Pukekaa yllenne Jumalan taisteluvarustus – Ef. 6:10-18

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 6.11.2022
Reformaation päivä, 1. vuosikerta
Ef. 6: 10-18

Vahvistukaa Herrassa, ottakaa voimaksenne hänen väkevyytensä. Pukekaa yllenne Jumalan taisteluvarustus, jotta voisitte pitää puolianne Paholaisen juonia vastaan. Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan, tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan. Ottakaa siis yllenne Jumalan taisteluvarustus, niin että kykenette pahan päivän tullen tekemään vastarintaa ja selviytymään taistelusta pystyssä pysyen. Seiskää lujina! Kiinnittäkää vyöksenne totuus, pukeutukaa vanhurskauden haarniskaan ja sitokaa jalkineiksenne alttius julistaa rauhan evankeliumia. Ottakaa kaikessa suojaksenne uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa pahan palavat nuolet. Ottakaa myös pelastuksen kypärä, ottakaa Hengen miekka, Jumalan sana.
Tehkää tämä kaikki rukoillen ja anoen. Rukoilkaa joka hetki Hengen antamin voimin.

Johdanto

Ahvenanmaalainen ammattinyrkkeilijä Robert Helenius otteli New Yorkin Brooklynissa raskaansarjan matsin muutama viikko sitten. (15.10.2022) Hänet tyrmättiin tylysti jo ensimmäisessä erässä.

Mitä jos sinut laitettaisiin tältä istumalta ottelemaan jotakuta maineikasta raskassarjalaista vastaan, siinä kunnossa kuin olet? Jos vastustajasi kamppailisi tosissaan, kuinka kauan kuvittelisit pysyväsi pystyssä, vaikka yrittäisit vain juosta kehässä karkuun?

Tai mitä jos sinut heitettäisiinkin sellaiseen otteluhäkkiin, jossa sinun vastustajasi olisi raskastakin sarjaa suurempaa kaliiperia, ja tuo vastustajasi yrittäisi kaikin tavoin vahingoittaa sinua, tekisi kaikkensa voittaakseen sinut? Eikä hän noudattaisi mitään sen kummempia sääntöjä.

Paavali kirjoittaa tämän päivän tekstissä, että: “Pukekaa yllenne Jumalan taisteluvarustus, jotta voisitte pitää puolianne Paholaisen juonia vastaan” (Ef. 6:11) Ehkä nyt mietit, että mikä juttu tämä oikein on, että vieläkö joku uskoo pahojen henkivaltojen olevan olemassa. Mutta juuri siksi Raamattu tästä asiasta varoittaa, jotta ymmärtäisit olevasi taistelussa, ja miten paljon sinulla on joka päivä pelissä, vaikka et sitä silmilläsi pysty näkemään.

Uskonpuhdistaja Martti Luther harmitteli, että “me elämme niin suruttomina ja vailla huolta aivan kuin perkele olisi voimaton kärpänen”.

Katsotaan tänään kolmea asiaa:
1) Paholaisen juonet
2) Julkinen pelastussuunnitelma
3) Taisteluvarustus elinehtona

1) Paholaisen juonet

Jumalan valtakuntaa vastustavina voimina tai tahoina Raamatussa puhutaan synnistä, maailmasta ja pimeyden henkivalloista. Voi olla, että eri seurakuntien julistuksessa painotetaan jotain näistä, esimerkiksi mikä kaikki on Saatanasta.

Täällä meillä Helsingin Luther-kirkossa on näistä kolmesta selvästikin eniten tapana puhua synnistä, ja vähemmän maailmasta ja Paholaisesta. Synti vaikuttaa meistä jokaisessa, eikä omaa vastuuta omista teoista voi Jumalan edessä ulkoistaa Paholaiselle tai maailmalle. Mutta ei puhetta Paholaisesta ja maailmasta pidä missään nimessä kuitenkaan sivuuttaa.

Kun Raamatussa puhutaan maailmasta, niin sillä on erilaisia tulokulmia. Jumala loi alussa koko maailmankaikkeuden ja sen näkymättömän todellisuuden henkivaltoineen hyväksi. Mutta syntiinlankeemuksen takia tämä maailma on turmeltunut Jumalan viholliseksi, ja niinpä rakkaus maailmaan on vihaa Jumalaa kohtaan. (Jaak. 4:4) Tämän maailman himot sotivat sielua vastaan. (1. Piet. 2:11)

Toisaalta “Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän”. (Joh. 3:16) Eli Jeesus kuoli pelastaakseen maailman, kaikki ihmiset joutumasta kadotukseen. Ja tämän päivän tekstissä sanotaan: “Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan, tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan.” (Ef. 6:12)

Vaikka ihminen siis vastustaisi Jumalaa, hänet on syytä nähdä lähimmäisenä, joka on Jumalalle rakas. Jumala ei halua ihmiselle pahaa vaan hyvää, ja hän on Kristuksessa tuonut jokaiselle ihmiselle voiton synnin, kuoleman ja Paholaisen vallasta. Niinpä sinäkin saat uskossa luottaa siihen, että se on totta myös sinun kohdallasi.

Ihminen, joka ei usko, on hengellisesti kuollut, eikä kuollut ihminen voi tehdä mitään, ei esimerkiksi taistella. En ainakaan itse ole kuullut kuolleista sotilaista, jotka heittelisivät käsikranaatteja.

Taistelu alkaa, kun Jumala sanansa kautta synnyttää ihmisessä uskon eli tekee tämän hengellisesti eläväksi. (Ef. 2:1-8) Hengellinen sodankäynti koskee juurikin sinun Jumala-suhdettasi. Kristittyinä me joudumme taistelemaan omaa turmeltunutta luontoamme vastaan ja ulkopuolellamme olevia pahuuden voimia vastaan. (Ef. 4:17-24, 6:11-12)

Kovin paljon meille ei Raamatussa noista pahoista henkivalloista kerrota. Esimerkiksi siitä saa vihiä, että jotkut henget ovat ilmeisesti toisia voimakkaampia (Mark. 9:29, Dan. 10:13), mutta arvoasteikkoihin ei Raamatussa paneuduta sen enempää.

Se tieto, mikä meille riittää, on että Jumala on kaikkia henkivaltojakin voimakkaampi. Pahat henget tunnistivat Jeesuksen Jumalan Pojaksi, ja joutuivat tottelemaan häntä. (Matt. 8:28-34)

Paholainen on jo paratiisista alkaen halunnut erottaa ja pitää ihmiset erossa Jumalasta. Apostoli Pietari kirjoittaa kirjeessään: “Pitäkää mielenne valppaana ja valvokaa. Teidän vastustajanne Saatana kulkee ympäriinsä kuin ärjyvä leijona ja etsii, kenet voisi niellä.” (1. Piet. 5:8)

Sielunvihollinen on inhottavan sitkeä stalkkeri.

Hän etsii myös sinusta jotain heikkoa kohtaa, sillä jokaisessa puolustuksessa sellaisia yleensä on. Ja koska kyseessä on siis juonikas vihollinen, hän tietänee, että ne heikot kohdat ovat sellaisia houkutuksia, joita juuri sinun on vaikea vastustaa. Avoimen taistelun sijasta hän hiipinee ihollesi miellyttävältä tuntuvien asioiden kautta. Saatana osaa piiloutua ja valmistautua hyökkäykseen huomaamatta.

Sitä on paljon pohdittu, miksi Neuvostoliiton suurhyökkäys Kannaksella kesäkuussa -44 pääsi yllättämään Suomen sodanjohdon niin täydellisesti. Mielenkiintoista on esimerkiksi se, että Suomen radiotiedustelu ei saanut vihiä asiasta, koska ennen hyökkäystä puna-armeijalla oli radiohiljaisuus.

Hiljaisuus ja näennäinen tyyneys ovat siis jo itsessään hälytysmerkki.

Taitava vihollinen osaa hämätä niin, että puolustajan huomio siirtyy toissijaisiin kohteisiin. Kun puolustus on pois tieltä, hyökkääjän on helpompi päästä tavoitteeseensa.

Sen takia Paholainen haluaa pistää sinut ajelehtimaan poispäin Jumalasta, nostaa ankkurisi ennen kaikkea sellaisella yksinkertaisella, viattoman kuuloisella kysymyksellä, että: “Onko Jumala todella sanonut?” (1. Moos. 3:) Moni pieni murtuma voi johtaa yllättävän nopeasti siihen, että viestintäyhteys päämajaan Jumalan kanssa alkaa pätkiä, puolustustahto hiipua ja vihollinen vallata alaa.

2) Julkinen pelastussuunnitelma

Paholaisen juonista ei aina ota oikein selkoa. Mutta Jumala puolestaan on ilmaissut kaikkein keskeisimmät suunnitelmansa jo ennalta. Kristuksessa täyttyivät ne ennustukset, jotka Herra oli ilmoittanut profeettojensa kautta jo vuosisatoja aiemmin.

Ja Jeesus itse puhui siitä, että “hänen oli mentävä Jerusalemiin ja kärsittävä paljon kansan vanhimpien, ylipappien ja lainopettajien käsissä”, ja että hänet “surmattaisiin, mutta kolmantena päivänä hän nousisi kuolleista”. (Matt. 16:21) Se ei kuulostanut järkevältä suunnitelmalta Pietarista (Matt. 16:22), mutta ei Paholainenkaan nähnyt, että sellainen erikoinen suunnitelma voisi toimia.

Jeesus Kristus on se ainoa voima, joka on voittanut pahan. Hän kuoli sovittaakseen sinun kaikkien syntiesi rangaistuksen, ja ylösnousemisellaan hän voitti kuoleman vallan. Siksi saat turvata tuohon Vapahtajaan, ja uskoa kaikki syntisi anteeksi tänäänkin.

Jeesus siis riisti vallan maailman raskaansarjan ruhtinaalta, Saatanalta. (Joh. 12:31) Kristus on asetettu “ylemmäksi kaikkia valtoja, voimia ja mahteja”, ja “Jumala on alistanut kaiken hänen valtaansa”. (Ef. 1:20-22)

Sen aikaa, mitä vielä ennen taivaan kirkkauteen pääsyä joudut taistelemaan kehässä, olet jo voittajan puolella. Jeesuksen voitto on nimittäin lahjoitettu sinun omaksesi kasteessa, ja siinä sinut on puettu Kristuksen vanhurskauteen. Vanhurskauden haarniska on sellainen, että se peittää sisälleen epäonnistuneen, mutta armahdetun taistelijan.

Kristus vahvistaa meitä langenneita ja taisteluissa haavoittuneita kristittyjä kohta tarjoamallaan aterialla, omalla ruumiillaan ja verellään. Ehtoollinen hoitaa haavasi ja antaa sinulle jälleen taistelukunnon.

3) Taisteluvarustus elinehtona

Koska Jeesus on jo kukistanut Paholaisen, sinun ei ole tarkoitus hyökätä, vaan pysyä loppuun saakka pystyssä sillä paikalla, johon sinut on asetettu. Omassa voimassasi sinulla ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä, koska sinussa itsessäsi ei ole sellaista voimaa tai kikkakolmosta, jonka edessä pahat henkivallat menisivät polvilleen.

“Ottakaa siis yllenne Jumalan taisteluvarustus, niin että kykenette pahan päivän tullen tekemään vastarintaa ja selviytymään taistelusta pystyssä pysyen.” (Ef. 6:13) Joskus ensinnäkin siis on “paha päivä”, jolloin pahuuden voimat riehuvat myös sinun elämässäsi muita päiviä enemmän.

Ja mitä ne Jumalan täydelliset taisteluvarusteet siis ovat? Totuus, vanhurskaus, evankeliumin julistaminen, usko, pelastus ja Jumalan sana.

Niin kuin huomaat, mitään näistä varusteista sinulta ei löydy vaatekaapistasi omasta takaa. Mutta eivät ne myöskään auta, jos ne ovat jossain toisaalla. Siksi Paavali nimenomaan kehottaa meitä pukeutumaan niihin.

Koska Paholainen haluaa päättäväisesti riistää meiltä aarteemme, uskon Kristukseen, Luther tuumasi, että: “Kun me siis joka päivä olemme näin suuressa vaarassa, on välttämätöntä herätellä meitä Jumalan sanalla aivan kuin sotarummuilla ja torvilla, ettemme kuorsaisi emmekä kävisi laiskoiksi ja veltoiksi, vaan alati valvoisimme täysissä varusteissa.”

Jumalan omana ja hänen sanansa varassa sinun ei tarvitse pelätä, vaikka tähän hengelliseen taisteluun on syytä suhtautua vakavasti. Evankeliumi “on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat” (Room. 1:16), mutta tämän maailman mielestä evankeliumin sanoma on hulluutta. On jännä, että niin yksinkertainen asia kuin syntien sovitus Kristuksessa ja Jumalan sana joka sen meille antaa, onkin se voima, joka kestää kaikissa taisteluissa.

En tiedä, millä ajatuksella olet tullut tänne messuun tänään, tai mitkä tekijät saavat sinut käymään usein kirkossa. Mutta itse miellän tämän messuyhteisön olemassaolon tärkeimpänä asiana sen, että juuri sinä vahvistuisit Jumalan sanan kautta niin paljon, että seisot Kristuksen varassa taistelukentällä vielä vaikka viimeisenä, ja viimeisen erän kongin kumahdukseen asti asti.

Seurakunta on annettu meille kristityille kasvupaikaksi, mutta mitä jos joku päivä jossain ympäristössä oletkin ainoana kristittynä? Mitä jos ympärilläsi käy kato ja rivistä häviää veljiä ja sisaria, jotka joko luopuvat Jumalan sanasta tai jotka pääsevät jo perille kirkkauteen? Seisotko sinä siinäkin tapauksessa vielä paikallasi lujana?

Täällä Suomessa ei kristittyjä vainota samalla tavalla kuin monessa muussa maassa, mutta kamppailua käydään sinussakin joka päivä siitä, onko Jumalan sana sinun elämäsi kallein aarre, josta et luovu edes vaikka sinun mainettasi, omaisuuttasi tai jopa henkeäsi uhattaisiin. Ota siksi tämä taistelu pahuuden voimia vastaan tosissaan ja anna Jumalan varustaa sinut!

Paavali kehottaa tekemään tämän kaiken rukoillen ja anoen, rukoilemaan joka hetki Hengen antamin voimin. (Ef. 6:18) Mielenkiintoista on, että hän kehottaa myös rukoilemaan “hellittämättä kaikkien pyhien puolesta”. (Ef. 6:18)

Monelta, joka on vieraantunut seurakunnasta tai ei ole koskaan uskonasioista ollut kiinnostunut, mutta tulee käymään vaikkapa täällä Luther-kirkolle pohtien hengellisiä asioita, saatan kysyä, että tietääkö hän jonkun rukoilleen tämän puolesta. Kun sitä asiaa miettii, moni sanoo, että tietää vaikkapa oman isovanhempansa rukoilleen vuosikaudet hänen puolestaan.

Ota siis sinäkin monet ihmiset sinun esirukouksiisi, ellet jo tee niin.

Rukoillessa ei monesti tunnu yhtään miltään, eikä tarvitsekaan tuntua. Profeetta Danielin kirjan luvussa kymmenen kuitenkin kuvataan, että rukouksen sanat kuullaan, ja ne vievät keskelle hengellistä taistelua. (Dan. 10:12-13)

Rukoillaan. Rakas Jumala, kiitos siitä, että et jättänyt meitä yksin, vaan tulit Kristuksessa pelastamaan koko maailman, ja saamme uskoa kaikki syntimme anteeksi. Auta meitä joka päivä uskossa turvautumaan sinun antamiisi taisteluvarusteisiin niin, että kestämme loppuun asti. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s