Elian hengessä ja voimassa – Mal. 3:23-24

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 15.12.2019
3. adventtisunnuntai, 2. vuosikerta
Mal. 3: 23-24

Kuulkaa!
Ennen kuin tulee Herran päivä,
suuri ja pelottava,
minä lähetän teille
profeetta Elian.
Hän kääntää isien sydämet lasten puoleen
ja lasten sydämet isien puoleen.
Silloin en tuomitse maata perikatoon,
kun tulen.

Johdanto

Juutalaiset eivät ottaneet laajoin joukoin Kristusta vastaan Vapahtajanaan, joten juutalaisuudessa ei ole Uutta testamenttia. Heidän pyhä kirjansa Tanak, eli se mitä me kutsumme Vanhaksi testamentiksi, päättyy Aikakirjoihin.

Meidän Vanha testamenttimme on ryhmitelty puolestaan niin, että nämä profeetta Malakian kirjan äsken luetut jakeet ovat vihoviimeiset jakeet koko paksussa Vanhassa testamentissa. Niissä jakeissa puhutaan suuresta ja pelottavasta Herran päivästä, mutta myös profeetta Eliasta, joka oli elänyt jo kauan ennen Malakiaa, mutta jonka Herra erikoisesti lähettäisi tänne maan päälle vielä ennen Herran päivää.

Profeetta Malakia kuoli ja vuosisadat kuluivat. Mutta kun lukija kääntää meidän painetussa Raamatussamme noista Malakian kirjan viimeisistä jakeista vain yhden välilehden, joka erottaa Vanhan ja Uuden testamentin, ja näkee sitten Jeesuksen sukuluettelon ja Jeesuksen syntymään liittyviä erikoisuuksia, ja siitä käännetään vielä yksi sivu, niin silmiin osuu Matteuksen evankeliumin kolmannen luvun väliotsikko: Johannes Kastaja.

Tuo viimeinen vanhan liiton profeetta, Johannes Kastaja, kulkisi Kristuksen edelläkävijänä Luukkaan evankeliumin mukaan “Elian hengessä ja voimassa”. (Luuk. 1:17)

Elian ihmeellinen elämä

Jos olet helsinkiläisten valtavirtaa, niin voi olla, että ajattelet ihmeisiin uskomisen olevan hullujen hommaa, ja että Raamattu on yhtä uskottava kuin jokin tonttukirjallisuus. Tämän päivän tekstissä esiintyvä profeetta Elia toimi 800-luvulla eKr. ja tuolloin Israelissa rehotti epäjumalanpalvelus.

Elian elämästä ei ihmeitä puuttunut. “Hän rukoili hellittämättä, ettei sataisi, eikä maa saanut sadetta kolmeen ja puoleen vuoteen”. (Jaak. 5:17) “Ja kun hän taas rukoili, taivas antoi sateen ja maa tuotti jälleen hedelmää.” (Jaak. 5:18)

Tämä on aivan ihmeellinen juttu, mutta Raamatussa tästä todetaan lähinnä vain, että: “Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan.” (Jaak. 5:16)

Tuon pitkän kuivuuden aikana tuli nälänhätä, ja silloin korpit toivat Elialle “aamuin illoin leipää ja lihaa”. (1. Kun. 17:6) Herra teki Elialle ja Elian kautta monia muitakin ihmeitä, Jumalan voimassa. Erään lesken jauhoruukku ja öljypullo eivät tyhjentyneet sen kuivuuden aikana, ja Elia herätti tuon lesken kuolleen pojan henkiin. (1. Kun. 17:7-24)

Karmelinvuorelle Elia rakensi Jumalan käskemänä alttarin, johon sitten iski Herran tuli ihmisten nähden. (1. Kun. 18:36-38) Ja Horebinvuorella eli Siinainvuorella Herra kulki Elian ohitse, niin kuin Herra oli kulkenut siellä myös Mooseksen ohitse. (1. Kun. 19:11-13, 2. Moos. 33:17-34:9)

Mutta jos Elian elämässä tapahtui ihmeellisiä asioita, niin hänen maanpäällisen elämänsä loppu oli suorastaan käsittämätön. Hän ei nimittäin kohdannut kuolemaa, vaan Jumala otti hänet taivaaseen tulisilla hevosilla ja tulisilla vaunuilla, jotka ilmestyivät tyhjästä ja veivät hänet tuulenpyörteessä taivaaseen. (2. Kun. 2:11)

Elia sai siis niin sanotusti lentävän lähdön.

Ovatko ihmeet mahdollisia?

Mutta voiko tällaisia asioita tapahtua? Voitko sinä, itseäsi kunnioittavana helsinkiläisenä luottaa siihen, että Raamattu on oikeassa kertoessaan näistä tapahtumista?
Jos on olemassa Jumala, niin minkälaiset rajoitukset häntä koskevat? Voiko hän olla luonut maailmankaikkeuden vai onko se hänelle mahdotonta? Voiko Jumala olla syntynyt ihmiseksi? Voiko Jeesus olla syntynyt neitsyestä? Voiko Jeesus olla noussut kuolleista?

Jokainen noista edellä mainituista asioista on ihme meidän ihmisten näkökulmasta, ja ne on kerrottu Raamatussa oikeastaan juuri siksi. Raamattu ei ole satukirja tai legendaa, vaan se ankkuroi tapahtumansa ihmiskunnan historiaan, kuten Jeesuksen elämän Rooman valtakunnan ajan tapahtumiin. Mitä syvemmin Raamattuun tutustuu, sitä ihmeellisemmältä tuntuu se, että vaikka sen eri kirjat on kirjoitettu yli tuhannen vuoden aikana eri kirjoittajien toimesta, niin silti sieltä on löydettävissä punainen lanka.

Saatat kuitenkin miettiä myös sitä, että jos uskoisit Raamatun kuvaamia ihmeitä tapahtuneen tämän maailman historiassa, niin olisiko sinulla enää minkäänlaista uskottavuutta muiden ihmisten silmissä. Se on oikeastaan juuri se kysymys, mitä Raamatun mukaan kukaan meistä ei voi välttää. Pidätkö mieluummin kiinni kunniastasi tämän maailman silmissä ja menetät pelastuksen, vai suostutko kantamaan sen häpeän, joka Jeesuksen seuraamisesta koituu tämän maailman silmissä, tai jopa vainon Jeesuksen nimen tähden, mutta perit elämän ikuisessa kunniassa? (Matt. 10:22, 16:24-26) Tämän asian kanssa jokainen meistä joutuu painimaan, minä mukaanlukien.

Profeetta Elia joutui kohtaamaan vainoa (1. Kun. 19:2), mutta Jumala otti hänet lopulta ihmeellisesti taivaaseen ilman, että hän edes koki kuolemaa. Johannes Kastajan, Kristuksen edelläkävijän Elian hengessä ja voimassa, elämä sen sijaan päättyi siihen, että neljännesruhtinas Herodes Antipas mestautti hänet. (Matt. 14:10-11) On aika karua, että vanhan liiton profeettojen aika päättyi pään katkeamiseen. (Luuk. 16:16)

Johannes Kastaja Herran edelläkävijänä

Elian elämä tuntui olleen ihmeitä täynnä. Jos ajattelet, että ellei sinun elämässäsi näy ihmeitä tai merkkejä, ja oma uskonelämäsi on siksi jotenkin pielessä, niin on hyvä tarkastella Johannes Kastajan elämää.

Enkeli Gabriel ilmestyi ilmoittamaan Johannes Kastajan syntymästä hänen isälleen, pappi Sakariaalle. Enkeli Gabriel pohjasi puheensa Malakian kirjan sanoihin, kun hän sanoi Johannes Kastajasta, että: “16 Hän kääntää Israelin kansasta monet jälleen Herran, heidän Jumalansa, puoleen. 17 Hän kulkee Herran edelläkävijänä Elian hengessä ja voimassa, hän kääntää isien sydämet lasten puoleen ja ohjaa tottelemattomat ajattelemaan hurskaiden tavoin, näin valmistaakseen kansan Herran tuloa varten.” (Luuk. 1:16-17)

Johannes Kastajan syntymään liittyneet tapahtumat olivat ihmeellisiä, mutta Raamattu ei kerro, että hänen elämässään olisi noin muuten ollut ihmeitä ihmeiden perään. Ihmiset sanoivat, että hän ei tehnyt yhtään tunnustekoa, mutta että kaikki, mitä hän sanoi Jeesuksesta, oli totta. (Joh. 10:41)

Jeesus sanoi tämän päivän evankeliumitekstissä puolestaan Johannes Kastajasta, että: “Totisesti: yksikään naisesta syntynyt ei ole ollut Johannes Kastajaa suurempi, mutta kaikkein vähäisin, joka on taivasten valtakunnassa, on suurempi kuin hän.” (Matt. 11:11)
Juuri Johannes Kastaja oli Jeesuksen sanojen mukaan “Elia, jonka oli määrä tulla” (Matt. 11:14), eikä tässä tarkoiteta jotain itämaista sielunvaellusta. Johannes Kastaja kutsui Jeesuksen edelläkävijänä kansaa katumukseen ja kääntymykseen Elian tavoin, väkevästi Pyhän Hengen voimassa.

Elia halkaisi viitallaan Jordanin vedet, kulki sen toiselle puolelle ja hänet otettiin sitten tulisilla vaunuilla taivaaseen Jordanin tuntumassa. (2. Kun. 2:8-11) Sitä ennen mainitaan, että Elia kävi Jerikossa. (2. Kun. 2:4,7)

Niinpä kun Johannes Kastaja alkoi julistaa Juudean autiomaassa (Matt. 3:1) ja kastaa ihmisiä Jordanissa, se tarkoittanee juuri noita samoja seutuja, jossa Elia otettiin taivaaseen. Siellä missä Elia oli hävinnyt näkyvistä taivasten valtakuntaan, sinne Johannes Kastaja ilmaantui vuosisatoja myöhemmin julistamaan taivasten valtakunnan tulemista.

Elia sai viitallaan Jordanin vedet jakautumaan. (2. Kun. 2:8) Mutta kun Johannes Kastaja sitten eräänä päivänä kastoi Jeesuksen, niin taivaat aukenivat! (Matt. 3:16, Mark. 1:10)
Sieltä, minne Jumala oli ottanut palvelijansa Elian tulisilla vaunuilla, laskeutui nyt Pyhä Henki Jeesuksen ylle “näkyvässä muodossa, kyyhkysen kaltaisena”. (Luuk. 3:22) “Ja taivaista kuului ääni: “Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.”” (Matt. 3:17)

Kuule Herran sanat Jesajan kirjasta, jotka ovat myös tuolla kastealtaan tekstinä: “Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun.” (Jes. 43:1) Kasteveden kautta sinut on pesty puhtaaksi Kristuksen veressä ja myös sinulle on avattu taivas.

Kaikkein ihmeellisin ihme on siis se, että on Kristuksessa avannut meille syntisille ihmisille tien taivaaseen, pyhän Jumalan valtakuntaan. Siksi saat uskoa tässä ja nyt kaikki syntisi anteeksi.

Katsokaa: Jumalan Karitsa!

Täällä Helsingin Luther-kirkossa halutaan auttaa sinua luottamaan Jumalan sanan pohjalta siihen, että Jumala on Kaikkivaltias, jolle mikään ei ole mahdotonta. Ja että häntä saa rukoilla kaikissa eteen tulevissa tilanteissa ihan niin kuin profeetta Eliakin rukoili, ja Jumala vastasi hänelle. (Jaak. 5:16-17) Jumala pitää sinusta huolen niin kuin hän piti huolen myös Eliasta.

Vaikka Jumala auttaa itse kutakin meitä elämässä esimerkiksi järkkäilemällä asioita ihmeellisesti eteenpäin, ihmeiden kokeminen ei kuitenkaan voi olla uskon perusta tai mittari. Uskon perusta on aina vain ja ainoastaan Jumalan Sanassa.

Vaikuttaa siltä, että Jumala vastaa rukouksiimme oikealla ajalla ja parhaaksi katsomallaan tavalla niin, että sen tarkoitus on saada meidät nöyriksi, eikä ylpistymään, osoittamaan kiitollisena Kristusta, eikä kiittämättöminä omaa napaa.

Meidän ei ole tarkoitus elää vain tätä elämää varten, vaan myös tulevaa ikuista elämää varten. Siksi sinunkin elämässäsi on suuri ihme myös siinä, että saat olla Jumalan kutsumana omalla paikallasi mukana juuri siinä Jumalan työssä, että taivas avautuu ihmeellisesti jollekin ihmiselle, joka ei vielä Jeesusta tunne. Me saamme yhdessä olla osoittamassa tässä kaupungissa ihmisille Kristusta niin kuin Johannes Kastaja ja sanoa: “Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” (Joh. 1:29)

Rukoillaan. Rakas Jumala, kiitos siitä, että avasit kaikille kansoille Kristuksessa tien taivaaseen, ja että Kristuksen tähden olemme saaneet kaikki syntimme anteeksi. Siunaa meitä ja kaikkia tämän pääkaupunkiseudun asukkaita sekä meille läheisiä ihmisiä. Auta meitä kertomaan eteenpäin sinun ihmeellisistä teoistasi, ja avaa, Herra, itse sydämiä ottamaan vastaan sinun pelastuksen ilosanomasi tämänkin adventin ja joulun aikana. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s