Jumalan vapauttama kansa – Jes. 44:21-23

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 9.10.2022
18. sunnuntai helluntaista, 1. vuosikerta
Jes. 44: 21-23

Muista, Jaakob, sinä minun palvelijani,
muista, Israel,
että minä olen sinut muovannut,
sinä olet minun palvelijani,
sinä et minulta unohdu, Israel.
Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven,
sinun syntisi kuin pilviverhon.
Palaa minun luokseni,
minä olen lunastanut sinut vapaaksi.
Riemuitkaa, taivaat, sillä Herra on tämän tehnyt,
iloitkaa, maan syvyydet,
puhjetkaa riemuun, te vuoret,
te metsät ja jokainen metsän puu:
Herra on lunastanut Jaakobin!
Hän on pelastanut Israelin,
hän on osoittanut kirkkautensa.

Johdanto

Tämän päivän teksti liittyy Jumalan lupaukseen siitä, että Juudan väestön pakkosiirtolaisuus Babyloniassa tulisi päättymään 500-luvulla eKr. Jumala oli määrännyt Juudan maan lepäämään autiona 70 vuotta, “kunnes se on saanut hyvityksen pitämättä jääneistä sapateista”. (2. Aik. 36:21)

Täytin eilen 46 vuotta, mutta jos miettii tuota 70 vuotta, niin se on pitkä aika. Jos tästä nykyhetkestä laskee taaksepäin 70 vuotta, niin päädytään vuoteen 1952, eli siihen vuoteen, jolloin tuolla reilun kahden kilometrin päässä pidettiin olympialaiset.

Aiemmin sinä vuonna, helmikuun 6. päivä, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta sai uuden hallitsijan, kuningatar Elisabet II:n, joka oli tuolloin 25-vuotias. Syksyllä, lokakuun 7. päivä, Leningradissa syntyi poikavauva, joka sai nimen Vladimir Vladimirovitš. Putin täytti siis toissapäivänä 70 vuotta. (7.10.2022) Lähetitkö hänelle onnitteluviestin? Tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätti jättää onnittelut väliin.

Syyskuussa edesmennyt Elisabet II hallitsi 70 vuotta, ja 70 vuodessa Vladimirista kasvoi hallitsija, jolla on ydinaseet takataskussa.

70 vuotta on siis pitkä aika, mutta pakkosiirretty Juudan väestö sai lopulta paluulipun kotiin, kun valta Babyloniassa vaihtui yllättäen. Vuonna 539 eKr. Babylonin kaupunkiin saapuivat Persian joukot ja sen kuningas Kyyros II Suuri. Muutamaa jaetta tämän päivän tekstialueen jälkeen Kyyroksesta puhutaan ihan nimeltä mainiten. (Jes. 44:28)

Katsotaan tänään kolmea asiaa:
1) Sinä olet minun palvelijani
2) Jumala hallitsee tätä maailmankaikkeutta
3) Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven

1) Sinä olet minun palvelijani

Tämän päivän tekstissä Jumala puhuu Israelille niin kuin henkilölle, sinuttelemalla. Samaan tapaan Ultra Bra puhutteli Suomea pari vuosikymmentä sitten laulamalla: “Oletko sinä Suomi sellainen iloinen maa, jossa on paikkoja ja kolmostuoppeja?”

Jumala ei nyt puhu Israelille kolmostuopeista, vaan kehottaa Israelia muistamaan, että hän on hänet muovannut, ja että Israel on Jumalan palvelija. Se tuntuu vähän hassulta, että Jumalan pitää muistuttaa sellaisesta asiasta israelilaisia, kansaa, jonka oli valinnut pappisvaltakunnakseen, pyhäksi kansakseen. (2. Moos. 19:6)

Tuletko sinä ajatelleeksi, kuka on sinut muovannut? Kannattaako sinuakin muistuttaa siitä, että Jumala on kaiken elämän antaja? Vai epäilyttääkö sinua koko ajatus siitä, että kaikki olemassa oleva olisi jonkin korkeamman tahon aikaansaamaa?

Israelilaiset, Jumalan valitsema kansa, olivat varoituksista huolimatta vuosisatojen ajan palvoneet epäjumalia, joten Jumala oli rangaissut heitä tuholla ja pakkosiirtolaisuudella. Israelin pohjoiset heimot joutuivat pakkosiirtolaisuuteen, kun Assyrian valtakunta valloitti Samarian 722 eKr. Eteläisen Juudan väestö kiikutettiin puolestaan pois maastansa, kun Babylonian valtakunta valloitti Jerusalemin vuonna 587 eKr.

Pakkosiirtolaisuuteen joutuminen oli raju rangaistus, mutta niin olivat myös sitä edeltäneet taistelut murskaavaa vihollisarmeijaa vastaan, omien kaupunkien puolustuksen murtuminen ja valloittajien pidäkkeettömät teot. He kokivat siis sitä samanlaista hirveyttä, jota ukrainalaiset ovat joutuneet kärsimään tänä vuonna. Sitäkin ne venäläiset valloittajat ovat uutisten mukaan tehneet, että ovat pakkosiirtäneet ukrainalaisia lapsia Venäjälle.

Tuntuu erikoiselta, miten Jumala puhuu Juudan kohtaamien suurvaltojen sotaisista johtajista. Jumala kutsuu Jeremian kirjassa palvelijakseen Nebukadnessar II:a (Jer. 25:9, 27:6, 43:10), joka oli Babylonian suurvallan itsevaltainen kuningas, ja joka siis tuhosi Jerusalemin ja vei ne Juudan asukkaat pakkosiirtolaisuuteen.

Ja Persian kuningas Kyyrosta Herra kutsuu puolestaan paimenekseen. (Jes. 44:28) Kyyros II Suuri oli Persian suurvallan hallitsija 500-luvulla eKr. Hän kävi valloitussotia, ja voitti muun muassa nykyisen Länsi-Turkin alueella sijainneen Lyydian kuningaskunnan ja sen kuningas Kroisoksen, joka tunnettiin valtavista rikkauksistaan.

Jumala näkee maailmanhistorian tapahtumat ja ihmiset omasta näkökulmastaan. Esimerkiksi Kyyros täytti sen, mitä Jumala oli luvannut kansalleen.

Kun Kyyros II Suuri sai haltuunsa Babylonian, politiikka siellä muuttui kertaheitolla. Hän halusi hallita laajaa valtakuntaansa pitämällä sen monet kansat myötämielisinä. Siksi myös Juudan heimo sai palata omaan maahansa rakentamaan Jerusalemin ja sen temppelin uudelleen, palvomaan Jumalaansa, ja he saivat vielä tarvittavat resurssit siihen hankkeeseen. (Esra 1:1-4)

Se miten Herra pelasti kansansa epätoivoisesta tilanteesta, tapahtui siis yllättäen ja odottamattomalla tavalla, kun valta vaihtui ykskaks.

2) Jumala hallitsee tätä maailmankaikkeutta

Mitä tämä kaikki opettaa meille?

Raamatusta me luemme, että Jumala on ohjannut tapahtumien kulkua läpi historian, vaikkakin monen ihmisen kohtalo on ollut hirvittävän traaginen esimerkiksi sotajoukkojen vyöryessä päälle. Ja siihen saa luottaa, että Jumala edelleen hallitsee ja ohjaa tätä koko maailmankaikkeutta, myös kansakuntien ja meidän yksittäisten ihmisten vaiheita, vaikka emme nyt tiedä, miksi hän sallii monenlaisen ikävän tapahtuvan.

Samalla on sanottava, että vaikka meitä kaikkia kutsutaan kaikkina aikoina kovienkin koettelemusten keskellä parannukseen, tämän ajan kamalia uutisia ja lähihistorian tapahtumia lukiessa en uskalla väittää, että nyt eri kansojen kohtaamat vaikeudet olisivat rangaistus jostain. Jokainen meistä ja jokainen kansa kun on syntiä tehnyt.

Raamatusta tiedämme, että Jumala kyllä rankaisi israelilaisia antamalla Jerusalemin ja sen temppelin tuhoutua ja karkottamalla heidät maastaan ennen Jeesusta ja toisen kerran vähän Jeesuksen jälkeen. Mutta sanat kuivuvat huulille, kun miettii esimerkiksi sitä, miten brutaalisti saksalaiset tuhosivat juutalaisia toisen maailmansodan yhteydessä. Miten Jumala on voinut antaa niin hirvittävän julmuuden tapahtua?

Kaikelle kärsimykselle ei löydy selitystä, mutta osa vastoinkäymisistä on kyllä ihan meidän itsemme aiheuttamaa. Omaa kotikaupunkiamme, maatamme ja kansaamme koskien voi sanoa, että jos me emme noudata Jumalan käskyjä, siitä seuraa ikäviä asioita. Jos pahoinpitelee toista, toiselle käy huonosti. Jos luontoa ei varjele (1. Moos. 2:15), niin jollain aikavälillä käy huonosti.

Jumala vaatii sinut ja minut kerran tilille teoistamme. Assyrian ja Babylonian valtakunnatkin hän aikoi vaatia tilille teoistaan, vaikka oli lähettänyt ne suorittamaan määrättyä rangaistusta. (Jes. 10:5-19, Jer. 25:12, 50-51) Oikeudenmukaisuutta vaalivan Jumalan tuomio yllättää lopulta.

Jesajan kirjassa sanotaan erikoisesti siitä Persian kuningas Kyyroksesta, että Herra on voidellut hänet kuninkaaksi. (Jes. 45:1) Siinä vilahtaa yhtäkkiä sama voiteluun viittaava sana kuin on heprean Messiaassa tai kreikan Kristuksessa (Septuaginta), Voideltu.

Persian kuningas Kyyros olikin siis yllättäen esikuva siitä, mitä Jeesus teki. Yhtä yllättävästi ja käänteentekevästi kuin kuningas Kyyros nousi historian näyttämölle suureksi vapauttajaksi, koko maailmankaikkeuden Kuningas Jeesus Kristus tuli tähän maailmaan meidän Vapahtajaksemme, sovittamaan rangaistuksemme ja päästämään meidät ikuisesta orjuudesta. (Jes. 14:3)

3) Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven

Herra sanoo tämän päivän tekstissä: “Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven, sinun syntisi kuin pilviverhon.” (Jes. 44:22)

Kerran katselin meidän kotimme parvekkeelta, kun etelästä ylle jyräsi vyörypilvi. Se liikkui ilmeisesti moottoritienopeudella. Se jyräsi päälle vastustamattomasti, ja siinä koki itsensä pieneksi ja voimattomaksi.

Kiinassa kyllä treenattiin vuoden 2008 kesäolympialaisia varten sadepilvien hajottamista pudottamalla pilviin tiettyjä kemikaaleja, jotta vesi sataisi muualla kuin olympiastadionin päällä. Mutta ilmeisesti silläkään keinolla ei saatu hajotettua paksuja pilvimassoja.

Me emme pysty tekemään tyhjäksi vääriä tekojamme, mutta vain Jumala on se, joka on pyyhkinyt koko maailman synnin pois kuin pilviverhon. Sen hän on tehnyt Kristuksen verellä sinä päivänä, kun aurinko pimeni keskipäivällä ja pimeys tuli koko maan ylle. (Luuk. 23:44) Kristus suostui kärsimään kammottavalla tavalla, tuli itse kärsimään tähän maailmaan, jotta me emme joutuisi ikuiseen pimeyteen, kadotukseen, vaan saisimme elää Jumalan luona taivaan kirkkaudessa. (2. Piet. 2:17, Juud. 12-13, Ilm. 21:23)

Jumala sanoo tämän päivän tekstissä Israelille: “Palaa minun luokseni, minä olen lunastanut sinut vapaaksi.” (Jes. 44:22) Sen hän teki nostamalla Kyyroksen valtaan. Mutta ennen kaikkea Kristuksen ristin ja ylösnousemuksen kautta vaihtui ykskaks se kaikkein merkittävin valta, sillä Kristuksessa Jumala on lunastanut koko maailman vapaaksi synnin, kuoleman ja Paholaisen vallasta. Kristuksen tähden myös sinä saat uskoa kaikki syntisi anteeksi.

Se, että Herra on lunastaja ja pelastaja, on niin iso asia, että tämän päivän tekstissä jopa taivaita kutsutaan riemuitsemaan, maan syvyyksiä iloitsemaan, ja vuoria, metsiä ja jokaista puuta puhkeamaan riemuun. (Jes. 44:23)

Herra muistuttaa Israelia siis siitä, että Israel on hänen palvelijansa, ja että Jumala on muovannut Israelin. Jumalan omista, meistä kristityistä, Kristus on tehnyt maailmanlaajuisen Kirkkonsa. Täällä jumalanpalveluksessa Jumala palvelee meitä, ja Kristus antaa kohta sinulle jopa ruumiinsa ja verensä ehtoollisessa.

Mutta myös sinua Jumala puhuttelee palvelijanaan. Se on suuri kunnia, että saat olla hänen palveluksessaan.

Missä roolissa sinä olet siinä, kun Jumala johdattaa maailmanhistorian tapahtumia? Missä roolissa sinä haluaisit olla?

Isot tapahtumat maailmassa osoittavat, että me emme itse hallitse kaikkea, vaan olemme riippuvaisia Jumalasta. Siinä, mitä Jumala uskoo hoitoomme, meidän tulee täyttää vastuullisesti oma paikkamme. Jos Jumala antaa sinulle esimerkiksi nykyistä enemmän valtaa, miten ja mihin tarkoitukseen sinä sitä käyttäisit? Omien asioittesi ajamiseen vai yhteiseksi hyväksi?

Meillä kaikilla on taipumus käyttää valtaa omien mielihalujemme ja asemamme pönkittämiseen. Apostoli Paavali kehottaa meitä kaikkia rukoilemaan vallanpitäjien puolesta, “jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti”. (1. Tim. 2:1-2)

70 vuotta halllinnut Elisabet II on jäämässä historiaan Jumalaan uskoneena hallitsijana, joka pyrki toimimaan loppuun asti Jumalan ja kansansa palvelijana. 70-vuotiaan Vladimir Putinin kohdalla loppunäytöstä ei ole vielä nähty, mutta historiankirjoitus ei todennäköisesti tule häntä hyvällä arvioimaan.

Lähde siis uuteen viikkoon Herraa nöyrästi palvellen, häneltä viisautta rukoillen, hänen sanastaan voimaa etsien. Jumala tekee sitä hyvää, mihin epäjumalat eivät pysty.

Rukoillaan. Rakas Jumala, kiitos että Kristuksessa olet lunastanut koko maailman, olet ottanut kasteessa omaksesi, ja sinuun uskossa turvaamalla pelastuu. Siunaa kaikkia kärsiviä. Siunaa ukrainalaisia sodan jaloissa, auta saamaan muutosta Venäjällä, siunaa Israelia. Auta meitä, että käyttäisimme aikamme ja osaamisemme sinun palvelemiseen, eikä toisten polkemiseen. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s