City, osa 2/2: Tämä kaupunki tarvitsee Jumalaa – Ap.t. 2:1-13

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 20.5.2018
Helluntaipäivä, 3. vuosikerta
Ap.t. 2: 1-13

Kun sitten koitti helluntaipäivä, he olivat kaikki yhdessä koolla. Yhtäkkiä kuului taivaalta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat. He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä sitä, mitä Henki antoi heille puhuttavaksi.
Jerusalemissa asui hurskaita juutalaisia, joita oli tullut sinne kaikkien kansojen keskuudesta, mitä taivaan alla on. Kun tämä ääni kuului, paikalle kerääntyi paljon väkeä, ja hämmästys valtasi kaikki, sillä jokainen kuuli puhuttavan omaa kieltään. He kysyivät ihmeissään: ”Eivätkö nuo, jotka puhuvat, ole kaikki galilealaisia? Kuinka me sitten kuulemme kukin oman synnyinmaamme kieltä? Meitä on täällä partilaisia, meedialaisia ja elamilaisia, meitä on Mesopotamiasta, Juudeasta ja Kappadokiasta, Pontoksesta ja Aasian maakunnasta, Frygiasta, Pamfyliasta, Egyptistä ja Libyasta Kyrenen seudulta, meitä on tullut Roomasta, toiset meistä ovat syntyperäisiä juutalaisia, toiset uskoomme kääntyneitä, meitä on kreetalaisia ja arabialaisia – ja me kaikki kuulemme heidän julistavan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja.”
He eivät tienneet, mitä ajatella. Ihmeissään he kyselivät toinen toiseltaan: ”Mitä tämä oikein on?” Mutta jotkut pilkkasivat: ”He ovat juovuksissa, makeaa viiniä täynnä.”

 

Johdanto

Maaliskuussa (11.3.2018) saarnasin Ilmestyskirjan pohjalta City-teeman ensimmäisen osan ja puhuimme silloin taivaallisesta Jerusalemista ilon pääkaupunkina. ( City, osa 1/2: Ilon pääkaupunki – Ilm. 21:6-7 )

Niin kuin tuossa edellä kuulimme, ensimmäisellä vuosisadalla, noin vuonna 30, Jerusalemissa tapahtui helluntaipäivän aamuna erikoisia asioita, jotta tuonne ikuiseen ilon pääkaupunkiin alkaisi Jumalan sanan voimasta syntyä asukkaita.

Katsotaan tätä tämän päivän saarnatekstiä kolmesta näkökulmasta.
1) Kaupungin tunnusmerkki
2) Kaupungin ulkopuolelle joutuminen
3) Kaupungin ytimeen meneminen

 

1) Kaupungin tunnusmerkki

Kaupungit ovat ihmisten tiivistymiä. Kaupungeissa on ihmisiä jopa niin tiheästi, että me elämme, nukumme, työskentelemme ja chillailemme päällekkäisissä kerroksissa toistemme yläpuolella ja alapuolella. Kerrostalot ovat aika hassu keksintö.

Raamatun mukaan Jumala rakastaa erityisesti ihmisiä. Koska ihmisiä asuu kaupungeissa paljon, Jumala on kovin kiinnostunut siitä, mitä kaupungeissa tapahtuu. Tämän maailmankaikkeuden Luoja haluaa olla jokaisen ihmisen elämän keskipiste, joten hän haluaa olla myös kaupunkiemme ytimessä.

Kaupunkien keskelle tai kaupungin näkymää hallitsevalle paikalle on ollut tapana rakentaa jokin temppeli tai symboli, jota kyseisessä kaupungissa palvotaan jumalana, hyvän lähteenä, jotain, joka ansaitsee tulla nostetuksi kunniapaikalle.

Kaupunkien keskelle tai kaupungin näkymää hallitsevalle paikalle on ollut tapana rakentaa jokin temppeli tai symboli, jota kyseisessä kaupungissa palvotaan jumalana, hyvän lähteenä, jotain, joka ansaitsee tulla nostetuksi kunniapaikalle.

 

Akropolis-kukkula Ateenassa muistuttaa hengestä ja viisaudesta, jotka olivat antiikin Kreikan kehityksen ytimessä.

Pariisissa palvotaan rakkautta, ja Eiffelin tornia miettiessä voi jo melkein kuulla mielessään haitarimusiikkia samalla kun unelmoi kynttiläillallisesta. Jos Pariisissa polvistuu Eiffelin tornin läheisyydessä maahan sitomaan kengännauhoja, romantiikan nälkäinen seurustelukumppani voi mikrosekunnin ajan tulkita sen kosinnaksi, ja sitä prosessia voi sitten olla vaikea enää siitä pysäyttää.

Sellaisissa kaupungeissa, joissa palvotaan joko vapaasta tahdosta tai vähemmän vapaasta tahdosta suurta johtajaa, kuten Pohjois-Korean Pjongjangissa, suurilla johtajilla tuppaa olemaan suuret patsaat keskeisillä paikoilla.

New Yorkissa palvotaan puolestaan vapautta, ja sen ylistykseksi on pystytetty Vapauden jumalatarta esittävä Vapaudenpatsas. Ja palvotaan siellä myös fyrkkaa, ja sen symboliksi on Wall Streetin lähellä noussut härkäpatsas, jota vähän vitsillä hierotaan eri paikoista paremman onnen toivossa.

Los Angelesissa ikoninen Hollywood-kyltti muistuttaa siitä, että viihdeteollisuus tarjoaa siinä kaupungissa ravinnon ja hyvän.

Joissain kaupungeissa keskeisellä paikalla on kristillinen symboli, kuten Moskovassa Pyhän Vasilin katedraali Punaisen torin laidalla, Kristus-patsas Rio De Janeirossa, tai Pietarin kirkko Roomassa.

Mikä on tämän, meidän kotikaupunkimme, ytimessä? Onko Helsingin ytimessä kristinusko, kun Helsingin tunnetuin rakennus ja symboli lienee tuomiokirkko, ja kun siinä vanavedessä tulevat myös Temppeliaukion kirkko ja Uspenskin katedraali?

Mikä on elämässäsi sellainen monumentti, joka määrittää kaikkea muuta? Ja minkälaisia toistuvia rituaaleja sen palvontaan liittyy?

Metsästätkö sinä ylimpänä tavoitteenasi onnea, romantiikkaa, rahaa, valtaa, täydellistä julkikuvaa somessa, alastonkuvia netistä, palvotko vatsasi sisäpuolta vai vatsasi ulkopintaa? Haluatko itse päästä kirkkaisiin valoihin, vai etsitkö jotain, mikä kimmeltää kauniisti sinun silmiisi?

Mitä kaikkea sinä uhraat ja olet uhrannut saadaksesi sen?

Ne asiat, jotka ovat sinun elämässäsi vallanneet keskeisen aseman, ovat loppujen lopuksi sellaisia, joita sinä palvelet niiden orjana, ja ne pitävät sinua otteessaan. Mutta lopulta kaikki tämän maailman kimalteet katoavat, mutta vain Jumalan valtakunta kestää.

 

2) Kaupungin ulkopuolelle joutuminen

Katsotaan toiseksi kaupungin ulkopuolelle joutumista.

Kun Jumalan ainoa Poika syntyi ihmiseksi tähän maailmaan, hän syntyi eläinten suojassa, koska hänen perheelleen ei ollut tilaa majapaikassa, ihmisten asuinpaikassa. (Luuk. 2:7) Ja kun Jumalan ainoa Poika teloitettiin, hänet vietiin sitä varten kaupungin ulkopuolelle. (Joh. 19:17)

Kuuluuko Jumala sinun elämässäsi ulkokehälle, tärkeimpien asioiden ulkopuolelle? Onko Jumalalle sijaa sinun luonasi, vai oletko ohjannut hänet takapihallesi johonkin epämääräiseen kaukaloon? Onko Jeesus sinun elämäsi keskus vai ei?

Jerusalem noin 30 jKr.

Silloin kun Jeesus kuoli, nousi kuolleista ja astui ylös taivaisiin noin vuonna 30, Jerusalemin ytimessä oli Jerusalemin temppeli, suuri ylpeyden aihe ja vetonaula. Tämän päivän saarnatekstissäkin eri kieltä puhuvaa jengiä oli tullut Jerusalemiin runsaasti eri maista.

Mutta Jeesus oli kertonut, että tuo temppeli hajoaisi. Ja niin todella tapahtui, kun muutaman vuosikymmenen jälkeen roomalaiset hävittivät sen hermostuttuaan juutalaisten ryppyilyyn.

Tänä päivänä juutalaiset itkevät tuota menetettyä temppeliä sen muurinpätkän luona, joka toimi Temppelivuoren tasanteen jyrkkänä reunana, ja jäi hävityksestä jäljelle. Tuon Länsimuurin toisella puolella, ylhäällä Temppelivuoren tasanteella, on nyt jännästi pari moskeijaa ja Jerusalemin tämän päivän postikorttikuvissa komeilee katseenvangitsijana muslimien kultakupolinen Kalliomoskeija.

Jerusalemin temppeli tuhoutui, mutta Jeesus olikin tullut rakentamaan jotain kestävämpää, jotain täydellistä. Jeesus tuli tähän maailmaan antaakseen oman ruumiinsa ikuiseksi temppeliksi, jonka kautta syntinen ihminen voi kohdata pyhän Jumalan. Mutta sitä varten Jeesuksen täytyi kuolla.

Leirin ulkopuolelle

Kaupungeissa jätteet ja jätevedet ohjataan kaupungin ulkopuolelle pois haisemasta. Vanhassa testamentissa, Mooseksen kirjoissa, kun israelilaiset vaelsivat kansana erämaassa, toistuu sellainen jännä käsite kuin “leirin ulkopuolelle”. Mikään saastainen ei saanut saastuttaa leiriä ja rituaalinen puhtaus oli välttämätöntä.

Siellä, missä pyhä Jumala asuu, ei voi olla mitään epäpyhää, saastaista ja likaista, mutta siinä on lopulta kyse siitä, että mikään epäpyhä ei kestä tuhoutumatta Jumalan polttavaa pyhyyttä. Synnin palkka on kadotus, helvetti.

Jumalan Poika tapettiin kaupungin ulkopuolella, Taivaallisen Isän hylkäämänä, jotta Jumalan ei tarvitse hylätä sinua taivaan ulkopuolelle. Sinut puhdistaa täydellisesti kaikesta synnistä Kristuksen veri ja Kristuksen veren tähden sinä saat elää ikuisesti Jumalan kaupungissa.

Jumalan Poika tapettiin kaupungin ulkopuolella, Taivaallisen Isän hylkäämänä, jotta Jumalan ei tarvitse hylätä sinua taivaan ulkopuolelle.

 

Pietarin puhe

Kun Pietari alkoi helluntaina puhua niille ihmisille, jotka tulivat paikalle ihmettelemään, hän siteerasi Vanhasta testamentista löytyvää profeetta Joelin kirjaa: “[J]oka huutaa avuksi Herran nimeä, se pelastuu.” (Joel 3:5, Ap.t. 2:21)

Pietari sanoi: “Kääntykää ja ottakaa itse kukin kaste Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta syntinne annettaisiin anteeksi. Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen. Teitä tämä lupaus tarkoittaa, teitä ja teidän lapsianne, ja myös kaikkia niitä, jotka ovat etäällä — keitä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.” (Ap.t. 2:38-39)

Tuo lupaus koskee myös sinua tässä ja nyt, riippumatta siitä, mitä olet elämässäsi tehnyt tai jättänyt tekemättä, mihin turhuuteen ja minkä palvomiseen olet voimavarasi ja aikasi käyttänyt, ja Kristuksen nimessä ja veressä saat uskoa kaikki sinun syntisi anteeksi.

Profeetta Joel jatkaa Herran lupauksesta, että: “Siionin vuori ja Jerusalem on turvapaikka.” (Joel 3:5)

Kristuksen veren tähden sinun kotikaupunkisi on ikuinen, taivaallinen Jerusalem, jossa ei ole väkivaltaa, ei pelkoa, ei kuolemaa, ei elintasoeroja, ei puutetta, ei saasteongelmaa, ei ahtautta, ei naapuririitoja, ei särkyneitä unelmia, ei särkyneitä sydämiä.

Taivaallisessa Jerusalemissa on vain yhteyttä, iloa, onnea, rakkautta, rikkautta, huomaavaisuutta, jakamista, lepoa.

 

3) Kaupungin ytimeen meneminen

Katsotaan vielä viimeiseksi kaupungin ytimeen menemistä.

Suuret rakennushankkeet ovat aina houkutelleet ihmisiä paikan päälle ihmettelemään. En tiedä, menikö se niin, mutta esimerkiksi faraoiden Egyptissä matkailuministeriö saattoi asettaa jonkin komitean miettimään, että miten maahan saataisiin turisteja, ja sitten joku keksi, että: “Hei, aletaan rakentaa isoja pyramideja, koska niitä on varmasti hauskaa katsella!”

Ajatelkaapa, jos muinaiset savolaiset olisivat päättäneet investoida johonkin yhtä mahtipontiseen, ja nyt vaikkapa Kuopio olisi Suomen vetonaula.

Helluntaina ihmiset kokoontuivat ihmettelemään rakennusprojektia, joka oli juuri alkanut. Kun siitä paikasta, johon kristityt olivat kokoontuneet, kuului Pyhän Hengen aikaansaama kova ääni, niin Raamattu mainitsee, että paikalle kerääntyi paljon väkeä hämmästelemään. Opetuslapset alkoivat Pyhän Hengen vuodattamisen jälkeen välittömästi rakentaa näkymätöntä Jumalan valtakuntaa, julistamalla Jumalan sanaa.

He olivat helluntaina kaupungissa, he alkoivat julistaa evankeliumia siinä kaupungissa, ja myöhemmin he alkoivat viedä evankeliumia kaupungista kaupunkiin pakanallisessa Rooman valtakunnassa. Se on ihan hillittömän iso hanke.

Mitä jos opetuslapset olisivat tienneet maapallon koon ja maapallon ihmisten lukumäärän, ja olisivat sitten laskeneet kuinka paljon opetuslapsia on ja paljonko heillä on yhteensä fyrkkaa ja todenneet, että sehän on ihan pähkähullun kokoinen hanke, että turha tässä on mitään yrittää, joten mennään mieluummin järvelle soutelemaan verkkojen kanssa?

Pääasia on ja hienointa on, että he lähtivät liikkeelle ja nyt me saamme ihmetellä ja ihastella, miten suureksi se valtakunta kasvoi!

Ja jostainhan sitä aina täytyy aloittaa, myös tässä kaupungissa ja tämän Helsingin Luther-kirkon toiminnassa.

Tuona erikoisena helluntaipäivänä Jumalan antama startti oli todella mainio, koska kolmetuhatta ihmistä otti Pietarin sanoman vastaan ja heidät kastettiin. Apostolit veivät evankeliumin määrätietoisesti Rooman valtakunnan keskeisiin kaupunkeihin, ja niistä evankeliumi levisi myös pienemmille paikkakunnille. Evankeliumi muutti lopulta Rooman valtakunnan ja Euroopasta, pakanallisesta maanosasta, tuli hiljalleen kristitty maanosa.

Evankeliumin teho ei ole haalistunut vuosisatojen myötä. Evankeliumissa on edelleen voima muuttaa myös helsinkiläisten elämä. Mitä jos Helsingistä tulisi Suomen hengellinen pääkaupunki niin, että evankeliumi saisi kuulua kirkkaasti ihmisten mukana myös kaikkialle muualle Suomeen?

Pyhän Hengen voimalla

Mutta ytimessä tuppaa olemaan kova paine. Jos lähdet porautumaan esimerkiksi kohti maan keskipistettä, niin paine kovenee.

Myös kaupunkien ytimessä on kova paine, eivätkä kristityt pääse kaupungeissa, ihmissuhteissa, työyhteisöissä, julkisuudessa, helpolla, ilman pilkkaa ja kipua. Mieluummin sitä ehkä lähtisi kaupungista veke, järven rannalle laiturin nokkaan, tai piilottaisi uskonsa visusti lukittujen ovien taakse.

Mutta Jumala vuodatti Pyhän Henkensä kristittyjen voimaksi ja rohkeudeksi, ja opetuslapset lähtivät piiloistaan näkyville ja liikkeelle. Opetuslapset olivat täynnä Pyhää Henkeä ja todistivat Jumalan suurista teoista eri taustoista tuleville ihmisille.

Saakoon evankeliumi mennä eteenpäin myös sinun mukanasi siellä, missä sinä kuljet arkenasi ja vapaa-ajallasi, sillä ajalla jonka olet saanut lahjaksi Jumalalta. Kerro ihmisille rohkeasti siitä, mihin toivosi perustuu.

Luther-kirkon organisoituminen

Tässä maailmassa suurimmat hankkeet on tehty yhteishankkeina, ison joukon yhteisponnistuksena. Kukaan ei saa yksin mitään näyttävää aikaiseksi.

Siksi kuuntele tarkkaan nyt mitä sinulle sanon. Sun voi olla vaikea mieltää arkea eläessäsi sitä, mutta myös sinulla on erittäin merkittävä tehtävä omalla kohdallasi Jumalan valtakunnan työssä. Älä väheksy sinun panoksesi merkitystä, koska itse Jumala on kasteen kautta sinut siihen tehtävään kutsunut.

Uudelleen avatulla Helsingin Luther-kirkolla on nyt kaksi vuotta takana, ja tähän pisteeseen olemme yhdessä päässeet. Saamme kiittää Jumalaa siitä, että hän järjesti ihmeellisesti tämän kirkon takaisin kirkkokäyttöön, ja on siunannut tätä yhteisöä monin tavoin, ja tämän yhteisön kautta Helsinkiä. Mitkä ovat Jumalan suunnitelmat sinun ja minun osalle jatkossa?

Nuo ensimmäiset kristityt olivat täynnä Pyhän Hengen voimaa. Apostoleista valtaosan ja monien kristittyjen elämä päättyi Rooman vainoissa hirvittävällä tavalla, ja moni teloitettiin uskonsa tähden.

Mutta heidän kuolemansakaan ei pysäyttänyt taivaan valtakunnan sanoman leviämistä. Apostolit puhuivat helluntaina sujuvasti Jumalan suurista teoista, Pyhän Hengen voimassa, niillä vierailla kielillä, joita he eivät muuten osanneet. Ilman Pyhän Hengen voimaa me vaikenemme sujuvasti sillä kielellä, jota me osaamme.

Ilman Pyhän Hengen voimaa me vaikenemme sujuvasti sillä kielellä, jota me osaamme.

 

Sellainen vanha gospel-bändi kuin Terapia lauloi aikoinaan, että: ”Tämä kaupunki tarvitsee Jumalaa / ei enää pitkään tule toimeen se omillaan / tämä kaupunki tarvitsee auttajaa / jonkun joka sille valon voisi lahjoittaa” (Terapia: Tämä kaupunki tarvitsee Jumalaa)

Pyhä Henki tekee Jumalan sanan kautta edelleen ihmeitä sinun ja minun elämässä ja pistää meidät liikkeelle. Olkoon siksi sinun ja minun jatkuva ja hellittämätön rukous Jumalalle se, että me saisimme Pyhän Hengen voimaa todistaa rohkeasti tässä kaupungissa ylösnousseesta Vapahtajasta. Sitä voimaa saamme, kun luemme joka päivä Raamattua ja olemme säännöllisesti muiden kristittyjen kanssa ehtoollisyhteydessä.

Rukoillaan. Kiitos rakas Taivaallinen Isä siitä, että olet uhrasit ainoan Poikasi syntiemme sovittamiseksi ja annoit meille myös Pyhän Henkesi, jonka kautta me saamme omistaa tuon pelastuksen. Vahvista meitä joka päivä sanasi kautta ja anna meille voimaa ja rohkeutta elää sinun nimesi kunniaksi ja todistaa sinun suurista teoistasi. Siunaa valtakuntasi työtä tässä kaupungissa. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s