Anna minulle viisautta – 2. Aik. 1:7-12

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 6.12.2020
Itsenäisyyspäivä, kaikki vuosikerrat
2. Aik. 1: 7-12

Yöllä Jumala ilmestyi Salomolle ja sanoi hänelle: ”Pyydä, mitä haluat, niin annan sen sinulle.”
Salomo vastasi Jumalalle: ”Sinä osoitit runsain mitoin suosiotasi isälleni Daavidille, ja sinä olet tehnyt minut kuninkaaksi hänen jälkeensä. Herra Jumala, pidä voimassa lupauksesi, jonka annoit isälleni Daavidille! Olet pannut minut hallitsemaan kansaa, joka on monilukuinen kuin maan tomuhiukkaset. Anna siis minulle viisautta ja taitoa, että osaisin oikealla tavalla johtaa tätä kansaa! Kuinka sinun suurta kansaasi muuten voisi hallita?”
Jumala sanoi hänelle: ”Koska et pyydä rikkautta, omaisuutta ja kunniaa, et vihollistesi kuolemaa etkä itsellesi pitkää ikää, vaan toivot viisautta ja taitoa osataksesi hallita kansaani, jonka kuninkaaksi olen sinut asettanut, niin minä annan sinulle viisautta ja taitoa, ja lisäksi annan sinulle rikkautta, omaisuutta ja kunniaa enemmän kuin kenelläkään kuninkaalla on ollut ennen sinua tai tulee olemaan sinun jälkeesi.”

Johdanto

Jos saisit esittää yhden toivomuksen, ihan minkä tahansa, niin mitä sinä pyytäisit?

Kolmisen tuhatta vuotta sitten eräs tyyppi oli aloittanut uudessa duunissa, joka oli ehkä hänen ensimmäinen työpaikkansa. Moni ounastelee hänen olleen silloin noin parikymppinen. Hän oli saanut sen toimen vähän puskista, sillä hän ohitti sen täyttämisessä vanhemman veljensä, joka oli hakenut sitä paikkaa todella isolla vaihteella.

Tuo nuori tyyppi oli Salomo. Hän nousi Israelin valtaistuimelle isänsä Daavidin jälkeen. Kun nousee kansan johtajaksi ilman sen suurempaa johtajakokemusta, niin montaa meistä alkaisi siinä kohtaa hirvittää, varsinkin jos itse Jumalakin on kutsunut sitä kansaa uppiniskaiseksi. (2. Moos. 32:9)

Jumala ilmestyi tuolle nuorelle johtajalle ja sanoi, että: “Pyydä, mitä haluat, niin annan sen sinulle.” (2. Aik. 1:7) Mitäpä siinä sitten pyytäisi?

Mikä on suurin haaste, johon olet joutunut? Oletko juuri nyt jossain vaikeassa tilanteessa?

Kun Antti Rinne erosi vuosi sitten joulukuussa (2019) pääministerin tehtävistä, Sanna Marinista tuli maailman nuorin istuva pääministeri. Siitä meni vain muutama kuukausi, kun maailma ajautui vaikeaan koronakriisiin ja valittavaksi tuli vain huonolta tuntuvia vaihtoehtoja.

Miten sinä olet pärjännyt tämän koronakriisin keskellä?

Salomo pyytää viisautta

Salomo oli tämän päivän tekstissä Gibeonissa, uhraamassa Herralle. (2. Aik. 1:3,6) Gibeon oli sellaiset kymmenisen kilometriä Jerusalemista luoteeseen, ja sillä oli jo vanhastaan todella erikoinen historia.

Kun israelilaiset valloittivat luvatun maan kauan ennen Salomoa, Gibeonissa käytiin taistelu, jonka ajan aurinko pysyi paikallaan. Se on yksi ihmeellisimmistä asioista, mistä Raamattu kertoo. Niin tapahtui, kun israelilaisia johtanut Joosua oli pyytänyt sitä Herralta (Joos. 10:12), ja Joosuan kirjassa todetaan, että: “Sellaista päivää, jona Herra tällä tavalla myöntyi ihmisen pyyntöön, ei ole ollut koskaan aikaisemmin eikä myöhemmin.” (Joos. 10:14)

Nyt Jumala siis ilmestyi yöllä Gibeonissa Salomolle ja sanoi, että Salomo saisi pyytää, mitä haluaa. (2. Aik. 1:7) Mitäpä tällä tuoreella israelilaisten nuorella johtajalla olisi mielessään? Kalliita menopelejä, suurta suosiota ja vihamiesten nöyryyttämistäkö?

Salomolla oli vastuu alkanut painaa harteilla ja hän mietti, miten pystyisi hallitsemaan oikealla tavalla monilukuista kansaansa. Hän päätyi pyytämään Jumalalta viisautta ja taitoa. (2. Aik. 1:9-10)

Sellainen jalo pyyntö miellytti Jumalaa niin paljon, että hän lupasi antaa Salomolle viisauden ja taidon lisäksi myös rikkautta ja kunniaa.

Viisaus

Mitä viisaus tarkemmin ottaen on?

Meillä oli Soilin kanssa häävalssina Elviksen “Can’t Help Falling In Love”. Se alkaa sanoilla: “Wise men say / Only fools rush in” eli noin suurin piirtein, että: “Viisaat sanovat, että vain hölmöt hosuvat.” Viisas siis ainakin malttaa arvioida asioita kokonaisvaltaisemmin ja tarkemmin kuin ei-viisas siinä, mihin ryhtyy.

Korkea älykkyys ei takaa sitä, että olisi viisas. Eikä iso tietomääräkään tee ihmisestä viisasta.
Väittämä, joka on havaittu kokemuksen ja päättelyn perusteella todeksi, on tietoa. Vaikka tietäisin, mikä on oikein ja totta, en välttämättä toimi sen mukaisesti. Syön liikaa karkkia, en aina malta nukkua riittävästi ja viime aikoina liikuntakin on jäänyt vähiin, vaikka tiedän tarkasti, mitä asiantuntijat niistä suosittelevat.

Se, että meillä on käden ulottuvilla internet pullollaan monenlaista tietoa, ei tee meistä menneiden sukupolvien viisaita viisaampia. Tietoa on tarpeen hyödyntää viisaasti.

Monet valintatilanteet kuitenkin edellyttävät viisautta siksi, että missään ei ole tarkkaan kerrottu, miten niissä pitäisi toimia.

Näitä vaikeita asioita ja päätöstilanteita tulee sinullakin vastaan kotonasi, opiskeluissasi, työssäsi, seurakunnassasi ja ihmissuhteissasi, on ne sitten isompia tai pienempiä. Miten pärjäät niissä tilanteissa?

Taivaallista viisautta

Maine Salomon viisaudesta alkoi levitä, kun kaksi yhdessä asunutta naisprostituoitua saapui hänen eteensä riitelemään siitä, kumpi on pienen lapsen oikea äiti. Toisen naisista samanikäinen lapsi oli kuollut yöllä, ja nainen oli vaihtanut lasten paikkaa ja sitten väittänyt, että elävä lapsi oli hänen.

Salomo kuunteli heitä ja esitti brutaalisti, että se elävä lapsi lyötäisiin miekalla kahtia, jotta molemmat saisivat puoliskon. Toinen naisista piti sitä hyvänä ideana, mutta toinen kauhistui ja huudahti, että parempi lapsen oli sitten jäädä sille toiselle, jotta lapsi säilyisi hengissä. (1. Kun. 3:16-28) Salomo päätti antaa lapsen hänelle. Vaikka tämä nainen ei olisi edes ollut lapsen oikea äiti ja täynnä äidinrakkautta, joka tapauksessa hän oli selvästikin soveliaampi kasvattamaan sitä lasta.

Salomon luo tultiin eri puolilta maailmaa kuulemaan viisautta, “jonka Jumala oli antanut hänen sydämeensä”. (1. Kun. 10:24) Miten sinä saisit viisautta elämäsi tärkeisiin valintatilanteisiin? Miten sinä saisit viisautta hoitaa vastuualueesi erinomaisesti?

Siitä viisaudesta, josta Raamattu puhuu, sanotaan että “ihminen ei löydä tietä sen luokse”, eikä sitä voi ostaa edes puhtaalla kullalla. (Job 28:13,15) Se viisaus on ylhäältä tulevaa viisautta (Jaak. 3:15-17), mutta Jumala kyllä antaa sitä viisautta lahjaksi sille, joka sitä pyytää, niin kuin Jaakob sanoo kirjeessään. (Jaak. 1:5-8)

Raamatun mukaan “Herran pelko on viisauden alku, Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta”. (Sananl. 9:10) Se voi kuulostaa ahdasmieliseltä, kun nykyään pelolla johtamista yritetään karttaa, eikä pelon ilmapiirissä luovuus ole parhaimmillaan. Mutta Herran pelkoon on kätkettynä syvä viisaus. Jos et pelkää Herraa, muut asiat nousevat elämässäsi Jumalan paikalle, ja siitä seuraa vain huonoja asioita. On tärkeää tietää, mitä Jumala käskee, mutta viisautta on noudattaa sitä.

Pyhäkköteltta ja Jerusalemin temppeli

Gibeonissa ennen Jumalan ilmestymistä Salomo oli uhrannut Herralle polttouhreja pronssisella alttarilla pyhäkköteltan edessä. Se pronssialttari oli Mooseksen aikainen eli peräisin israelilaisten autiomaavaellukselta, ja sen oli silloin tehnyt Urin poika Besalel, Juudan heimosta. (2. Aik. 1:5)

Jumala oli valinnut Besalelin tekemään pyhäkköteltan, liitonarkun, alttarit, lampunjalan, papinpuvut ja muut varusteet. (2. Moos. 31:2,6-10) Ja Jumala oli täyttänyt Besalelin Hengellään, niin että hänellä oli “viisautta ja ymmärrystä, tietoa ja taitoa”. (2. Moos. 31:3)

Juudan heimon Salomolla oli puolestaan tehtävänään Jerusalemin temppelin rakentaminen. Besalelin tavoin hänkin sai viisautta ja taitoa. (2. Aik. 1:11) Ja upean temppelin Salomo rakennuttikin, ja sitten oli näyttävän palatsin vuoro.

Laki kuninkuudesta

Vuosien saatossa, viisaan Salomon suunta alkoi lipsua pois raiteilta. Viidennessä Mooseksen kirjassa on “lyhyt mutta tiivis” laki kuninkuudesta. Siinä sanotaan muun muassa, että kuninkaalla ei saa olla suurin määrin hevosia eikä lukuisia vaimoja eikä hän saa “koota itselleen kovin runsaasti kultaa eikä hopeaa”. (5. Moos. 17:16-17)

Salomon kohdalla tästä tuli oikeastaan tarkistuslista. Ensinnäkin Salomon talleista löytyi runsaasti hevosvoimia, kun hän “hankki jatkuvasti lisää sotavaunuja ja hevosia”. (1. Kun. 10:26) Check!

Kultaa hänelle tuli vuosittain 666 talenttia. (1. Kun. 10:14) “Kaikki kuningas Salomon juoma-astiat olivat kultaa, ja puhdasta kultaa olivat myös kaikki Setripalatsin esineet. Hopeaesineitä ei ollut, sillä hopeaa ei Salomon aikaan pidetty minkään arvoisena.” (1. Kun. 10:21) Runsaasti kultaa – check!

Ja mitenkäs ne lukuisat vaimot? Heitä oli niin monta, että varmaankin aikapulan takia moni niistä vihkimisistä oli ensitreffit alttarilla. Toiset treffit piti sitten varata kalenterista hyvissä ajoin. Onko se nyt viisasta hankkia tuhatkunta anoppia?

Salomon lukuisat vierasmaalaiset vaimot houkuttelivat hänet epäjumalanpalvelukseen, joten Salomon kertomuksen loppu on surullista luettavaa siitä, miten tuo Herran palvelija suistui luopumukseen. Sinne haihtui se kaikkein tärkein viisaus, Herran pelko. Vaikka kaikkea oli ja rahatkin riitti, ilman Jumalaa kaikki koettu tuntuikin lopulta vain turhuudelta. (Saarn. 1:2)

Mikä suunta sinulla on elämässäsi? Onko sydämesi kiinnittynyt tähän katoavaan maailmaan, niin että huomaatkin lopulta kaiken maistuvan suussasi tuhkalta? Kuluvatko sinun arkipäiväsi tuulen tavoittelussa?

Kumartamaan Viisautta

Etelän kuningatar oli aikanaan tullut maan ääristä saakka kuulemaan Salomon viisautta (Luuk. 11:31, 1. Kun. 10:1-13), mutta viisas Salomo itse alkoikin kumartaa vääriä jumalia. Melkein tuhat vuotta myöhemmin idästä ymmärsi tulla viisaita tietäjiä kumartamaan sitä Daavidin suvun jälkeläistä, joka itse on Viisaus.

“Kun maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat.” (1. Kor. 1:21) Jumalan viisaus on ristiinnaulittu Kristus, josta julistaminen on hulluutta tämän maailman korvissa. (1. Kor. 1:23-24)

Sen muinaisen Gibeonin taistelun aikana aurinko pysyi paikallaan, mutta Golgatan taistelussa, keskipäivällä, ihmeellinen pimeys tuli koko maan ylle. (Matt. 27:45) Kristus uhrasi Golgatan alttarilla oman verensä sovittaakseen sinun ja minun synnit, pelastaakseen meidät helvetin tulimerestä.

Besalelin ja Salomon rakennelmat lopulta hävisivät, mutta Jeesuksesta, Juudan heimon rakennusmiehestä, tuli sen temppelin rakentaja, joka ei koskaan katoa.

Jeesus ei rakentanut itselleen tänne maan päälle loisteliasta palatsia, vaan hän meni valmistamaan meille sijaa taivaalliseen Jerusalemiin. (Joh. 14:3) Hänellä on vain yksi morsian – hänen Kirkkonsa.

Kristuksen tähden saat uskoa kaikki syntisi anteeksi, kaiken senkin, miten olet elämässäsi tavoitellut Jumalan sijasta katoavaa turhuutta.

Viisauden pyytäminen

Mitä jos Jumala toivoo sinun pyytävän häneltä jotain? Mitä aiot pyytää? Miten paljon hän ilahtuukaan siitä, jos pyydät häneltä viisautta!

Neljännestä Mooseksen kirjasta voimme lukea jopa ikuisesti muistettavasta viisaasta aasista, jolle Jumala antoi kyvyn puhua. (4. Moos. 22:21-35) Miksei hän siis antaisi taivaallista viisautta myös sinulle toimia tässä vaikeassa maailmanajassa hänen valtakuntansa rakentamiseksi sillä paikalla, johon hän sinua kutsuu?

Rukoillaan. Rakas Jumala, kiitos siitä, että olet Kristuksessa sovittanut syntimme ja pelastanut meidät kadotuksesta. Herra, me pyydämme sinulta viisautta, niin että eläisimme sinun nimesi kunniaksi. Ohjaa meitä ihmissuhteissamme ja anna meidän toimia lähimmäistemme parhaaksi. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s