Vain totuuden varaan voi rakentaa kestävää – Ps. 94:8-15

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 18.11.2018
Valvomisen sunnuntai, 3. vuosikerta
Ps. 94:8-15

Milloin te mielettömät tulette järkiinne?
Te tyhmistä tyhmimmät! Miettikää vähän.
Hän, joka on luonut korvan –
hänkö ei kuule?
Hän, joka on tehnyt silmän –
hänkö ei näe?
Hän, joka opettaa kaikkia ihmisiä,
hän, joka ohjaa maailman kansoja –
hänkö ei rankaise?
Herra tuntee ihmisten suunnitelmat:
ne raukeavat tyhjiin.
Hyvä on sen osa,
jota sinä, Herra, kasvatat
ja jolle sinä opetat lakiasi.
Pahana päivänä sinä varjelet häntä,
kun hauta jo aukeaa
sille, joka rikkoo lakiasi.
Herra ei hylkää omiaan,
ei hän jätä kansaansa.
Oikeus tulee jälleen voimaan,
rehellisyys palaa ihmisten sydämiin.

 

Johdanto

Raamatun jakeiden ulkoa osaaminen on mahtava juttu. Jos meinaat opetella vain yhden jakeen Raamatusta, niin oletko harkinnut tätä tämän päivän tekstin kasijaetta Psalmista 94, joka kuului siis näin: “Milloin te mielettömät tulette järkiinne? Te tyhmistä tyhmimmät! Miettikää vähän.” (Ps. 94:8)

Tuota ei vaadittu ainakaan mun riparin ulkoläksyinä, mutta se voisi jäädä kyllä helposti mieleen.

No, tuo on karua tekstiä, mutta siinä on kyllä tärkeä sisältö. Se tähtää tämän päivän tekstin viimeisessä jakeessa mainittaviin oikeuteen ja rehellisyyteen: “Oikeus tulee jälleen voimaan, rehellisyys palaa ihmisten sydämiin.” (Ps. 94:15)

Jumala on tarkoittanut ihmisen sydämen olemaan rehellinen, ja meidän yhteiselomme olemaan oikeudenmukaista. Ja Jumalalla itsellään oli suunnitelma niiden palauttamiseksi.

Mennään tänään kahdella pointilla:
1) Epärehellisyys on ahneutta
2) Rehellisyys on palvelemista

 

1) Epärehellisyys on ahneutta

Aivan Raamatun alussa kerrotaan sellainen tärkeä asia, että Jumala loi kaiken olemassaolevan sanallaan. Jumala sanoi esimerkiksi, että: “Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla.” (1. Moos. 1:20) Ja sitten todella tapahtui niin.

Maailma on siis luotu Jumalan sanalla. Siitä sanasta ei tunnu puuttuvan ainakaan huumoria, kun vesissä vilisee sellaisia olentoja, jotka näyttää siltä kuin ne olisi tehty jotain sketsiroolia varten. Hesarissa kerrottiin vähän aikaa sitten (HS 23.10.2018) kuvan kera esimerkiksi merimakkarasta, joka näyttää vähän päättömältä kanalta. Se puolustautuu saalistajia vastaan ulostamalla mereen sisäelimensä, jotka kasvavat sille takaisin.

Jumalan sana on totuus

Mutta Jumalan sana on siitä ihmeellinen asia niin kuin Psalmissa 119 sanotaan, että: “Totuus on sinun sanasi perusta.” (Ps. 119:160)
Jumalan sana on siis totuus.
Se mitä Jumala sanoo on täydellisesti totta, eikä niinku sinnepäin.
Eli koko tämä universumi, näin hillittömän iso kokonaisuus, on pienintä hippusta myöten rakennettu totuuden sanalla.

Yksi englannin sana rehellisyydelle, “integrity”, on siitä mainio, että se tarkoittaa rehellisyyden lisäksi myös kokonaista, yhtenäistä tai jakamatonta.
Totuus on siis ehjä kokonaisuus, eikä pirstaleinen.
Siksi myös tästä Jumalan luomasta maailmankaikkeudesta tuli ehjä ja sellainen, joka toimii täydellisesti yhdessä.

Vaihtoehtoinen maailmankaikkeus

Mutta minkälainen tästä maailmasta olisi tullut, jos Jumalan sana ei olisi totta, jos Jumalan sanassa olisi jokin tavu vinossa? Olisiko epätodella sanalla luotu luomakunta ollut heti alusta lähtien niin kuin Tshernobylin jäljiltä? Vai voisiko sellaista maailmaa edes olla olemassa?

Olisiko epätodella sanalla luotu luomakunta ollut heti alusta lähtien niin kuin Tshernobylin jäljiltä?

 

Maailmaa ei olisi voitu luoda epärehellisellä sanalla. Vain Jumala on luomakunnasta riippumaton ja vain Jumalalla on valta luoda tyhjästä. Ja koska Jumala on totuus, hän ei voi olla itsensä kanssa ristiriidassa.

Jumalan luoma maailma meni rikki

Jumalan luoma täydellinen maailma meni kuitenkin rikki epärehellisten sanojen takia. Kun paholainen astui paratiisikertomuksessa estradille, hän ei sen kummemmin esitellyt itseään.

Hänen puheensa oli heti valheellista ja puolivillaista, ja hänen puheestaan voidaan oppia valheesta ainakin kolme asiaa.
1) Valhe pyrkii näyttäytymään totuutena.
2) Valhe pyrkii totuuden paikalle eli syrjäyttämään totuuden.
3) Valhe pyrkii ottamaan sydämen valtaansa.

Eli koska valhe pyrkii valtaamaan itselleen alaa, niin epärehellisyys on siis ahneutta, halua saada enemmän kuin pitäisi. Valehtelemalla haluat näyttää muulta kuin olet tai toisten silmissä paremmalta, tai saada jonkun niskalenkkiisi, tai saavuttaa tai säilyttää itselläsi jonkin asian tai aseman.

Silloin kun valehtelet, yrität manipuloida. Rehellisyys on puolestaan ihmisen oikeaa suhtautumista totuuteen.

On jännä, että kun meidän aikanamme tietoa on mahdollista välittää ennennäkemättömällä nopeudella ja laajuudella jopa toiselta puolelta tätä planeettaa reaaliajassa, niin sitten me elämmekin valeuutisten, trollitehtailun ja kuvamanipulaation aikakautta. Siis että moni haluaa tarkoituksellisesti välittää sellaista tietoa, väitettä ja vääristeltyä kuvaa, joka ei pidä paikkaansa.

Miten on, välitätkö sinä oikeaa tai toista kunnioittavaa sisältöä somessa tai kasvotusten?

Yhteiskunta perustuu luottamukselle

Tämän päivän raamatunteksti, Psalmi 94, on pätkäisty niin, että siinä ei näy se, että siinä alkupuolella puhutaan esimerkiksi leskien, orpolasten ja muukalaisten huonosta kohtelusta. Mutta Raamattu kytkee rehellisyyden siihen, miten vähäosaisia kohdellaan.

Yhteisön näkökulmasta valta on annetaan jollekin siksi, että hän ohjaisi varsinkin resursseja niin, että yhteisö voisi kukoistaa. Mutta jos johtaja ei näe tehtäväänsä tällaisena palvelijan tehtävänä, vaan on kiinnostuneempi edistämään omaa etuaan, niin hän kasaa varoja ja hyötyä itselle ja lähipiirille, ja oikeus ja tasapuolisuus murenevat.

Tämä pätee yhteiskunnan kaikilla tasoilla, siinä miten johdat perhettäsi, työyhteisöäsi ja niitä yhteisöjä joissa toimit. Yhteiskuntarauha perustuu rehellisyydelle ja keskinäiselle luottamukselle, ja jos johtajana vedät välistä, luottamus katoaa ja lopulta yhteiskunta romahtaa. Motivaatio rakentaa yhteistä hyvää on lähellä nollaa, jos vain jotkut hamstraavat tuotetun lisäarvon itselleen.

Jos yhteiskunta on mätä, itse kullakiin tekee mieli vetää välistä omaan fikkaan ja turvata ennemmin oma selusta kuin huolehtia vähäosaisista.

Oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentaminen edellyttää rehellisyyttä, niin kuin myös hyvän avioliiton rakentaminen.
Petetyksi tuleminen romahduttaa luottamuksen.

Valheelle perustettu

Miten sinä olet rakentanut elämäsi? Oletko rehellinen itsellesi, puolisollesi, lapsillesi, sukulaisillesi, työnantajallesi, viranomaisille? Oletko sinä rehellinen Jumalalle?

Vai onko sinun elämäsi rakentunut jollekin valheelle? Oletko pystyttänyt jonkinlaiset kulissit sen valheen varjelemiseksi?

Vaikka sinä et olisi kristitty ja ajattelisi, että on olemassa totuus, edellytät todennäköisesti kuitenkin sitä, että muut ihmiset puhuvat sinulle totta.

Mutta Jumala kyllä havaitsee petollisuuden. Tämän päivän tekstissä sanotaan, että: “Hän, joka on luonut korvan – hänkö ei kuule? Hän, joka on tehnyt silmän – hänkö ei näe? Hän, joka opettaa kaikkia ihmisiä, hän, joka ohjaa maailman kansoja – hänkö ei rankaise?” (Ps. 94:9-10) Tässä syntiinlangenneessa maailmassa totuus tekee kipeää, ja erityisen kipeää tekee tuo totuus, että Jumala tulee kerran tuomitsemaan jokaisen ihmisen.
2) Rehellisyys on palvelemista

Epärehellisyys on siis ahneutta, mutta katsotaan nyt toiseksi sitä, että rehellisyys on palvelemista.

Kun maaherra Pontius Pilatus kuulusteli Jeesusta ennen Jeesuksen kuolemantuomion julistamista, he kävivät mainion keskustelun. (Joh. 18:36-38) Jos se olisi videoitu ja löytyisi YouTubesta, pistäisin sen varmasti jakoon. Jeesus sanoi siinä muun muassa, että: “Jokainen, joka on totuudesta, kuulee minua.” Sitten Pilatus kysyi: “Mitä on totuus?”

Totuus

Wikipedian mukaan tosiasia eli fakta on “yksilöllisestä käsityksestä tai tulkinnasta riippumaton asia”. (Wikipedia 9.11.2018) Mutta oikeastaan totuus on enemmän kuin vain fakta. Totuus on persoona, persoona jonka sydän on kaunis, ja siksi myös totuus on kaunista.

On olemassa sellainen sanonta kuin “katsoa totuutta silmiin”. Pilatus kysyi “mitä on totuus”, mutta hän ei lopulta ymmärtänyt sitä, että tuossa tilanteessa hän todellakin katsoi totuutta silmiin. Ja hän asettui tuomarinistuimelleen (Joh. 19:13) ja tuomitsi tämän maailmankaikkeuden valtiaan kuolemaan väärin perustein.

Jeesusta, totuutta, hakattiin ja ruoskittiin ja sitten lävistettiin teloituspaaluun, valehtelijana, kapinallisena, valtakunnan vihollisena, valtakunnan hajottajana.

Jeesus kärsi valehtelijalle kuuluvan häpeärangaistuksen, vaikka hän oli syytön. Mutta hän suostui kärsimään sen sinun ja minun puolesta, jotta meidän ei tarvitse joutua ikuiseen häpeään.

Jeesus sanoi, että: “Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6) Totuuden valtakuntaan pääsee vain Jeesuksen kautta, vain hänen puhdistamanaan ja saat tunnustaa hänelle myös epärehellisyytesi.

Jeesus pesee sinut puhtaaksi kasteessa ja saat uskoa Jeesuksen Kristuksen nimessä ja veressä kaikki sinun syntisi, myös kaikki valheesi anteeksi tässä ja nyt.

Jeesus ei käyttänyt manipulointia noustakseen valtaan. Meillä on sellainen kuningas, joka “säälii kurjaa ja avutonta ja pelastaa köyhät ahdingosta, lunastaa heidät väkivallan ja sorron alta, ja jokaisen henki on hänelle kallis.” (Ps. 72:13-14)

Niin kuin tämän päivän teksti sanoo, että: “Oikeus tulee jälleen voimaan, rehellisyys palaa ihmisten sydämiin” (Ps. 94:15), Kristus palauttaa siis oikeuden lopullisesti voimaan. Jeesuksen valtakunta ei perustu epärehellisyyteen ja välistävetämiseen, vaan itsensä antamiseen.

Rehellisyys on toisten palvelemista, ja vain totuuden varaan voi rakentaa jotain kestävää. Puhumalla totta tuot kunniaa Luojasi nimelle. Mutta niin kuin Jeesuksesta sanotaan Raamatussa, että hän “oli täynnä armoa ja totuutta” (Joh. 1:14), totuudella ei ole tarkoitus lyödä toista, vaan auttaa rakastaen.

Rukoillaan. Pyhitä meidät totuudellasi. Sinun sanasi on totuus. (Joh. 17:17) Auta meitä taistelemaan totuuden ja oikeuden puolesta, ja ajamaan köyhän asiaa. (Ps. 45:5) Anna meille viisautta, niin että emme antaisi kenenkään pettää meitä tyhjillä puheilla. (Ef. 5:6) Kasvata meissä sanasi kautta hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. (Ef. 5:9) Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s