Keskeytynyt ja keskeytymätön juhla – Dan. 5

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 19.6.2022
2. sunnuntai helluntaista, 1. vuosikerta
Dan. 5: 1-9, 13-17, 25-30

Kuningas Belsassar järjesti suuret pidot tuhannelle ylimykselleen ja joi viiniä heidän kanssaan. Humalluttuaan Belsassar käski hakea esiin ne kultaiset ja hopeiset astiat, jotka hänen isänsä Nebukadnessar oli ottanut Jerusalemin temppelistä; hän näet halusi juoda niistä ylimystensä, vaimojensa ja hovinsa naisten kanssa. Silloin tuotiin kultaiset ja hopeiset astiat, jotka oli otettu Jumalan temppelistä Jerusalemista, ja kuningas sekä hänen ylimyksensä ja vaimonsa ja hänen hovinsa naiset joivat niistä. He joivat viiniä ja ylistivät kultaisia ja hopeisia, pronssisia, rautaisia, puisia ja kivisiä jumaliaan.
Silloin tuli äkkiä esiin ihmiskäsi, ja se alkoi kirjoittaa lampun viereen, kuninkaan palatsin kalkittuun seinään. Kuningas näki käden, joka kirjoitti. Silloin hän kalpeni, ja pelko täytti hänen mielensä. Hänen jäsenensä lamaantuivat ja hänen polvensa tutisivat. Kovalla äänellä huutaen kuningas käski tuoda eteensä loitsupapit, kaldealaiset viisaat ja manaajat. Hän julisti Babylonian viisaille: ”Joka pystyy lukemaan tämän kirjoituksen ja esittämään sen tulkinnan minulle, hänet puetaan purppuraan, hän saa kultakäädyt kaulaansa ja pääsee arvossa kolmanneksi tässä valtakunnassa.” Kaikki kuninkaan viisaat tulivat sisään, mutta kukaan heistä ei pystynyt lukemaan kirjoitusta eikä esittämään sen selitystä kuninkaalle. Silloin kuningas Belsassar joutui kauhun valtaan ja hänen kasvonsa valahtivat valkeiksi. Myös hänen ylimyksensä järkyttyivät.
Daniel tuotiin kuninkaan eteen. Kuningas sanoi hänelle: ”Sinä siis olet Daniel, Juudan pakkosiirtolaisia, jotka isäni, kuningas, toi tänne. Minä olen kuullut, että sinussa asuu jumalien henki ja että sinulla on havaittu olevan ymmärrystä, älyä ja harvinaista viisautta. Nyt on viisaat ja loitsupapit tuotu minun eteeni, jotta he lukisivat tämän kirjoituksen ja esittäisivät minulle sen selityksen, mutta heistä ei ole siihen. Minä olen kuullut, että sinä pystyt selittämään unia ja ratkaisemaan vaikeita ongelmia. Jos nyt pystyt lukemaan kirjoituksen ja selittämään sen minulle, sinut puetaan purppuraan, saat kultakäädyt kaulaasi ja pääset arvossa kolmanneksi tässä valtakunnassa.”
Silloin Daniel vastasi kuninkaalle: ”Pidä lahjasi itse tai anna palkintosi muille, kuningas, mutta kirjoituksen minä voin lukea sinulle ja voin myös ilmoittaa sen selityksen.
Näin kuuluu seinään piirretty kirjoitus: ’Mene, mene, tekel u-farsin.’ Ja tämä on sen selitys: ’Mene’ merkitsee, että Jumala on laskenut sinun kuninkuutesi päivät ja tekee niistä lopun. ’Tekel’ merkitsee, että sinut on vaa’alla punnittu ja kevyeksi havaittu. ’U-farsin’ merkitsee, että sinun valtakuntasi jaetaan ja annetaan meedialaisille ja persialaisille.”
Silloin Belsassar käski pukea Danielin purppuraan ja panna kultakäädyt hänen kaulaansa ja kuuluttaa, että hän saisi arvossa kolmantena hallita valtakuntaa.
Samana yönä Belsassar, kaldealaisten kuningas, surmattiin.

Johdanto

Kun yksi kaikkien aikojen suurimmista rock-tähdistä, Freddie Mercury, oli siirtymässä pois keskuudestamme, hän lauloi vielä merkityksellisen äänitteen, The Show Must Go On, show’n täytyy jatkua. Siinä aamu on sarastamassa, mutta sisällä pimeässä ihminen kaipaa kipeästi olla vapaa.

Vuonna 539 eKr. Babylonian virtojen varsilla, nykyisen Irakin sydänmailla, oli koittamassa uusi aika, ja noista vaiheista kertoo tämä Danielin kirjan äsken luettu kohta. Toisille tuo käänne toisi pimeyden, toisille aamun kajon pitkän pimeyden jälkeen – vapauden.

Vuosikymmeniä aiemmin Babyloniaan pakkosiirretyn Juudan väestön aamukammassa piikit olivat viimeinkin käymässä vähiin. Kohta jotkut heistä ehkä luukuttaisivat tauotta kaiuttimistaan vapauteen kaipaavien voimabiisiä “Mä lähden himaan”.

Pakkosiirtolaisuuspolitiikka muuttuisi nimittäin täysin päinvastaiseksi sen myötä, kun kohta Babylonin avoimesta portista saapuisi sisälle uusi hallitsija armeijoineen. Persian hallitsija Kyyros II Suuri oli kymmenisen vuotta aikaisemmin saanut haltuunsa koko Meedian suuren valtakunnan, ja nyt Persian joukot etenivät määrätietoisesti Babylonia kohti.

1) Keskeytynyt juhla

Belsassar ei ollut Babylonian varsinainen kuningas, vaan kuningas Nabunaidin poika ja tämän kanssahallitsija. Nabunaid ilmeisesti tykkäsi puuhailla joitain muita juttuja kuin hioa sote-uudistusta.

Mutta nyt, vaikka loppu oli jo lähellä, Belsassar halusi show’n vielä jatkuvan, ja järjesti suuret pidot.

Paljon myöhemmin Hitlerin bunkkerissa ihmiset viihdyttivät itseään kosteissa ja estottomissa juomingeissa, samalla kun puna-armeija oli jo edennyt syvälle Berliiniin. Historioitsija Antony Beevor on kuvannut niitä juhlia mielenkiintoisesti totalitaarisen rappion apokalypsiksi, “jossa valtakunnankanslian betoninen sukellusvenemanala oli helvetin eksistentialistisena näyttämönä”. (Beevor: Berliini 1945, s. 387)

Belsassar järjesti kuninkaan palatsissa bileet tuhannelle ylimykselle. (Dan. 5:1,5) Se ei ole ihan vähäinen määrä. Ihan noin niin kuin vertailun vuoksi itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla eli Linnan juhlissa kutsuvieraiden lukumäärä on tavannut vaihdella 1600:n ja 2000:n välillä.

Oletan, että toisin kuin Linnan juhlissa, Belsassarin pitojen odotettu kohokohta oli jokin muu kuin kutsuvieraiden kättely.

Kun Belsassarin isot juhlat olivat täydessä vauhdissa, yhtäkkiä jostain ilmestyi käsi, joka alkoi kirjoittaa seinään. Sellaiseen on kovin vaikea olla kiinnittämättä huomiota.

Elokuvien kapakkakohtauksissa, kun jotain yllättävää tapahtuu, taustalla viihdykkeenä soiva musiikki tuppaa loppumaan kuin seinään. Tämä Danielin kirjan kertomus lienee kaikkien musiikinloppujen äiti.

Belsassar kalpeni, ja hänen jäsenensä lamaantuivat. (Dan. 5:6) Ja hän päätti kääntyä sen aikaisen Googlen puoleen. “Kovalla äänellä huutaen kuningas käski tuoda eteensä loitsupapit, kaldealaiset viisaat ja manaajat.” (Dan. 5:7) Ehkä Belsassar sai niistä lähteistä joskus joitain tiedon murusia, mutta sitäkin enemmän huuhaata. Nyt seinälle ilmestynyttä tekstiä he eivät osanneet tulkita.

Minkä puoleen sinä käännyt, kun elämässäsi eteen tulee tenkkapoo?

Mielenkiintoista on, että esimerkiksi Helsingin Sanomissa on viimeisen puolen vuoden aikana ollut pari laajempaa juttua tarot-korttien paluusta, ja yksi henkilöhaastattelu noidasta, joka tulkitsee tarot-kortteja. Google ei sitten vissiin vielä tiedä meistä kaikkea ja osaa kertoa meille kaikkea, kun tarot-kortitkin ovat jälleen pop.

Kun Suomessa presidentti vaihtui Kekkosesta Koivistoon, Koivisto pudotti Linnan juhlista pois monia Kekkosen aikaisia vakiokävijöitä. Ikääntyneen Danielinkin nimi lienee tullut yliviivatuksi jonkin monarkin aikaisessa kutsuvieraslistassa. Eikä hänen maineensa ollut kiirinyt nyt vallassa olleen sukupolven tietoon. (Dan. 5:11-13)

Leskikuningatar tiesi kuitenkin kertoa kuninkaalle Danielista, jolla oli Jumalan antama “taito ja viisaus selittää unia ja ratkaista arvoituksia ja ongelmia”. (Dan. 5:12) Niinpä Daniel tuotiin jälleen yhden Babylonian kuninkaan eteen, joka tarvitsi kipeästi hänen kykyjään.

Belsassarille ei ollut kelvannut Arabian Teema-astiasto, vaan hän oli saanut päähänsä nauttia viininsä vieraineen Jerusalemin temppelistä ryövätyistä kultaisista ja hopeisista astioista. Mitä Daniel lienee tuumannut sen nähdessään? (Dan. 5:23) Mitä sinä tuumaisit, jos sinut tultaisiin yllättäen hakemaan joihinkin juhliin, ja siellä sitten näkisit täältä alttarilta tutut astiat pöllittyinä varsin toisenlaiseen käyttöön?

Belsassarin pidoissa tunnelma oli jo laskenut pakkasen puolelle, joten Daniel ei varsinaisesti ollut ilonpilaaja. Mutta se viesti, jonka hän rohkeasti lausui kuninkaalle, ilmeisesti valtakunnan eliitin edessä, oli harvinaisen selkeäsanainen ja tyly. “Jumala on laskenut sinun kuninkuutesi päivät ja tekee niistä lopun.” (Dan. 5:26) “[S]inut on vaa’alla punnittu ja kevyeksi havaittu.” (Dan. 5:27) “[S]inun valtakuntasi jaetaan ja annetaan meedialaisille ja persialaisille.” (Dan. 5:28)

Hitlerin bunkkerin viimeisistä vaiheista kertova elokuva Perikato tuli erityisen tunnetuksi rähjäävistä “Hitler saa kuulla”-meemeistä. Belsassarin reaktio oli kuitenkin kovin toisenlainen. Hän täytti muiden kuullen antamansa lupauksen ja palkitsi Danielin, joka osasi selittää kirjoituksen sisällön.

Daniel puettiin purppuraan, sai kultakäädyt kaulaansa ja hän pääsi valtakunnassa arvossa kolmanneksi. (Dan. 5:7,29) Danielin comeback (Dan. 2:48) Babylonian politiikan huipulle jäi tosin luhistuvassa valtakunnassa ilmeisen lyhytaikaiseksi.

Ehkä moni meistä toivoo juuri nyt, että Kremlinkin seinään ilmestyisi jokin teksti, jonka myötä politiikan suunta vaihtuisi siellä kertaheitolla päinvastaiseksi.

Mutta aika tikittää meistä jokaisen kohdalla.

Minkälaisia punnuksia sinä olet yrittänyt hankkia? Pidätkö itseäsi raskaansarjan hyviksenä? Vai yritätkö olla välittämättä kaikesta ja metsästää nautintoja tappiin asti?

Kenellä on valta punnita sinun merkityksesi ja sinun tekojesi painoarvo?

Danielin nimi tarkoittaa “Jumala on minun tuomarini”. Daniel oli Jumalalle kuuliainen ja ohjasi jopa Babylonian kuninkaita kuuntelemaan, mitä koko maailman tuomarilla on sanottavanaan.

Jumala on se, joka myös sinun ja minun teot punnitsee.

2) Keskeytymätön juhla

Belsassarin pidoissa esiin oli siis ihmeellisesti yhtäkkiä tullut ihmiskäsi, joka kirjoitti seinään. (Dan. 5:5-6)

Sen ainoan kerran, kun Raamatussa kerrotaan, että Jeesus kirjoitti, hän kirjoitti sormellaan, maahan. (Joh. 8:6,8) Silloin hänen edessään oli aviorikoksen tehnyt nainen, jolle ihmiset vaativat kuolemantuomiota. Ehkä tuo nainen oli kalpea ja tutisi täynnä pelkoa kuten Belsassar. Belsassarin saama tuomion viesti on meille kerrottu Raamatussa, mutta se viesti, mitä Jeesus kirjoitti maahan, on jäänyt arvoitukseksi.

Mutta sen tuomion, joka olisi kuulunut tuolle naiselle, ja itse asiassa koko maailmalle, Jeesus sovitti kuolemalla itse, myös sinun ja minun syntien rangaistuksen, pelastaakseen meidät kadotuksesta, joutumasta ikuiseen pimeyteen. (Matt. 8:12)

Hän otti koko maailman synnin painon harteilleen ristillä. Se ei ole mikään kevyt punnus.

Sinä samana yönä, jolloin Daniel puettiin purppuraan, Babylonian kuningas Belsassar surmattiin, ja valtakunta vaihtui toiseksi. (Dan. 5:30-31)

Kun Jeesus puettiin purppuranpunaiseen viittaan (Mark. 15:17,20, Joh. 19:2,5), hänen oma maallinen vaelluksensa oli aivan lopuillaan, ja sinä päivänä surmattiin tämän maailmankaikkeuden Kuningas. Hänen kuolemansa ja ylösnousemisensa myötä murtui synnin, kuoleman ja Paholaisen valta, ja Jeesus avasi meille vapaan pääsyn hänen valtakuntaansa.

Kun uskossa turvaat Jeesukseen ja hänen sovitustyöhönsä, ja jäät ainoastaan hänen varaansa etkä omien tekojesi varaan, Jumala lukee Jeesuksen ja hänen puhtautensa sinun hyväksesi.

Eli vaikka Jumala on nähnyt sinunkin väärät tekosi, ja vaikka sinä et onnistuisi tulkitsemaan yhtään seinäkirjoitusta, Jeesuksen ristinkuoleman tähden Jumala pukee sinutkin omaan kuninkaalliseen vaatteeseensa. (Ilm. 3:5) Jeesuksen veren tähden saat siis uskoa kaikki syntisi anteeksi.

The Show Must Go On -biisi kysyy, tietääkö kukaan, mitä varten me elämme. Jumalan vastaus siihen kysymykseen on, että sinut on tarkoitettu elämään ikuisesti hänen yhteydessään, juhlassa, joka ei ole ilon esittämistä, vaan täyttä iloa. Niissä kuninkaallisissa juhlissa pääset näkemään taivaallisen Jerusalemin astiaston ja nauttimaan taivaan antimia.

Belsassarin pidoissa ihmiset “joivat viiniä ja ylistivät kultaisia ja hopeisia, pronssisia, rautaisia, puisia ja kivisiä jumaliaan” Jerusalemin temppelin astioista, jotka oikeasti kuuluivat pappien käyttöön. (Dan. 5:4) Jumalan lapseksi kastettuna sinä kuulut kuninkaalliseen papistoon (1. Piet. 2:9), ja siksi saat jo tänään kohta tulla kuninkaan pöytään, ehtoollispöytään, kun kohotamme maljan ja ylistämme ainoaa todellista Kaikkivaltiasta.

Ja lähde sitten täältä kirkosta kertomaan rohkeasti, että valta on jo vaihtunut, ja meidän todellinen Kuninkaamme saapuu pian.

Rukoillaan. Kiitos, rakas Jumala, siitä, että rakastat meitä niin paljon, että annoit meille Jeesuksen. Kiitos, että Jeesuksen veren tähden saamme elää ikuisesti sinun luonasi juhlissa, jotka eivät pääty kesken. Auta meitä kuuntelemaan sinun sanaasi ja kertomaan sinun teoistasi myös niille, jotka eivät sinua vielä tunne. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s