Herra on minut pelastanut – Jes. 38:16-20

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 22.9.2019
15. sunnuntai helluntaista, 1. vuosikerta
Jes. 38: 16-20

Juudan kuningas Hiskia rukoili, kun oli toipunut sairaudestaan:
”Herra, minun sydämeni elää sinulle, anna rauha hengelleni,
vahvista minua, tee minut terveeksi!
Silloin kaikki se, mikä oli katkeraa, kääntyy parhaakseni.
Sinä pelastat minut kuoleman kuilusta.
Selkäsi taakse sinä heität kaikki minun syntini.
Ei tuonela sinua kiitä eikä kuolema sinua ylistä!
Ne, jotka syvyyteen joutuvat, eivät voi turvautua uskollisuuteesi.
Elävät, elävät sinua ylistävät, niin kuin minä tänään ylistän!
Isä kertoo lapsilleen sinun uskollisuudestasi.
Herra on minut pelastanut, hänen ylistystään soi meidän soittomme hänen pyhäkössään kaikkina elämämme päivinä.”

Johdanto

Kerroin keväällä täällä Helsingin Luther-kirkon messussa silloin tuoreesta uutisesta, että Jerusalemin kaivauksista oli löytynyt sinettileima, jossa on nimi Netan-Melek. Se voi olla Vanhassa testamentissa Toisen kuninkaiden kirjan luvussa 23 mainittu kuningas Josian hoviherra Netan-Melek. (2. Kun. 23:11)

Noin neljä vuotta sitten, vuonna 2015, uutisoitiin puolestaan savisesta sinetistä, joka oli tosin kaivettu esiin jo 2009. Siinä sinetissä kerrotaan sen kuuluvan Hiskialle, Ahasin pojalle, Juudan kuninkaalle, jonka sepittämää psalmia tuo äsken luettu raamatunteksti oli. Hiskia eli ja vaikutti 700- ja 600-luvulla eKr., ja Israel oli jo pari sataa vuotta aiemmin jakautunut pohjoiseen Israelin valtakuntaan ja eteläiseen Juudaan.

Se löydetty sinetti on vain sentin levyinen, ja sillä lienee sinetöity jokin kauppalistaa tärkeämpi papyruskäärö. Siinä näyttäisi vähän erikoisesti olevan siivekäs aurinko ja sen vieressä egyptiläinen ankh-merkki, siis se sellainen risti jossa on silmukka päässä, ja joka symboloi elämää. Jos tuo sinetti kuului todella kuningas Hiskialle, joka toteutti uskonpuhdistuksen, niin herää kysymys, että pidettiinkö noita silloin vain tuttuina symboleina ilman sen suurempaa merkitystä niin kuin Hannunvaakunaa Suomessa, vai oliko sinetti esimerkiksi ajalta ennen Hiskian uskonpuhdistusta?

Mutta joka tapauksessa joitain kasoja on selvästikin kannattavampaa kaivella kuin toisia.

Tämän päivän saarnateksti on siis osa Hiskian sepittämästä psalmista, ja katsotaan sitä kolmesta näkökulmasta.
1) Jumalan vastaus Hiskialle
2) Jumalan vastaus Kristuksessa
3) Meidän vastauksemme kiitoksena

1) Jumalan vastaus Hiskialle

Minkä ikäinen olet? Oletko pari-kolmekymppinen? Hiskia oli 25-vuotias, kun hänestä tuli Juudan kuningas. (2. Kun. 18:2, 2. Aik. 29:1)

Raamatussa on yksinkertaiset yhteenvedot kustakin Israelin pohjoisvaltion ja eteläisen Juudan kuninkaasta. Joko kuningas “teki sitä, mikä on oikein Herran silmissä” tai “teki sitä, mikä on väärää Herran silmissä”.

Juudan kuningas Hiskia on niitä harvoja kuninkaita, jotka saavat Raamatussa myönteisen loppuarvion: “Hiskia teki sitä, mikä on oikein Herran silmissä, aivan niin kuin hänen esi-isänsä Daavid oli tehnyt.” (2. Kun. 18:3, 2. Aik. 29:2) Raamattu sanoo jopa, että: “Hiskia turvasi Herraan, Israelin Jumalaan, eikä Juudan kuninkaiden joukossa ole ketään hänen kaltaistaan, ei hänen jälkeensä eikä ennen häntä.” (2. Kun. 18:5)

Unelmoitko siitä, että: “Kunpa kohtaisin elämässäni mahdollisimman vaikeita asioita ja uhkaavia tilanteita”? Minkälaisissa olosuhteissa sinä haluaisit olla johtajana? Olisiko kivaa johtaa silloin, kun asiat luistavat, tavoitellut käyrät ovat nousevia ja alaiset antavat hyviä arvosanoja johtamisestasi?

Miltä tuntuisi hallita valtakuntaa silloin, kun omassa maassa riehuu vihollisarmeija, ja se armeija kuuluu pelottavalle suurvallalle? (2. Kun. 18:13)

Assyria oli tuhonnut Israelin pohjoisen valtakunnan jo 722 eKr. ja Assyrian kuningas Sanherib lähti sotaretkelle Juudaa vastaan tiettävästi 701 eKr. Se sotaretki osui Hiskian hallintokaudelle, joten Hiskian viranhoito ei ollut pelkkää paistattelua talous- ja muotilehtien kannessa tai nauhan leikkaamista uuden tehtaan avajaisissa.

Eikä siinä kaikki, ikävät asiat nimittäin kasautuivat. Hiskia oli ilmeisesti noin nelikymppinen, kun hän sairastui ja oli kuolemaisillaan. Sitten profeetta Jesaja toi Hiskialle pysäyttävän viestin: “Näin sanoo Herra: ’Järjestä asiasi, sillä sinä et parane vaan kuolet!’” (2. Kun. 20:1)

Oletko sinä tai joku sinun läheisesi saanut synkän diagnoosin?

Hiskian psalmi

Myöhemmin (Jes. 38:9) Hiskia sepitti psalmin, jossa hän kuvaa tuntojaan sairautensa keskellä. Hän kirjoittaa, että: “Minä ajattelin: Kesken päivieni juoksun minun on mentävä pois. Tuonelan porttien tuolla puolen joudun viettämään ne vuodet, jotka minulta jäivät elämättä.” (Jes. 38:10)

Jos sinulla on nyt vaikea elämänvaihe, sairaus tai muu vastoinkäyminen, ehkä sinäkin pystyt eläytymään näihin Hiskian tuntemuksiin:

“Minun ääneni vinkuu kuin tervapääskyn ääni,
kyyhkysen tavoin minä valitan ja vaikerran.
Minun silmäni väsyivät tähytessään korkeuteen.
Herra, minä olen ahdingossa, auta minut siitä.
Mitä minä puhun hänelle, mitä minä sanon
hänelle, joka on kaiken tämän tehnyt?
Mielessäni minä käyn lävitse elämäni vuodet
sydämessäni murhe.” (Jes. 38:14-15)

Kun profeetta Jesaja toi Herralta viestin Hiskian lähestyvästä kuolemasta, “Hiskia kääntyi seinään päin ja rukoili Herraa”. (Jes. 38:2) “Ja hän itki katkerasti.” (Jes. 38:3)

Sitä ei kerrota, miten pitkään Hiskia oli jo ollut vakavasti sairaana, mutta Jumala vastasi nyt tuohon rukoukseen salamannopeasti. Profeetta Jesaja ei ollut vielä ehtinyt edes lähteä palatsin keskimmäisestä pihasta (2. Kun. 20:4), kun Herra lähetti hänet takaisin sanomaan Hiskialle, että: “Minä olen kuullut rukouksesi, olen nähnyt kyyneleesi. Minä lisään sinun elinpäiviisi vielä viisitoista vuotta. Minä pelastan sinut ja tämän kaupungin Assyrian kuninkaan käsistä, minä suojelen tätä kaupunkia.” (Jes. 38:5-6)

Sen lisäksi, että Jumala lupasi parantaa Hiskian kuoleman kielistä ja auttaa selviytymään ainakin lähes parin sadan tuhannen sotilaan vihollisarmeijasta (2. Kun. 19:35-37, Jes. 37:36-38), Jumala sanoi antavansa todisteeksi ihmeellisen merkin. Ahasin yläsalin portaikkoon lankeava varjo, “joka auringon mukana laskeutuu alas portaita”, palautuisi taaksepäin kymmenen askelman verran.

Paraneminen koski yksilöä ja armeija isoa joukkoa ihmisiä, mutta tuollainen valoihme saattoi koskettaa käytännössä siis jo koko planeettaa tai aurinkokuntaa.

Tuo Jumalan vastaus Hiskialle lienee siis yksi kaikkien aikojen ihmeellisimmistä rukousvastauksista! Jo yksistään kukin rukousvastaus olisi dramaattinen, mutta näitä tuli nyt sitten kolme samassa paketissa. Ja jokainen niistä on Jumalalle sellainen, että “no problem”.

Vaikka Hiskialle sattui ja tapahtui kaikenlaista ja hän oli monessa mukana, silti Jumala pysäytti hänet vakavalla sairaudella. Jumala voi pysäyttää myös meistä jokaisen täydestä vauhdista johonkin täysin odottamattomaan tilanteeseen. Silloin elämä voi tuntua sietämättömän epävarmalta ja sitä saattaa toivoa, että itselläkin olisi joku oma profeetta, niin kuin Hiskialla Jesaja, joka tulisi kertomaan mitä seuraavaksi tapahtuu.

Mutta tämä Hiskian esimerkki rohkaisee meitä rukoilemaan. Sinun elämäsi ja kuolemasi ovat tukevasti Jumalan käsissä.

Tuo sinäkin asiasi sinnikkäästi Jumalalle! Ne eivät mene johonkin epämääräiseen logistiikkakeskukseen, jossa lähetykset sensuroidaan tai sählätään päätymään minne sattuu. Sinun rukouksesi menevät tämän maailmankaikkeuden suunnitelleen ja luoneen Jumalan eteen. Hän on suonut meille niin ison etuoikeuden. Hän itse sanoo: “Huuda minua avuksi hädän päivänä!” (Ps. 50:15)

Jumala sanoi nähneensä Hiskian kyyneleet. (Jes. 38:3,5) Jumalalta ei jää huomaamatta myöskään sinun tuskasi. Jumala kuulee rukouksesi ja hän ymmärtää tukalan tilanteesi. Sinun asioittesi ratkaiseminen ei ole hänelle ylivoimaisen vaikeaa, vaikka meidän ihmisten kyvyt siihen olisivatkin jo loppuneet. Hän vastaa sinulle parhaaksi katsomallaan tavalla täsmällisellä ajoituksella.

2) Jumalan vastaus Kristuksessa

Katsotaan toiseksi sitä, että Jeesus oli Jumalan täsmällinen vastaus koko ihmiskunnan tuskaan.

Jumala vastasi Hiskialle siis elinvuosilla, vihollisen voittamisella ja valolla. Kun Raamatun mukaan Hiskia tuli kuninkaaksi 25-vuotiaana ja hallitsi 29 vuotta, niin hän todennäköisesti kuoli siis noin 54-vuotiaana. Sekin olisi nykyisellä mittapuulla vielä virkeässä iässä. Mutta lopulta Jumala siis kuitenkin kutsui hänet tästä ajasta iäisyyteen. Sitä ei meille kerrota, kuoliko hän yhtäkkiä vai saiko hän silloinkin diagnoosin, mutta ainakin hänelle oli etukäteen kerrottu elinvuosien määrä.

Hiskian uskonpuhdistuksesta huolimatta Juudassa jatkettiin valitettavasti jumalatonta elämänmenoa, ja Jumala kutsui sitten reilut sata vuotta myöhemmin uuden suurvallan, Babylonian, pyyhkäisemään Juudan valtakunnan ja Ahasin yläsalin portaikon hajalle. (Jer. 25:8-9) Aurinkokin jatkoi nousujaan ja laskujaan. Mitä pysyvää Jumala siis voi meille vastata?

Hiskian tavoin Kristuskin tiesi kuolevansa. Hiskian tavoin Kristuskin koki tuskaa lähestyvästä kuolemastaan, Getsemanessa. Siinä kaupungissa, jossa Hiskia itki kohtaloaan, siihen kaupunkiin Jeesus tuli kuolemaan.

Jeesuksenkin kohdalla valo ja varjo muuttuivat ihmeellisesti. Mutta silloin ristillä valon määrä ei lisääntynyt, vaikka oli keskipäivä, vaan tuli pimeys. (Mt. 27:45, Mk. 15:33, Lk. 23:44)

Hiskian tavoin Kristuskin oli vihollisten saartama. Kristus on erikoistunut piiritystilanteisiin ja muihin hankaliin tilanteisiin. Kristus itse joutui – yksin – turmiovaltojen ympäröimäksi, mutta hän voitti jopa kuoleman vallan.

Vaikka sinun elämässäsi olisi minkälaisessa motissa tahansa, saat luottaa Kristuksen apuun. Jesajan kirjan myöhemmässä luvussa 53 Herran kärsivää kuvataan palvelijaa sairauden tuttavaksi, joka “otti taakakseen meidän sairautemme”. (Jes. 53:3-4) Hän on ottanut omaksi asiakseen myös sinun sairautesi. Hiskia rukoilee psalmissaan: “Herra, minun sydämeni elää sinulle, anna rauha hengelleni, vahvista minua, tee minut terveeksi!” (Jes. 38:16)

Kun Jumala paransi Hiskian, hän lupasi että kahden päivän päästä Hiskia saisi astua Herran temppeliin. (2. Kun. 20:5) Jeesus kantoi ristillä sen rangaistuksen, joka johtuu meidän synnistämme ja sydämemme saastasta. Hän teki sen sinunkin puolestasi, jotta saat astua kerran kaikkeinpyhimpään, Isän luo taivaaseen.

Hiskia sanoo kirjoittamassaan psalmissa Jumalasta, että: “Sinä pelastat minut kuoleman kuilusta. Selkäsi taakse sinä heität kaikki minun syntini.” (Hes. 38:17) Tämä koskee yhtä lailla myös sinua. Kristuksen nimessä ja veressä kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi.

Jos matkustat Jerusalemiin, saatat päätyä kävelemään kapeaan ja suojaisaan vesitunneliin, jonka kuningas Hiskia rakennutti piiritystilanteiden varalta. Kasteessa Jeesus on puolestaan ottanut sinut ihmeellisen vesihuoltonsa piiriin. Ilmestyskirja kertoo, että Jumalan ja Karitsan valtaistuimesta kumpuaa kristallinkirkas elämän veden virta. (Ilm. 22:1) Kasteessa sinut on otettu Jumalan omaksi, hänen suojelukseensa, ja se kestää piiritykset. Siinä vedessä on sinulle välitetty pelastus.

Raamatussa kerrotaan, että kuningas Hiskia parani, kun Jesaja käski hakemaan viikunakakun, ja se asetettiin paiseen päälle. (2. Kun. 20:7, Jes. 38:21) Kohta saat tulla ehtoolliselle, jossa kuninkaiden Kuningas tarjoaa sinulle kuolemattomuuden lääkkeen.

3) Meidän vastauksemme kiitoksena

Katsotaan vielä kolmanneksi kiitollisuutta.

Hiskia lausuu kiitospsalmissaan:
“Elävät, elävät sinua ylistävät, niin kuin minä tänään ylistän!
Isä kertoo lapsilleen sinun uskollisuudestasi.
Herra on minut pelastanut,
hänen ylistystään soi meidän soittomme
hänen pyhäkössään kaikkina elämämme päivinä.” (Jes. 38:19-20)

Kiitollisuutta on tärkeää vaalia elämän pohjavireenä. Jumala on hyvä myös sinua kohtaan, ja hän pitää sinusta huolen, silloinkin kun hän kurittaa ja koettelee.

Hesarissa kerrottiin tämän vuoden alkupuolella (HS 12.1.2019) humppilalaisesta luontoaktivistista, Jouko Alhaisesta, joka on hoitanut 1980-luvulta lähtien kymmeniä siipirikkoja ja orpoja kurkia vanhassa karjasuojassa. Vaikka kurjet voivat välillä mököttää hänelle päiväkausia, niin ne kyllä muistavat, keneltä ovat huolenpitoa saaneet. Monet kurjet saapuvat kevät toisensa jälkeen talvehtimismatkojensa jälkeen tervehtimään häntä. Jouko Alhainen toteaa haastattelussa, että: “Kerran takapihalle kerääntyi samaan aikaan 64 kurkea. Ja jokaisella oli asiaa.”

Jos kerran jopa kurjet osaavat tulla kiittämään hyväntekijäänsä, niin kiittäkäämme mekin Luojaamme, jolta olemme kaiken saaneet.

Rukoillaan. Kiitos, rakas Jumala, siitä, että sinä näet meistä jokaisen elämäntilanteen ja vaikeudet! Kiitos siitä, että olet antanut meille Kristuksen, jonka haavoissa meillä on pelastus ja ikuinen elämä luonasi taivaassa. Anna meille sellainen mieli, että me aina näkisimme sinut suuret tekosi meitä kohtaan ja osaisimme kiittää niistä. Ole ylistetty ja kiitetty aina ja kaikkialla! Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s