? Tuntuuko susta siltä, että suhun tai sun kykyihisi ei kiinnitetä mitään huomiota, eikä sua arvosteta? Tuntuuko susta siltä, että sun elämäsi menee ihan hukkaan?

Daavidin elämä ja Jeesuksen elämä

Vaikka Daavid oli voideltu nyt kuninkaaksi, hänen elämänsä ei ollut siitä eteenpäin lallattelua myötätuulessa. Hänestä ei tullut vip-henkilöä, joka pääsee kaikkien jonojen ohi. Herra johti hänen tiensä kuoleman varjon laaksoon (Ps. 23:4, ESV). Hän joutui varomaan ilmiantajia ja pettureita, häntä jahtasivat tappajat ja hän joutui väistelemään nuolia ja miekanterää.

Myös Jeesus, joka syntyi tuhat vuotta myöhemmin Betlehemissä, joutui pakenemaan jumalatonta ja julmaa kuningasta, Herodesta, joka pelkäsi valtansa menettämistä. Jeesuksen perhe joutui lähtemään turvapaikanhakijoiksi Egyptiin.

Daavidista tuli koko Israelin kuningas vasta vuosia myöhemmin, kolmekymppisenä, saman ikäisenä kuin Jeesus aloitti julkisen toimintansa. Mutta nuo edeltävät vuodet olivat tärkeitä, vaikka ne eivät olleet ulkonaisesti loistokkaita. Lue Raamattua, niin opit käyttämään aikaasi oikeisiin asioihin.

Jeesuskin sai tehtyä elämäntyönsä, joka on muuten eniten maailmaa mullistanut elämäntyö, lopulta ihan vain kolmessa vuodessa, vaikkei hänellä ollut konttoria tai autoa, ja vaikka iso osa hänen ajastaan kului jo pelkästään kävelemiseen, ja vaikka hän aloitti aamunsa rukoilemalla eikä vastaamalla miljoonaan sähköpostiin, ja vaikka hänellä ei ollut isoa liutaa Instagram-seuraajia, vaan hän kohtasi ihmisiä perinteisellä, aikaavievällä tyylillä, face-to-face.

Jumala näkee sinut, vaikka olisit minkälaisessa koirankopissa tahansa. Älä väheksy Jumalan tarjoamia mahdollisuuksia elämässäsi juuri nyt, vaikka olisit nuori tai vanha, tai vaikka tuntuu, että et osaa mitään tai vaikka olisit muiden väheksymä. Sinä olet jo Jumalan palvelija siinä tehtävässä, johon hän on sinut asettanut, ja Jumala varustaa sinut lahjoillaan.

Vai sanooko Jumala sinulle niin kuin profeetta Samuelille, että: “Lähde liikkeelle!” Mihin tehtävään Jumala sinua vaivojen ja vaarallisten tilanteiden kautta jälleen valmistaa?

Koska Jumalan valtakunta on hyvän valtakunta eli myös hyvän puhumisen ja hyvän tekemisen valtakunta, niin ketä sinä voisit alkavalla viikolla puolestasi rohkaista? Kenelle, ehkä vaikealle henkilölle tai henkilölle, jolle olet herkästi kateellinen, sinä voisit osoittaa hyvyyttä?

Rukoillaan. Herra, elämääni valvo, etten harhaan vaeltaisi täällä ohi ihmisten. Herra, auta aina, etten ketään paina, etten toisten taakkaa suuremmaksi tee. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s