Kutsumus, osa 1/4: Marian kutsuminen – Luuk. 1:26-38

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 24.3.2019
Marian ilmestyspäivä, 1. vuosikerta
Luuk. 1: 26-38

Kun Elisabet oli kuudennella kuukaudellaan, Jumala lähetti enkeli Gabrielin Nasaretin kaupunkiin Galileaan neitsyen luo, jonka nimi oli Maria. Maria oli kihlattu Daavidin sukuun kuuluvalle Joosefille. Enkeli tuli sisään hänen luokseen ja sanoi: ”Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut! Herra kanssasi!” Nämä sanat saivat Marian hämmennyksiin, ja hän ihmetteli, mitä sellainen tervehdys mahtoi merkitä. Mutta enkeli jatkoi: ”Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus. Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua.” Maria kysyi enkeliltä: ”Miten se on mahdollista? Minähän olen koskematon.” Enkeli vastasi: ”Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi. Ja tiedä tämä: Myös sukulaisesi Elisabet kantaa poikalasta, vaikka on jo vanha. Hän on jo kuudennella kuukaudella – hän, jota on pidetty hedelmättömänä! Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.” Silloin Maria sanoi: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.” Niin enkeli lähti hänen luotaan.

Johdanto

Pidän kutsumuksesta neljän kerran saarnasarjan ja tämä saarna on niistä ensimmäinen. Seuraavat osat ovat kesäkuussa, syyskuussa ja marraskuussa.

Sanaa kutsumus käytetään ensinnäkin kääntymyksestä eli siitä, että Jumala kutsuu syntisen ihmisen omakseen Kristuksen ristin ansiosta. Toisekseen kutsumus tarkoittaa ajallista kutsumusta eli jotain tehtävää tai virkaa elämämme aikana, jonka Jumala meille antaa.

Se tehtävä, jonka Jumala antoi Marialle, on ehkä ihmiskunnan historian erikoisin. Katsotaan tätä Marian kutsumusta kolmesta näkökulmasta.
1) Kutsuttu kantamaan Kristusta ihmeellisesti
2) Kutsuttu kantamaan Kristusta sisällään
3) Kutsuttu kantamaan Kristusta toisille

1) Kutsuttu kantamaan Kristusta ihmeellisesti

Enkeli Gabriel ilmestyi kertomaan Marialle ihmeellisiä uutisia raskaaksi tulemisesta ja syntyvästä lapsesta. Tietääkseni aika harva saa enkeliltä kuulla olevansa raskaana. Ainakin nykyisin on raskaustestin tekeminen sitä yleisempää.

Mutta se oli kuitenkin hyvä juttu, että enkeli Gabriel tuli juttelemaan asiasta juuri Marian kanssa. Tuo koko raskaus oli nimittäin niin erikoinen ja hämmentävä, että siitä oli tarpeen keskustella ihan kasvotusten.

Tekstissä ei kuvata Marian tunnetilaa kovin runsaasti, mutta varmasti hänellä risteili monenlaisia tunteita. Hänen elämänsä ei olisi sen jälkeen enää ennallaan, ja jos hän oli jotain suunnitellut, niin siinä meni kyllä palikat uusiksi.

Oletko sinä saanut viime aikoina jonkin pysäyttävän viestin? Raskaaksi tuleminen ei onnistunutkaan, tai tuli keskenmeno? Työpaikka menee altasi? Jollekin läheisellesi on tapahtunut tai tapahtumassa jotain ikävää? Tai oletko saanut jonkin iloisen uutisen?

Oletko saanut jakaa sen jonkun ihmisen kanssa, vai onko se nyt jakamattomana asiana sisälläsi?

Maria teki niin, että hän lähti pidemmäksi aikaa iäkkään sukulaisensa Elisabetin luo, joka oli puolestaan kuudennella kuukaudella raskaana. (Luuk. 1:7,36,39-40) Varmaankin Maria sai Elisabetiltä tukea ja rohkaisua.

Johannes Kastajan äiti Elisabet ja Jeesuksen äiti Maria ovat kyllä ihmeellinen parivaljakko. Toinen heistä oli ollut pitkään hedelmätön, ja toinen tuli raskaaksi, vaikka oli koskematon.

Miten on, voiko Jeesus olla syntynyt neitsyestä? Jotta neitseestäsyntymiseen voisi uskoa, pitäisikö sellaista tapahtua noin niin kuin muutoinkin? Mutta jos se olisi tavallista, olisiko se sitten enää ihme? Ovatko ihmeet ylipäätään mahdollisia, vai onko ihmeisiin uskominen hullujen hommaa?

Itse uskon Jeesuksen syntyneen neitsyestä, ainutkertaisena ihmeenä. Uskon niin ennen kaikkea siksi, että uskon niihin Uuteen testamenttiin kirjattuihin silminnäkijöiden todistuksiin, joiden mukaan Jeesus nousi kuolleista, ja että hän elää.

Jos Jumala pystyi tekemään sellaisen ihmeen, että hän herättää kuolleen elämään, niin miksei hän pystyisi saamaan myös neitsyttä raskaaksi? Onhan siinäkin kyse elämästä. Ja se on jo itsessään ihmeellistä, että elämää ylipäätään on olemassa.

Jumala hallitsee siis elämän syntyä, elämää ja kuolemaa. Mutta kyllä, neitseestäsyntyminen kysyy uskoa, koska sehän on tavallisuudesta poikkeava ihme.

Nykyään tosin taidetaan pitää ihmeenä sitä, jos joku on neitsyt ennen naimisiinmenoa. Valitettavan moni kokee painetta päästä eroon neitsyydestä, ikään kuin neitsyydessä olisi jotain hävettävää. Elämme omituista aikaa.

2) Kutsuttu kantamaan Kristusta sisällään

Katsotaan toiseksi sitä, että Maria kutsuttiin kantamaan Kristusta sisällään. Apostoli Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeessä Aadamista Kristuksen käänteisenä esikuvana. (Room. 5:14,18) Samoin Marian voi nähdä uutena, käänteisenä Eevana.

Yksi kutsumus, jonka ensimmäiset ihmiset Aadam ja Eeva saivat Jumalalta, oli kutsumus vanhemmuuteen: “Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne.” (1. Moos. 1:28) Se oli Jumalalle tärkeää. Muutenhan ihmiskunnan sukupolvien määrä olisi jäänyt sen ensimmäisen pituiseksi. Eevan nimen tulkitaan tarkoittavan “kaikkien elävien äitiä”.

Myös se kutsumus, jonka Jumala antoi Marialle, liittyi vanhemmuuteen, äitiyteen. Hänen Pojastaan saisi alkunsa uusi, pyhä ihmissuku, vaikkei Jeesuksella ollut omia biologisia jälkeläisiä. (1. Piet. 2:9, Ilm. 22:16)

Vanhemmuuteen liittyy omien tarpeiden laittaminen sivuun lapsen kokonaisvaltaisen kasvun mahdollistamiseksi. Kasvattaminen on siis toiseen sitoutumista ja palvelemista, enkä tarkoita palvelemisella nyt sitä, että aikuisen tulee pomppia lapsen känkkäränkkä-pillin tahdissa. Liika paapominen voi muokata lapsesta itsekeskeisen tyrannin.

Vanhemmuuden kutsumukseen kuuluu rajojen asettaminen, jolla lasta autetaan muun muassa ulos minäkeskeisyydestä. Samoin Jumala asettaa meille rajoja. Mutta ennen vanhemmaksi tulemistaan Adam ja Eeva lankesivat paratiisissa syntiin, uhmaan ja epäkunnioitukseen niin kuin lapsi elämän antajaansa kohtaan, puremaan ruokkivaa kättä.

Käärme houkutteli ylittämään Jumalan asettaman rajan. Eeva erehtyi luulemaan, että itsekeskeisyyden kautta voisi saavuttaa jotain senhetkistä enemmän ja parempaa. Hän ajatteli tuon houkutuksen ilmeisesti niin, että hänellä säilyisi kaikki se onnellisuus ja aineellinen hyvä, mitä paratiisi hänelle jo tarjoaa, mutta että hän voisi saavuttaa jotain niiden päälle ja lisäksi.

Eevaa houkutti ilmeisesti siis “sekä että”-ajatus. Hän halusi omistaa sekä kaiken sen, mitä he Aadamin kanssa olivat jo saaneet Jumalalta, että kaiken sen, mitä käärmeen puheet tarjosivat. Mutta se ei ollut mahdollista. Paratiisin mukavuuksien päälle ei pystynyt latomaan jotain Jumalan sanan vastaisia lisäpalikoita ja mielihaluja.

Tuo sama houkutus koskee myös jokaista meistä. Mutta niin kuin se ei ollut mahdollista Eevalle, myöskään sinä et voi rakentaa Jumalan sanan päälle jotain Jumalan sanan vastaista. Saatat ehkä ajatella, että Jumala ei huomaa tai välitä jostain tietystä osa-alueesta elämässäsi, mutta ei se mene niin. Jumalan sanan vastainen elämä ei tee elämästäsi upeaa ja siunattua. Älä siksi pelaa synnillä ja paratiisilla uhkapeliä, koska siinä voit vain hävitä.

Eevan lisäksi Aadam lankesi yhtä lailla, ja he menettivät yhteyden Jumalaan, paratiisin ja kaiken sen tarjoaman hyvän. Sen tilalle tulivat synti, kurjuus ja kuolema, ja se on tullut meille asti perintönä.

Aadam ja Eeva joutuivat lähtemään pois paratiisista, mutta he lähtivät rakentamaan ihmiskuntaa yhden aarteen varassa, jota he kantoivat sisimmässään. Heidän aarteensa oli lupaus naisen siemenestä.

Syntiinlankeemuksen jälkeen Jumala sanoi nimittäin käärmeelle, että: “[M]inä panen vihan sinun ja naisen välille ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille [tai tarkemmin: “sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille”]: ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi, ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.” (1. Moos. 3:15)

Maria oli Jumalan suunnitelmissa siis jo paratiisissa. Jos Raamattua lukee tarkasti, niin Maria oli Jumalan suunnitelmissa jo sitä ennenkin. (2. Tim. 1:9) Mariasta olisi syntyvä tuo käärmeen pään murskaaja, mutta jota käärme iskisi kantapäähän. Isku kantapäähän ja käärmeen pään murskaaminen tapahtuivat, kun Jeesus kuoli sovittaen meidän syntiemme kirouksen ristillä, ja kun hän nousi kuolleista.

Eevan esikoisesta, Kainista, tuli veljensä Abelin murhaaja. (1. Moos. 4:1-8) Mutta Marian esikoisesta, Jeesuksesta, tuli meidän kateellisten ja kostonhimoisten pelastaja.

Maria sanoi enkeli Gabrielille, että: “Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.” (Luuk. 1:38) Jumalan armosta Maria vastasi Jumalan sanaan myöntymällä siihen. Maria otti vastaan Jumalan Sanan isolla S-kirjaimella eli Logoksen, Kristuksen, ja Jumalan Sana sai kasvaa hänessä.

Maria osoitti Jumalan tahtoa kohtaan epäitsekästä kuuliaisuutta, ja hän on meille siinä erinomainen esimerkki. Vaikka hän oli vasta nuori, hän toimi niin kuin vastuullinen vanhempi, joka on valmis uhraamaan omaa mukavuuttaan toisten hyväksi.

Mutta upeinkaan hyveellinen esimerkki ei sovita sinun ja minun syntiä ja anna pahoja tekojamme anteeksi. Ei edes Marian antama esimerkki.

Sinun ja minun syntien sovittamiseen tarvitaan veriuhri.

Juuri meitä syntisiä ja meitä joilla on elämä mennyt pieleen Jeesus tuli pelastamaan helvetistä ja kutsumaan valtakuntaansa. Jos Raamattu olisi kertomus vain puhtaista ja täydellisistä ihmisistä, se olisi yhtä ohut kirja kuin kirja Sveitsin laivaston meritaisteluista.

Vaikka sinun elämäsi olisi mennyt miten epäpuhtaasti tahansa myös sinulle kuuluu tänään tuo taivaallinen viesti, että saat Pyhän Hengen kautta kantaa sisälläsi itse Kristusta. Jeesuksen Kristuksen nimessä ja veressä saat uskoa kaikki syntisi anteeksi.

Kasteessa sinulle on lahjoitettu Pyhän Hengen kautta Kristus eli myös sinut on kutsuttu kantamaan Kristusta sisimmässäsi, sydämessäsi. Siksi sinä saat olla yhtä Kristuksen kanssa. Jos sinua ei ole kastettu, niin tule juttelemaan kanssani.

Jos oli neitseestäsyntyminen ihme, niin sitä on myös uskon syntyminen sinun ja minun hengellisesti kuolleessa sydämessä Jumalan Sanan voimasta Pyhän Hengen kautta.

3) Kutsuttu kantamaan Kristusta toisille

Katsotaan vielä kolmanneksi sitä, että Jumala kutsui Marian kantamaan Kristusta toisille.

Jumala ylentää tomusta mitättömän. (2. Sam. 2:8) Nostaako Jumala jalustalle patsastelemaan? Ei, vaan Jumala nostaa palvelemaan, käärimään hihat ja pistämään kädet saveen toisten hyväksi. Jeesus sanoo, että: “Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija.” (Matt. 23:11)

Maria on sinulle ja minulle suuri esikuva siis siinäkin, miten hän piti itseään vain vähäisenä palvelijana. (Luuk. 1:38,48) Maria ei pitänyt suurta kunniaa omanaan, vaan hän ohjasi kaiken kunnian Jumalalle, ohjatakseen myös toisia Kristuksen luo.

Jos miettii Jerusalemin alkuseurakuntaa, niin sen jäsenluettelo on melkoista raskaan sarjan “Hall of fame”-kamaa. Kun päästään M-kirjaimen kohdalle, niin sieltä löytyi Apostolien tekojen ensimmäisen luvun mukaan ilmeisesti myös Maria, Jeesuksen äiti (Ap.t. 1:14), Jeesuksen jälkeen ehkä koko kristikunnan tunnetuin nimi.

Kun hän kertoi ja muisteli Jeesuksen syntymää, lapsuutta, nuoruutta ja aikuisuutta, sitä kuunneltiin varmasti herkällä korvalla. Ehkä Marian kanssa myös käytiin katsomassa paikan päällä niitä mestoja, joissa hän kertoi erilaisten asioiden tapahtuneen.

Mitä jos Maria kuuluisi tähän seurakuntaan ja istuisi siinä sinun vieressäsi?

Meistä jokainen varmaankin osoittaisi hänelle kunnioitusta, mutta miten hän itse suhtautuisi meihin?

Mun on vaikea kuvitella, että hän vaatisi saada osakseen jotain erityistä huomiota. Ajattelen, että ihan hyvin hän voisi olla vuorollaan vaikkapa messutiimissä palvelemassa, esimerkiksi tervehtimässä ovella, tarjoilemassa pullaa, rukoilemassa tai vaikka pitämässä pyhäkoulua, jotta Kristus voisi tulla ihmisille tunnetuksi.

Kyllä se arki oli Mariallakin nimittäin tavallisen harmaata. Jos siihen aikaan vaihdettiin vauvoille vaippoja, niin sitähän se osaltaan alkuun oli se, miten hän palveli Jeesusta.

Jumala kutsuu sinua rakentamaan hänen valtakuntaansa palvelemalla muita, olit sitten äiti, isä tai lapsi, johtaja tai duunari.

Onko tämä sinun oma messuyhteisösi? Tullaanko meidät tuntemaan sellaisena messuyhteisönä, joka on vastannut Jumalan kutsuun ja pistänyt itsensä likoon muiden hyväksi, siksi että ne jotka eivät Jeesusta tunne, voisivat kuulla kutsun?

Jumala ei valinnut Mariaa jollain “entten tentten teelikamentten”-metodilla. Hän oli valinnut Marian jo ennalta. Myös sinulla on jo ennen maailman luomista ollut Jumalan suunnitelmissa jokin tärkeä tehtävä. Jumala ei koskaan kutsu ihmistä lämpimikseen, vaan tosissaan. Siksi ei kannata haaskata aikaa itsensä korottamiseen tai pelkkään itsensä viihdyttämiseen.

Rukoillaan. Kiitos rakas Jumala siitä, että lähetit ainoan Poikasi tähän maailmaan pelastamaan meidät syntiset. Kiitos Mariasta, joka otti sinun antaman tehtäväsi vastaan. Anna meille rohkeutta tarttua siihen tehtävään, jonka olet meistä itse kullekin osoittanut. Ja anna voimaa sinnikkäästi palvella sinua siinä tehtävässä lähimmäistemme hyväksi. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s