Kestävyys ahdingoissa – 2. Tess. 1:3-10

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 20.11.2022
Tuomiosunnuntai, 1. vuosikerta
2. Tess. 1: 3-10

Meidän tulee aina kiittää Jumalaa teidän vuoksenne, veljet. Siihen on täysi syy, koska teidän uskonne kasvaa kasvamistaan ja koska rakkaus toisianne kohtaan yhä lisääntyy teissä kaikissa. Me voimmekin ylpeinä kertoa Jumalan seurakunnissa teistä ja teidän kestävyydestänne ja uskostanne kaikissa vainoissa ja ahdingoissa, joiden keskellä elätte. Ne todistavat Jumalan oikeudenmukaisesta tuomiosta, siitä, että hän hyväksyy teidät valtakuntaansa, jonka vuoksi te nyt myös kärsitte.
Jumala on oikeudenmukainen: hän antaa teidän ahdistajienne joutua ahdinkoon, mutta ahdistetut – niin teidät kuin meidätkin – hän päästää siitä, kun Herra Jeesus väkevien enkeleittensä kanssa ilmestyy taivaasta tulenlieskojen keskellä ja rankaisee niitä, jotka eivät tunne Jumalaa eivätkä suostu olemaan kuuliaisia Herramme Jeesuksen evankeliumille. Heidän rangaistuksenaan on ikuinen kadotus, ero Herrasta ja hänen voimansa kirkkaudesta, kun hän tuona päivänä saapuu ottamaan vastaan pyhiensä kunnioituksen ja kaikkien uskovien ylistyksen.

Johdanto

Yksi syy sille, miksi kristinusko ei ole kovassa suosiossa, voi olla se, että siinä puhutaan tuomiolle joutumisesta. Me nykypäivän ihmiset kun emme oikein siedä, että joku sanoisi jotain poikkipuolista siitä, miten elämme ja minkälaisia valintoja teemme. “Ei saa tuomita!”

Raamatun opetus tuomiopäivästä, joka tarkoittaa siis muuta kuin ilmastonmuutosta tai ydinsotaa, ei kuulosta ihqulta tai fantsupantsulta. Siihen verrattuna voi tuntua siltä, että tämän päivän uushenkisyys tarjoaa paljon miellyttävämpää meininkiä, kun ei ole “tuomiojoogaa” tai “tuomiokristalleja”.

Eikö siis Jeesus tiennyt, miten asioita markkinoidaan, kun hän puhui tuomiopäivästä ja jopa helvetistä?

Katsotaan tänään kolmea asiaa.
1) Kuuliaisuus Jeesukselle
2) Jeesuksen seuraamisen hinta
3) Jeesuksen maksama hinta

1) Kuuliaisuus Jeesukselle

Joissain lätkämatseissa pelaajat saatetaan esitellä yleisölle juuri ennen ottelun alkua niin, että he luistelevat jäälle pyrotekniikan roihutessa näyttävästi.

Ihmeellinen kirkkaus ympäröi puolestaan paimenet Betlehemin kedolla sinä yönä, kun heille kuulutettiin Jeesuksen syntymä, mutta siellä oli paikalla varsin rajattu joukko. (Luuk. 2:9) Toki sitten se erikoinen tähden valo näkyi kauas. (Matt. 2:1-2)

Mutta kun Jeesus palaa tähän maailmaan, sitä ei mitenkään kukaan pysty ohittamaan. Ei edes siinä tapauksessa, vaikka ihminen olisi kuollut ja maatunut jo aikoja sitten. Jeesus ilmestyy taivaasta tulenlieskojen keskellä väkevien enkeleittensä kanssa. (2. Tess. 1:7-8)

Ja sitten heti sen perään tämän päivän tekstissä puhutaan rankaisemisesta.

Jeesuksen asema on toisenlainen kuin guruilla tai shamaaneilla. Raamattu kuvaa, että: “Hän opetti niin kuin se, jolle on annettu valta.” (Matt. 7:29) Hänelle “on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä”. (Matt. 28:18) Hänellä on jopa “valta antaa maan päällä syntejä anteeksi”. (Matt. 9:6)

Jeesus puhui lähestyvästä tuomiosta siksi, että hän on kaikkivaltias Jumala, jonka valtaistuimen eteen kerran kaikki joutuvat saapumaan. Luojamme vaatii meidät luodut tilille teoistamme.

Apostoli Paavali kirjoitti tämän kirjeensä Tessalonikan kristityille, Makedoniaan, nykyisen Kreikan pohjoisosiin.

Thessalonikilla on ollut ratkaiseva vaikutus minun elämääni. 1990-luvulla, vähän yli parikymppisenä, tutustuin Interrail-matkalla siellä nimittäin kreikkalaiseen salaattiin. Joitain kuukausia myöhemmin valmistin sitä treffeillä, ja se teki ilmeisesti lähtemättömän vaikutuksen, koska aloimme silloin seurustella Soilin kanssa ja menimme sittemmin naimisiin. Jälkeenpäin hän tosin vihjasi, että kurkut voisi jatkossa viipaloida pienemmiksi.

En tiedä, tykkäsikö Paavali kreikkalaisesta salaatista, mutta tessalonikalaisten kristittyjen hän kyllä halusi pääsevän Karitsan hääaterialle, taivaan ikuiseen hääjuhlaan.

Kun Paavali oli kulkenut lähetysmatkallaan Tessalonikan kautta, sinne oli syntynyt seurakunta, mutta nyt he joutuivat elämään vainottuina. (Apt. 17:1-9, 2. Tess. 1:4-5) Se voi kuulostaa karulta, mutta Herran omat ovat joutuneet tässä maailmassa kokemaan hirvittäviäkin asioita. Esimerkiksi tiettävästi lähes kaikki Jeesuksen opetuslapsista surmattiin.

Erikoista on, että myös Paavali itse oli ennen kääntymystään tehnyt monenlaista kamalaa tuhotakseen seurakunnan. (Gal. 1:13) Kristus otti sen niin vakavasti, että sanoi sen olevan vainoa häntä itseään – siis Kristusta – kohtaan. (Ap.t. 9:4) Paavali oli siis ollut vainoaja, mutta ylösnoussut Kristus oli ilmestynyt hänelle, hänet oli kastettu ja hän oli saanut Pyhän Hengen. (Ap.t. 9:1-6,17-18)

Paavali halusi nyt lohduttaa näitä tessalonikalaisia kristittyjä, jotka olivat seuranneet Kristusta vasta vähän aikaa, että kerran vainoajien ja vainottujen osat vaihtuisivat. Ne jotka ovat vainonneet Kristuksen omia, joutuvat ahdinkoon, kun Herra saapuu kunniassaan.

Kristuksen vainoaja tai Kristuksen nimen tähden vainottu. Kumpaan leiriin sinä kuulut?

Vai toivotko, että siinä olisi vielä jokin välimuoto, jos et ole fanaattinen Jeesuksen vastustaja, mutta et myöskään jaksa olla hänestä kiinnostunut?

Paavali kirjoittaa, että tullessaan takaisin Jeesus “rankaisee niitä, jotka eivät tunne Jumalaa eivätkä suostu olemaan kuuliaisia Herramme Jeesuksen evankeliumille”. (2. Tess. 1:8) Joko ihminen siis kuuluu hänelle jo tässä elämässä, tai sitten joutuu hänestä pysyvästi eroon, niin kuin on halunnutkin, eli elää hänestä piittaamatta.

Se on erittäin vakava asia, ja siksi se Jeesus siitä eläessään puhui paljon. Hän ei selvästikään halunnut, että kenellekään kävisi niin.

2) Jeesuksen seuraamisen hinta

Oletko kiinnostunut Jeesuksesta, mutta mietityttääkö lähteä seuraamaan häntä, jos pelkäät, että siitä koituu hankaluuksia sinun ihmissuhteisiisi tai työurallesi? Sitä on kyllä hyvä miettiä, ja Jeesus itsekin kehotti siihen. (Luuk. 14:25-33)

Jeesus varoitti siitä, että hänen omansa joutuisivat kärsimään hänen nimensä tähden. (Matt. 5:11, Luuk. 21:12, Joh. 15:20) Oletko sinä siis valmis siihen?

Jeesus puhui jopa lähimmistä ihmissuhteista luopumisesta hänen nimensä tähden. (Matt. 19:29)

Se kuulostaa tosi rajulta, mutta sitäkin näkee tapahtuvan ihan täällä Helsingin Luther-kirkossa. Varsinkin moni muslimitaustainen on joutunut painimaan niin inhottavan kysymyksen kanssa, että voiko tulla kristityksi, koska sitten tulee oman suvun hylkäämäksi. Ja silti he ovat varta vasten halunneet tulla kasteelle. Monet heistä ovat saaneet sukulaisiltaan hyytäviä tappouhkauksia, jotka menevät ihon alle.

Vaikka joutuisit tässä elämässä Jeesuksen tähden luopumaan monista hyvistä asioista, omaisuudesta, jopa lähimmistä ihmissuhteista, Jeesus vakuuttaa, että sinä et jää tyhjän päälle. Hän lupasi satakertaisesti takaisin ja ikuisen elämän. (Matt. 19:29)

Älä siis fokusoi katsettasi itseesi tai vain tämän elämän asioihin, vaan Kristukseen. Tämä elämä hujahtaa ohi kovin nopeasti, mutta ikuisuus on loputonta. Vaikka tässä elämässä tapahtuu monenlaista ikävää, ikuisuutta vasten katsottuna sekin asettuu perspektiiviin.

Jos tuomiopäivää ei olisi, tämä maailmankaikkeus on kovin epäoikeudenmukainen paikka, jossa jopa hirvittävää vääryyttä tehneet jäisivät ilman rangaistusta. Mutta Jumala näkee kaiken väärän ja kärsimyksen, ja hän tuo sen kaiken esiin tuomiopäivänä.

Siksi Paavali kirjoitti roomalaisille: “Älkää ottako oikeutta omiin käsiinne, rakkaat ystävät, vaan antakaa Jumalan osoittaa vihansa. Onhan kirjoitettu: “Minun on tuomio, minä maksan tekojen mukaan” – näin sanoo Herra.”” (Room. 12:19)

Koska Jumala siis tietää kaiken ja huolehtii oikeudenmukaisuuden toteutumisesta, sinun ei kannata yhtään pitää kiinni katkeruudesta. On tärkeää luopua kostonhalusta, jotta se ei saisi sinussa minkäänlaista kasvutilaa. Isä meidän -rukouksessa Jeesus opetti meitä antamaan anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.

3) Jeesuksen maksama hinta

Kun Jeesus oli ristillä, hän rukoili ristiinnaulitsijoidensa puolesta: “Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät.” (Luuk. 23:34)

“Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen.” (Joh. 3:17) Meistä jokainen on syntinen, ja meidän rikkomuksemme ja pahat tekomme lävistivät ja ruhjoivat hänet. (Jes. 53:5)

Jooga tai kristallit eivät voi tuoda rauhaa sinun ja Jumalan välille. Ne eivät ole ratkaisu kysymykseen helvetistä, eivätkä johda ikuiseen elämään taivaassa. Rauhaa ja varmuutta ei kannata etsiä jostain sellaisesta, missä sitä ei ole.

Ainoastaan tuo pyhä ja puhdas uhri, Jeesus Kristus, sovitti verellään koko maailman synnin. Hänen ei tarvinnut markkinoida asiaansa pintapuolisesti, koska Kristuksen ristissä näkyy Jumalan täydellinen rakkaus meitä ihmisiä kohtaan. Tuo ilosanoma otetaan uskolla vastaan, ja siksi Kristuksen tähden saat tänäänkin uskoa kaikki syntisi anteeksi.

Paavali kiitti Jumalaa siitä, että tessalonikalaisten usko kasvoi kasvamistaan vainojen ja vaikeuksienkin keskellä. (2. Tess. 1:3-4) Ja heidän rakkautensa toisiaan kohtaan jatkoi lisääntymistään.

Mitä Paavali kirjoittaisi meille? Olemmeko me osoittaneet rakkautta toisiamme kohtaan yhä enemmän ja enemmän? Miten meidän tulisi tehdä sitä?

Siinäpä on meille runsaasti pohdittavaa.

Mutta niin kuin tessalonikalaisia, meitäkin hän rohkaisisi kulkemaan Kristuksen perässä, jotta mekin pääsisimme kerran taivaan juhla-aterialle. Se Jeesuksen seuraaminen on kovin vaikeaa, jos sitä yrittää omassa voimassa. Pietari yritti, mutta epäonnistui täydellisesti. On siis syytä tunnistaa ja tunnustaa oma heikkous tässäkin asiassa ja jättäytyä ainoastaan Jumalan sanan voiman varaan.

Kastettuna kristittynä saat kohta tulla ehtoolliselle, aterialle, jossa hän ruumiinsa ja verensä kautta vahvistaa sinun uskoasi. Vain Kristuksen varassa kestät kärsimyksetkin, ja voit välittää hänen rakkauttaan lähimmäisellesi.

Rukoillaan. Kiitos, rakas taivaallinen Isä, että tuomiopäivänä me saamme kohdata sinut Kristuksen veren tähden armahdettuina. Pidä meistä kiinni loppuun asti niin, että emme vaikeuksienkaan keskellä luopuisi sinusta. Anna meille rakkautta ja halua palvella lähimmäisiämme. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s