Vapaaksi myrkyllisestä mielestä – 4. Moos. 21:4-9

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 7.10.2018
20. sunnuntai helluntaista, 3. vuosikerta
4. Moos. 21:4-9

Kiertääkseen Edomin maan israelilaiset lähtivät Horinvuoren luota Kaislamerelle vievää reittiä. Matkalla kansa kävi kärsimättömäksi ja alkoi puhua Jumalaa ja Moosesta vastaan: ”Miksi te toitte meidät pois Egyptistä tänne autiomaahan kuolemaan? Täällä ei ole leipää eikä vettä. Aina vain tätä samaa kurjaa ruokaa!”
Silloin Herra lähetti kansan kimppuun myrkkykäärmeitä, ja niiden puremiin kuoli suuri joukko israelilaisia. Kansa tuli Mooseksen luo sanomaan: ”Me teimme synnin, kun puhuimme Herraa ja sinua vastaan. Rukoile Herraa, että hän ottaisi nämä käärmeet pois meitä ahdistamasta.” Mooses rukoili kansan puolesta, ja Herra sanoi Moosekselle: ”Tee käärmeen kuva ja pane se tangon päähän. Jokainen pureman saanut, joka katsoo siihen, jää eloon.” Mooses teki pronssista käärmeen ja pani sen tangon päähän. Kun ne, joita käärmeet olivat purreet, katsoivat pronssikäärmettä, he jäivät eloon.

 

Johdanto

Pari viikkoa sitten uutisoitiin (CNN 24.9.2018), että Jenkeissä oli löydetty poikkeuksellisesti elävä kaksipäinen käärme.

Ajatus kaksipäisestä käärmeestä tuntuu tupla-jaiksilta, mutta niillä kahdella päällä on ilmeisesti vaikeuksia päättää, että kumman pään mukaan se lähtee jahtaamaan saalista.
Sen laji on kuparipääkäärme (Agkistrodon contortrix). Kupari on muuten alkuaine ja pronssin metalliseoksen pääkomponentti.

Tämän päivän tekstissä esiintyy siis pronssikäärme, jolla on tiettävästi yksi pää. Katsotaan tekstiä kolmesta näkökulmasta.
1) Jumalan sanan hylkääminen on Jumalan pilkkaamista
2) Pilkkaaminen on itsensä korottamista
3) Pilkattu toisten korottajana

 

1) Jumalan sanan hylkääminen on Jumalan pilkkaamista

Saarnasin kuukausi sitten israelilaisten vaelluksesta erämaassa ja siitä, että millä eväällä pääsee perille. (Taivaallisen leivän varassa – 2. Moos. 16) Sen raamatunkohdan jälkeen kävi valitettavasti niin, että israelilaiset eivät luottaneet Jumalaan, ja he joutuivat Jumalan koulussa kiertotielle, eivätkä päässeet suorinta tietä luvattuun maahan.

Tämän päivän tekstissä kierretään sitten jo Edomin maata. Jumala ruokki ja piti autiomaassa vaeltaneet israelilaiset hengissä ihmeellisesti mannalla, mutta sen päivittäinen syöminen alkoi tökkiä ja nyt israelilaiset marisevat siitä avoimesti. Vanhan käännöksen mukaan he pitivät sitä huonona ruokana ja englanninkielisessä käännöksessä arvottomana tai kelvottomana ruokana. (4. Moos. 21:5 KR33/38, ESV)

Elämän leipä

Kun reilusti yli tuhat vuotta myöhemmin Jeesus puhui tuosta mannasta, hän sanoi itse olevansa elämän leipä, joka on tullut taivaasta ja jota syömällä elää ikuisesti. Noiden Jeesuksen sanojen jälkeen moni hylkäsi hänet lopullisesti, koska sellainen puhe kuulosti sietämättömältä. (Joh. 6:60,66) Jeesus kysyi sen takia jopa niiltä kahdeltatoista opetuslapseltaan, että: “Aiotteko tekin lähteä?” (Joh. 6:67)

Ihmiskunnalla on ollut alusta alkaen erikoinen taipumus pitää jotenkin mitäänsanomattomana sitä ruokaa, jota Jumala tarjoaa elämämme tärkeimpänä ravintona. Edes paratiisissa, jossa oli täydelliset olosuhteet, ihmiselle ei riittänyt se, että siellä sai syödä kaikista muista lukuisista puista paitsi yhdestä.

Me syntiset ihmiset haluamme kääntää selän Jumalan ruokapöydälle ja metsästää jotain jännemmältä tuntuvia makuja ja elämyksiä.

Mitä jos oma elämäsi tai Jumalan käskyt tuppaavat maistumaan kalanmaksaöljyltä eikä skumpalta? Onko sinun silloin vaikea uskoa sitä, että Raamatun ilmoittama Jumala on hyvä? Tuntuuko siltä, että Jumalan eväät on jo nähty?

Mitä jos oma elämäsi tai Jumalan käskyt tuppaavat maistumaan kalanmaksaöljyltä eikä skumpalta? Onko sinun silloin vaikea uskoa sitä, että Raamatun ilmoittama Jumala on hyvä? Tuntuuko siltä, että Jumalan eväät on jo nähty?

 

Pilkkaaminen

Toisen luona syömiseen liittyy paljon sellaisia tapoja, joilla osoitetaan arvostus toista kohtaan. Yleensä esimerkiksi ruokaa otetaan vasta, kun sitä tarjotaan eli siihen annetaan lupa. Ja kaikkea tarjottavaa on kohteliasta maistaa ja kehua, ja se, mitä on otettu lautaselle, on tarkoitus syödä loppuun. Japanissa tyytyväisyyttä osoitetaan ryystämällä keittoa äänekkäästi ja Kiinassa kuulemma röyhtäilemällä.

Me ihmiset olemme Jumalan luomia ja elämme hänen luomassa maailmassa, eli olemme hänen omassa ruokapöydässään. Jos meille ei kelpaa Jumalan sana, joka antaa meille elämän, se on järkyttävää pilkkaa Luojaa kohtaan.

Raamattu ei suhtaudu Jumalan pilkkaajiin kevyesti. Esimerkiksi apostoli Paavali kirjoittaa korinttilaisille: “Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät. (1. Kor. 6:9-10)

 

2) Pilkkaaminen on itsensä korottamista

Katsotaan toiseksi sitä, että pilkkaaminen on itsensä korottamista.

Kun pilkkaan, oletan että olen oikeassa, tai että olen ainakin sellaisessa asemassa tai tilanteessa, jossa minulla on valtaa ja varaa pilkata. Pilkkaan sitä, jolle olen kateellinen tai katkera, joka on mielestäni syyllistynyt johonkin.

Pilkkaamalla yritän tehdä toisesta mitättömän, sellaisen jota ei tarvitse pelätä. Nostan pilkan kohteen tikun nokkaan nolattavaksi ja yllytän muitakin nousemaan häntä vastaan.

Somelynkkaus

Tänä päivänä matka julkiseen häpeään, sietämättömään somemyrskyyn, on lyhyt.
Se, joka narahtaa kiinni jostain laittomasta tai moraalittomasta, joutuu kohtaamaan sitä hersyvämpää pilkkaa, mitä kaksinaismoralistisemmalta hänen puheensa ja tekonsa näyttävät.

Olkoon ihminen sitten julkkis tai tavis, hän voi joutua maailmanlaajuisen pilkan kohteeksi ihan jo sillä, että julkaisee yhden ehkä huonosti harkitun kuvan tai omat näkemykset ovat toisenlaisia kuin muilla.

Varsinkin somessa myrkky leviää hallitsemattomasti ja voi tuhota jonkun elämän salamannopeasti. Levitätkö sinä sitä myrkkyä omalta kotisohvaltasi osallistamalla mielelläsi näihin lynkkauksiin? Miten sinä käyttäydyt somessa tai muualla? Jos naulaat suu tai näppäimistö vaahdossa ihmisiä häpeäpaaluun, minkälaisen kuvan se antaa sinun sydämestäsi?

Korostaisiko Jeesus omaa erinomaisuuttaan päivittelemällä julkisesti muiden epäonnistumisia? Kostaisiko hän jollekin ilkeällä pilkalla?

Pilkkaaja asettuu toisen yläpuolelle

Kun pilkkaat, asetut toisen yläpuolelle. Pilkkaamalla yrität osoittaa, että sinun moraalisi, ulkoinen kauneutesi, osaamisesi, menestymisesi, omaisuuden määräsi, kotisi interiööri tai ylivertainen älykkyytesi on häneen verrattuna ihan eri sfääreissä. Se mistä asiasta toista pilkkaat, osoittaa sen lajin, jossa olet valinnut näyttää olevasi toisen yläpuolella.

Pilkkaamalla yrität osoittaa, että sinun moraalisi, ulkoinen kauneutesi, osaamisesi, menestymisesi, omaisuuden määräsi, kotisi interiööri tai ylivertainen älykkyytesi on häneen verrattuna ihan eri sfääreissä.

 

Mutta jokaista pilkkaajaa kohtaa kerran oman, piilotetun jätekasan paljastaminen ja häpeään joutuminen.

Silloin kun pilkkaat, elät siis velaksi ja otat väliaikaista lainaa, joka peritään sinulta kerran takaisin. “Joka itsensä korottaa, se alennetaan, ja joka itsensä alentaa, se korotetaan”, sanoo Jeesus. (Luuk. 14:11)

Käärmeitä israelilaisten kimpussa

Israelilaiset pitivät Jumalaa syyllisenä raskaaseen tilanteeseensa, ja he loukkasivat häntä puhumalla häntä vastaan. Jumala lähetti heidän kimppuunsa myrkkykäärmeitä vähän niin kuin Indiana Jonesin mahdollisessa painajaisessa.

Kun ihminen kääntää selkänsä Jumalalle, kaiken hyvän lähteelle, hän jää sellaisten tuhoavien myrkyllisten voimien riepoteltavaksi, joita ei voi voittaa ilman Kaikkivaltiaan apua.

Myrkytystä ei itse välttämättä heti huomaa, niin kuin ei aina edes sitäkään, että käärme pistää. Kesällä uutisoitiin nimittäin yhdeksänvuotiaasta tytöstä, joka oli leikkinyt mökin pihalla. (Yle 9.8.2018) Hän ei heti huomannut, että häntä oli pistänyt käärme kerran varpaiden väliin ja kolme kertaa nilkkaan eli yhteensä neljä kertaa.

Käärmeen myrkky levisi paratiisissa korvien kautta sydämeen ja sai ihmisen kääntymään Jumalaa vastaan. Jumalaa vastaan nousemisen myrkylliset seuraukset eivät valjenneet heti, koska nainen ehti antaa hedelmän miehelleenkin, ennen kuin “heidän silmänsä avautuivat” (1. Moos. 3:6-7).

Meillä on edelleen taipumus kuunnella ja palvoa teoillamme tuota harhaan johtavaa käärmettä, vaikka sen myrkky johtaa lopulta ikuiseen eroon Jumalasta, ikuiseen häpeään.

 

3) Pilkattu toisten korottajana 

Katsotaan kolmanneksi pilkattua toisten korottajana.

Miksi se kuva, joka Mooseksen piti autiomaassa tehdä israelilaisten jäämiseksi eloon, oli juuri käärme, joka edustaa kaikkea sitä myrkkyä, joka pilkkaa ja vastustaa Jumalaa, sitä syntiä, joka vaikuttaa myös sinussa ja minussa?

Erikoista kyllä, mutta käärmeen kuva oli ennen kaikkea esikuva Pelastajasta, joka Kristus tuli olemaan koko ihmiskunnalle.

Jumalan erikoisen suunnitelman mukaisesti puhdas ja viaton Jeesus tehtiin ristillä siksi, mitä Jumala vihaa, eli synniksi (2. Kor. 5:21, KR-33/38), ja Jeesus tuli siksi Jumalan hylkäämäksi. “Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden.” (2. Kor. 5:21)

Myrkyn tuhoava vaikutus ja sen rangaistus siirrettiin siis häneen. Sillä tavalla hän murskasi käärmeen pään ja teki lopun käärmeen vallasta meihin.

Autiomaassa eloon jäämiseen riitti se, että katsoi pronssikäärmettä. Se katsominen on niin simppeli asia, ettei siihen vaadita koulun päättötodistusta tai ajokorttia.

Jeesus sanoo Ihmisen Pojasta eli itsestään näin, että: “Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän.” (Joh. 3:14-15)

Kuoleman tuottava puu ja elämän tuottava puu

Paratiisissa ihminen pilkkasi Jumalaa hyvän ja pahan tiedon puun, tuon kuoleman tuottavan puun äärellä rikkomalla Jumalan käskyä, ja se pilkka teki ihmisestä kadotuksen alaisen. Käärme paratiisin puussa toi kuoleman.

Kristus puolestaan toi ristinpuussa meille elämän niin kuin pronssikäärme autiomaassa.
Käärme, pilkkaaja, puussa tuotti kuoleman ja pronssikäärme, Kristus, pilkattu, tuotti elämän.

Käärme paratiisin puussa toi kuoleman. Kristus puolestaan toi ristinpuussa meille elämän niin kuin pronssikäärme autiomaassa.

 

Tässä on syytä huomata, että Saatana ja oma syntinen luontomme haluavat edelleen meidän katsovan Kristusta ristillä epäillen ja pilkaten, eikä uskoen. Mutta jos tuon elämän tuottavan puun eli ristin äärellä pilkkaa Jumalaa siten, että ei koe tarpeelliseksi ottaa vastaan hänen tarjoamaansa pelastusta, se tuo ikuisen kadotuksen. Älä siksi yritä ostaa Jumalalta paikkaa taivaassa omilla hyvillä teoillasi, vaan luota siihen, että pelastut ainoastaan Jeesuksen tähden.

Jeesus pilkattavana

Jeesus nöyrtyi pilkattavaksi meidän pilkkaajien sijasta ja kärsi sen ikuisen häpeän, joka olisi kuulunut sinulle ja minulle. Jeesus pyysi vielä ristilläkin Isää antamaan anteeksi pilkkaajilleen, eli pilkattu pelasti meidät pilkkaajat ja korotti meidät alennustilastamme taivaalliseen kunniaan.

Siksi saat Jeesuksen veren tähden saat tässä ja nyt uskoa kaikki syntisi anteeksi, ja jättää koko elämäsi täysin hänen armonsa varaan.

Kohta saat ehtoollisella ottaa uskoen vastaan sitä elämän leipää, jossa Jumala tarjoaa sinulle tarjotaan ikuisen elämän. Se on terveeksi tekevä lääke kaikkea synnin myrkkyä vastaan, ja se lääke on Kristuksen, tuon taivaallisen lääkärin, oma ruumis ja veri.

Jumala itse vapauttaa meidät pilkallisen mielen myrkystä ja antaa sen sijaan kiitollisuutta. Älä ole mistään huolissasi, vaan saata aina se, mitä tarvitset, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee sinun sydämesi ja ajatuksesi, niin että pysyt Kristuksessa Jeesuksessa. (Fil. 4:6-7)

Jumala lähettää sinut täältä messusta hoitamaan hänen rakkaudellaan erilaisia loukattuja ja nuijittuja ihmisiä työpaikallasi ja vapaa-ajallasi, näkemään heidät sinun vertaisenasi. Esimerkiksi aidon lämmin rohkaisu rakentaa jokaisen itsetuntoa paremmin kuin jatkuva sarkasmi. Piikikäs ilmapiiri johtaa pikku hiljaa muurien pystyttämiseen, kun pitää suojautua nolatuksi tulemiselta. Mutta sinä saat auttaa epäonnistuneita ja loukattuja ihmisiä tulemaan esiin piiloistaan.

Rukoillaan. Kiitos rakas Jumala siitä, että lähetit ainoan Poikasi kantamaan puolestamme sen häpeän, joka olisi kuulunut meille, sinun pyhyytesi ja hyvän luomistyösi pilkkaajille. Kiitos, että Kristuksen veren tähden olemme puhtaat. Anna meille voimaa rakastaa myös niitä lähimmäisiämme, joiden kanssa meillä on vaikeaa tulla toimeen. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s