Keskelle arkea – Luuk. 2: 1-20

Martti Haverinen hartauspuhe Helsingin Luther-kirkon aattohartauslähetyksessä 24.12.2020 klo 14
Jouluaatto
Luuk. 2: 1-14 (15-20)

Jos olet terveydenhoitoalalla, olet ehkä varsinkin tänä koronavuonna joutunut venymään jaksamisen äärirajoille ja ylikin. Tai jos olet jollain muulla alalla, ehkä olet pelännyt työpaikkasi tai toimeentulosi puolesta? Ja kun nyt on taas jouduttu käymään etäkoulua, niin pitääkö nyt tämän tämän pitkän syksyn päätteeksi sitten vielä viettää etäjoulua?

Parituhatta vuotta sitten eräällä työpaikalla välähti. Silloin kun Jeesus syntyi, ei vietetty joulua. Paimenilla oli arkinen yövuoro ja enkelit tulivat heidän duunipaikalleen.

Mitä jos sinun konttorillesi, työmaallesi, kouluusi tai päiväkotiisi tulisi taivaallinen sotajoukko? Pysyisikö sinulla sen jälkeen vielä taltta kädessä, vai menisikö loppupäivän ohjelma uusiksi?

Mitä jos olisi juuri viimeiset tunnit ennen jotain kriittistä deadlinea, ja kirjoittaisit yötä myöten jotain esseetä tai valmistelisit jotain tilausta, joka pitäisi luovuttaa kohta asiakkaalle? Ja sitten sinun huomiotasi yritetään kiinnittää taivaallisiin asioihin.

Mahtuvatko taivaalliset asiat arkeesi? Työn ja arjen yhteensovittaminen Jumalan valtakunnan meininkien kanssa tuntuu hankalalta.

Joulua ei vietetä joka päivä, vaan tässä on kohta taas edessä aika monta arkipäivää ennen seuraavaa joulua. Miten paljon sinä annat aikaasi Jeesuksen äärelle pysähtymiseen? Kun on vapaata, vievätkö kännykkä ja muut ruudut kaiken ajan?

Silloin tällöin vietetään jumalanpalveluksia nimellä “juhlajumalanpalvelus”, ja sitä miettii, että mikä se sellainen “juhlajumala” on. Onko “juhlajumala” jokin sellainen, joka kaivetaan kaapista esille aina virallisina juhlapäivinä?

Jumala on kyllä lahjoittanut meille juhlapäiviä ja jumalanpalvelus on jo itsessään Jumalan kansan yhteinen juhla. Mutta Jeesus syntyi arjen keskelle ja hän haluaa nimenomaan elää sinun kanssasi sinun arjessasi.

Kun enkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, paimenet lähtivät katsomaan Jeesusta. Enkelit eivät siis jääneet tuuraamaan paimenia siksi aikaa.

Tekivätkö paimenet vuorot, missä järjestyksessä kukin menee katsomaan Jeesus-lasta, jotta lampaat eivät jäisi yön selkään ilman suojelijoita, vai luottivatko he siihen, että sellaisen valoilmiön jälkeen pedot ovat luikkineet piiloihinsa – vai ottivatko he työnsä mukaan niin, että Betlehemin kujat olivat täynnä noita villapalleroita?

Enkelit eivät tee meidän töitämme, vaan meidän täytyy järjestellä arkemme niin, että pääsemme kohtaamaan Jeesuksen.

Kristus ei tuonut tähän maailmaan etäjoulua, vaan hän tulee Sanansa ja kasteen kautta asumaan sydämeemme, olemaan kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti. Sitä varten hän oli se betlehemiläinen Karitsa, jonka Israelin kansan paimenet, hengelliset johtajat hylkäsivät.

Mutta Kristus, Jumalan Karitsa, uhrasi verensä, jotta me syntiset ihmiset saisimme syntimme anteeksi ja omistaa Kristuksen kalleimpana aarteenamme. Verellään hän sovitti meidän syntimme, senkin, että olemme käyttäneet aikaamme väärin ja luottaneet Kaikkivaltiaan Jumalan sijasta muihin

Ne Jeesuksen aikaiset lampaat olivat niissä maisemissa, joissa aikoinaan Daavid oli paimentanut isänsä lampaita. Nyt sukupolvia myöhemmin Daavidin Pojasta, Jeesuksesta, tuli hänen Isänsä lampaiden hoitaja.

Jumala lähetti Hyvän Paimenen hoitamaan noita yöllä valvovia paimenia, yöllä valvovia terveydenhoidon ihmisiä, yöllä valvovia etäkoululaisia, kaikkia maailman ihmisiä – myös sinua. Jeesus on se Hyvä Paimen, joka kantaa sinut perille taivaaseen asti, kun alkaa juhlien juhla.

Niinpä arkipäivisinkin esimerkiksi rukoillen Raamatun äärellä vietetty aika ei ole hukkaan heitettyä aikaa. Jeesus aloitti päivänsä hiljentymällä Isän edessä, joten anna hänen vahvistaa sinua joka päivä sanansa kautta.

Rukoillaan. Kiitos, rakas Isä, siitä, että annoit meille Poikasi Jeesuksen Vapahtajaksemme, syntiemme sovittajaksi. Auta meitä kaiken arjen ja vaikeidenkin aikojen keskellä turvaamaan vain sinuun. Siunaa meidän joulumme sinun seurassasi ja anna meidän arjessakin oppia hiljentymään edessäsi. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s