Kutsumus, osa 4/4: Jeremian kutsuminen – Jer. 1:4-10

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 3.11.2019
21. sunnuntai helluntaista, 1. vuosikerta
Jer. 1: 4-10

Profeetta Jeremialle tuli tämä Herran sana:
– Jo ennen kuin sinut äidinkohdussa muovasin, minä valitsin sinut.
Jo ennen kuin sinä synnyit maailmaan, minä pyhitin sinut
omakseni ja määräsin sinut kansojen profeetaksi.
Mutta minä vastasin: ”Voi, Herra, Jumalani, en minä osaa puhua, minä olen niin nuori!” Silloin Herra sanoi:
– Älä sano, että olet nuori, vaan mene, minne ikinä sinut lähetän,
ja puhu, mitä minä käsken sinun puhua.
Älä pelkää ketään, sillä minä, Herra, olen sinun kanssasi
ja suojelen sinua.
Sitten Herra ojensi kätensä, kosketti suutani ja sanoi minulle:
– Minä annan sanani sinun suuhusi.
Minä asetan sinut tänä päivänä kansojen
ja valtakuntien yläpuolelle.
Sinun tulee repiä ja särkeä, tuhota ja hävittää, rakentaa ja istuttaa.

Johdanto

Kirkkokäsikirja on muokannut tämän päivän tekstialueen alkamaan näin: “Profeetta Jeremialle tuli tämä Herran sana.” Raamatussa se alkaa näin: “Minulle tuli tämä Herran sana.” (Jer. 1:4) Se on kyllä aika eeppinen tilapäivitys!

Moni meistä ehkä ajattelee, että: “Kunpa Jumala puhuisi minulle.” Odotatko sinä, että Jumala puhuisi sinulle, ja että hän lupaisi sinulle menestystä ja helppoa elämää – all inclusive?

Jumala ei puhunut Jeremialle helppoja asioita. Tässä raamatunkohdassa Jumala kertoi Jeremialle tehtävästä, ja se tehtävä kuulosti Jeremiasta hirvittävältä.

Katsotaan tästä tämän päivän saarnatekstistä kolmea asiaa.
1) Älä sano, että olet nuori
2) Minä valitsin sinut
3) Älä pelkää ketään

1) Älä sano, että olet nuori

Jeremian tehtävä Herran profeettana alkoi Juudan kuningas Josian aikana, ilmeisesti vuonna 627 ennen Kristusta. Jeremia toimi profeettana yli 40 vuotta, ja niin pitkä aika on oikeastaan jo yhden ihmisen elämäntehtävä.

Noina Jeremian toiminnan vuosikymmeninä suurvaltasuhteet menivät uusiksi tuolla Lähi-idän alueella. Aluetta pitkään dominoinut Assyrian suurvalta menetti asemansa ja Juuda jäi hankalasti Babylonian ja Egyptin intressien puristuksiin.

Juudan kuningas Josia toteutti uskonpuhdistuksen (622 eKr.), mutta siitä meni vain joitain vuosikymmeniä, kun maata kohtasi täydellinen katastrofi. Babylonialaiset tulivat ja tuhosivat Jerusalemin ja Jerusalemin temppelin ja veivät Juudan väestön pakkosiirtolaisuuteen (587/586 eKr.).

Jumala kutsui Jeremian toimimaan profeettana siis Juudan siihenastisen historian vaikeimmilla hetkillä. Kun olemme tässä kutsumus-saarnasarjassa käsitelleet Jeremian lisäksi Moosesta, Jesajaa ja Mariaa, niin jokaisen heidän elämäänsä varjosti jonkin suurvallan toiminta. Mooseksella se oli Egypti, Jesajalla Assyria ja Marialla Rooman valtakunta. Ja nyt Jeremia joutui varoittamaan Babylonian tulosta, mikäli ihmiset jatkavat epäjumalanpalvelustaan, eivätkä turvaisi Herraan. (Jer. 19:15, 20:4-5, 35:15, 36:3)

Mitkä ovat ne suuret vallat, jotka tuntuvat peikkona uhkaavan meitä tämän ajan ihmisiä? Ilmastonmuutos, mikromuovit, arvaamattomat hallitsijat, yksityisyyden suojan menettäminen, ja mitä kaikkea muuta. Kaikkien valtojen ja voimien keskellä kysymys on siitä, mihin tai oikeastaan keneen sinä lopulta elämässäsi turvaat.

Jeremian tehtävä

Jeremian tehtäväksi tuli “repiä ja särkeä, tuhota ja hävittää, rakentaa ja istuttaa”. (Jer. 1:10) Pomppisitko sinä innosta, jos Jumala antaisi sinulle tällaisen tehtävän? Olisiko pelihuumorisi koetuksella, jos sinun pitäisi julistaa tutuillesi ja tuntemattomille, että heidän tulisi tehdä parannus tai Jumalan tuomio kohtaa heidät? Yleisesti ottaen moni meistä varmaankin haluaisi olla kiva tyyppi, eikä ottaa esille kiusallisia asioita.

Kastettuna kristittynä Jumala on kutsunut myös sinut toimimaan elämäsi ajan hänen valtakuntansa, evankeliumin leviämisen, totuuden, oikeudenmukaisuuden ja hyvyyden puolesta. Ei ehkä samanlaisena julistajana kuin profeetta, mutta kuitenkin olemaan valona ja suolana siellä missä sinä elät ja vaikutat. (Matt. 5:13-14)

Luopumuksen aika

Jeremian aika oli luopumuksen aikaa eli aikaa, jolloin ihmiset kääntyivät pois Jumalasta. Myös me elämme keskellä luopumuksen aikaa gallupien ja kirkkokuntien laskevien jäsenmäärien perusteella, ainakin länsimaissa. Jumalan kymmenen käskyä eivät ole nosteessa.

Me olemme rajussa hengellisessä taistelussa, eikä sitä saa feidattua pois, vaikka kuinka haluaisit piilottaa sen maton alle pois silmistä ja ajatella, että kannattaa keskittyä vain positiivisiin asioihin. Siinä taistelussa tarvitaan myös sinua, seisomaan kristittynä horjumatta paikallasi arjessasi, palvelemaan, kutsumaan ja käymään keskusteluja.

Hallitseeko sinun kristityn identiteettiäsi rohkeus vai pelko, vakaumuksen piilottaminen vai into Jumalan valtakunnan laajenemisesta? Piilotatko ihmisten edessä kristityn vakaumuksesi visusti näkymättömyysviitan alle?

Oikea ikä?

Kun Jumala ilmoitti Jeremialle valinneensa hänet kansojen profeetaksi, Jeremia vastasi Jumalalle, että: “Voi, Herra, Jumalani, en minä osaa puhua, minä olen niin nuori!” (Jer. 1:6) Jeremia katsoi asioita siis vahvasti vain omasta näkökulmastaan käsin ja joutui toteamaan sen, 1) ettei hän osaa puhua ja 2) että hän on niin nuori.

Tässä kutsumusta käsittelevässä saarnasarjassa oli viimeksi aiheena Mooses, ja hänkin yritti kieltäytyä Jumalan kutsusta. Mooses vetosi muun muassa siihen, että ei ole “koskaan ollut hyvä puhuja” ja hänellä on “hidas puhe ja kankea kieli”. (2. Moos. 4:10)

Oli ehkä jokseenkin ihmeellistä, että Mooses ei sentään vedonnut ikäänsä, vaikka oli 80-vuotias. Hän ei vedonnut siihen, että on niin nuori.

Jeremialle Jumala vastasi: “Älä sano, että olet nuori, vaan mene, minne ikinä sinut lähetän, ja puhu, mitä minä käsken sinun puhua.” (Jer. 1:7) Sitten Jumala kosketti Jeremian suuta ja sanoi: “Minä annan sanani sinun suuhusi.” (Jer. 1:9) Jumala antoi siis Jeremialle sanat suuhun niin kuin vuosisatoja aikaisemmin myös Moosekselle.

Minkä ikäinen sinun pitäisi sinun mielestäsi olla, että Jumala voisi ottaa sinut palvelukseensa? Oletko mielestäsi nyt väärän ikäinen, liian nuori tai liian vanha? Liian kiireinen?

Liian rikas riskeerataksesi kaiken, tai et vielä riittävän rikas, jotta ehtisit miettiä tällaisia asioita? Oletko jo edennyt tärkeään asemaan, etkä halua menettää sitä, tai pelkäät ettet saavuta sitä asemaa, jota tavoittelet?

Oletko koko tähänastisen elämäsi ajan ollut väärän ikäinen ja ajatellut, että ehkä se oikea aika koittaa sitten joskus? Vai oletko mielestäsi jo missannut sen, kun olisi ollut oikea hetki pistää potentiaali käytäntöön?

Jumala ei kiinnittänyt Jeremian ikään sen suurempaa huomiota tai pitänyt sitä jotenkin rajoittavana asiana. Kun Jeesus istui 12-vuotiaana Jerusalemin temppelissä “opettajien keskellä, kuunteli heitä ja teki heille kysymyksiä”, ja kaikki “jotka kuulivat mitä hän puhui, ihmettelivät hänen ymmärrystään ja hänen antamiaan vastauksia” (Luuk. 2:46-47), niin ei Jeesus sanonut, että hän olisi siihen liian nuori. “En voi keskustella teidän kanssanne hengellisistä asioista, koska minulla ei ole vielä edes mopokorttia”, tai mitä lie ympäristöystävällisempää aasinvarsan ajolupaa.

Jeremia näki itsensä kyvyttömänä ja vääränlaisena, mutta Jumala lupasi hänelle läsnäolonsa ja tukensa. Kun Jumala kutsuu Raamatussa eri ihmisiä palvelukseensa, niin et löydä kyllä kertaakaan sellaista, että Jumala sanoisi jonkun ihmisen vastalauseiden edessä niin, että: “Totta! Enpä huomannut ajatella tuota ominaisuutta sinussa.”

Jumala vastasi Jeremialle lohduttavalla tavalla: “[M]inä, Herra, olen sinun kanssasi ja suojelen sinua.” (Jer. 1:8) “Minä annan sanani sinun suuhusi.” (Jer. 1:9)

Kristittynä kärsiminen

Jumalan läsnäolo ja vahvistava tuki oli Jeremialle tarpeen, sillä hänestä tuli Jumalan sanomantuojana pilkan kohde. (Jer. 20:7-8) Ihmiset kyselivät Jeremialta ilkkuen: “Miksei Herran sana käy toteen? Missä se tuho viipyy?” (Jer. 17:15)

Synkässä mielentilassa hän kirosi jopa syntymänsä päivän (Jer. 15:10, 20:14,17-18), ja sanoi, että: “Koko elämäni kuluu häpeässä.” (Jer. 20:18) Jeremia joutui kärsimään tehtävänsä takia myös fyysisesti. (Jer. 20:2, 37:14-16, 38:6,9)

Jeremia oli herkkä ihminen ja kärsi tästä kaikesta kovasti. Raamatun profeetoista avataan eniten juuri Jeremian tunne-elämää.

Mutta kysymys kuuluu, voiko Jumalan valtakunta levitä, jos me kristityt emme ole valmiita kärsimään, pistämään alttiiksi aikaamme, varojamme, mainettamme ja jopa koskemattomuuttamme.

Katsotaan siksi ensin toiseksi Jeesusta, joka pisti likoon kaiken pelastaakseen sinut ja minut.

2) Minä valitsin sinut

Jeremian kirjan myöhemmässä luvussa sanotaan näin: “Vaikka rikoksemme todistavat meitä vastaan, auta, Herra, nimesi ja kunniasi tähden!” (Jer. 14:7)

Jumala lähetti ainoan Poikansa tähän maailmaan sovittaakseen sinun ja minun synnit. Ristillä kuollessaan Jeesus oli reilu kolmekymppinen. Jeesus pisti likoon kaiken, ja hän luopui kaikesta, jopa elämästään, pelastaakseen meidät.

Jumala sanoi Jeremialle: “Jo ennen kuin sinut äidinkohdussa muovasin, minä valitsin sinut. Jo ennen kuin sinä synnyit maailmaan, minä pyhitin sinut omakseni ja määräsin sinut kansojen profeetaksi.” (Jer. 1:5) Jeesuksen Jumala valitsi koko maailman kansojen pelastajaksi jo ennen maailman perustamista. (1. Piet. 1:20) Sinut on lunastettu Kristuksen kalliilla verellä vapaaksi syntiesi rangaistuksesta, ja siihen saat uskossa luottaa.

Jumala on nähnyt myös sinut jo ennen kuin edes olit, jo ennen kuin hän edes muovasi sinut äidinkohdussa. Jumala tuntee sinut ytimiäsi myöten, hän tuntee sinut paremmin kuin itse tunnet itseäsi. Sinä olet hänen suunnitteluaan ja designia.

Kasteessa Jumala on antanut sinulle yhtä lailla kutsun niin kuin Jeremialle, ja lupaukset niin kuin Jeremialle. Kasteessa Jumalan valinta on tullut näkyväksi, ja siksi saat palata aina uudelleen ja uudelleen ihmettelemään sitä asiaa, että Jumala on ottanut sinut kasteessa omakseen.

Ratkaisevaa ei ole se, mitä sinä näet itsessäsi tai mitä kaikkea sinä lasket puutteiksesi. Jumalan näkökulmasta ratkaisevaa on se, että Kristuksessa sinä olet Jumalan lapsi, pelastettu ja myös kutsuttu sinulle varattuun tehtävään.

Herra kosketti Jeremian suuta ja sanoi: “Minä annan sanani sinun suuhusi.” (Jer. 1:9) Miten sinäkin saisit Jumalan sanan omaan suuhusi? Sen sinä saat konkreettisesti kohta ehtoollisella. Siinä näkymätön Jumalan Sana on yhdistyneenä näkyvään leipään ja viiniin. Siinä saat tuntea konkreettisesti huulillasi Kristuksen ruumiin ja veren sinun syntiesi anteeksiantamiseksi.

Lue myös ahkerasti Raamattua, Jumalan sanaa, jotta se saa juurtua sinuun ja vahvistaa sinua. Vahvistusta sinä tulet nimittäin todella tarvitsemaan, ja katsotaan siksi kolmanneksi sitä, kun Jumala sanoo, että: “Älä pelkää ketään.”

3) Älä pelkää ketään

Jumala sanoi Jeremialle siis, että: “Älä pelkää ketään, sillä minä, Herra, olen sinun kanssasi ja suojelen sinua.” (Jer. 1:7-8) Vähän myöhemmin Jumala sanoo Jeremialle jopa näin: “Minä teen sinusta tänä päivänä linnoitetun kaupungin, rautapatsaan ja pronssimuurin, jotta voit puolustautua, kun koko maa, Juudan kuninkaat, päämiehet, papit ja kansa nousevat sinua vastaan. Vaikka he ryhtyvät sotaan, he eivät sinua voita, sillä minä, Herra, olen sinun kanssasi ja suojelen sinua.” (Jer. 1:16-19)

Pronssimuuri on siis eri kaliiperia kuin risuaita tai Lego-rakennus. Se ei ihan vähästä sorru.

Ehkä tästä on nyt tuoreeltaan elävä esimerkki kansanedustaja Päivi Räsänen Riihimäeltä, perheenäiti ja lääkäri, josta Jumala on tehnyt lujan pronssimuurin (Jer. 15:20), tällä hetkellä näkyvimmän sellaisen, kansamme keskuuteen. Pari päivää sitten (1.11.2019) hän joutui poliisikuulusteluun perustelemaan sitä, miksi oli siteerannut Raamattua Twitterissä. Hän on eri yhteyksissä kertonut, että vielä opiskeluaikana jos hän jotain pelkäsi, niin puhumista ihmisten edessä. Hän ajatteli silloin, että julkista puhujaa hänestä ei ainakaan koskaan tule.

Me olemme erilaisina ihmisinä erilaisissa tehtävissä. Jos sinä teet bisnestä niin tee bisnestä, jos kasvattamista niin kasvata, jos hoitamista niin hoida, jos palvelua niin palvele, jos julkista viranhoitoa niin hoida sitä. “Mitä teettekin, tehkää se täydestä sydämestä, niin kuin tekisitte sen Herralle ettekä ihmisille. Muistakaa, että saatte Herralta palkan, osuutenne perinnöstä. Palvelkaa Herraa Kristusta.” (Kol. 3:23-24)

Voiko Jumala tehdä myös sinusta linnoitetun kaupungin, joka ei kukistu tiukassakaan paikassa, niissä tiukoissa tilanteissa, joihin arjessasi kristittynä joudut?

Matteuksen evankeliumi päättyy siihen, että Jeesus sanoo: “Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” (Matt. 28:20) Jeesus on siis myös sinun kanssasi. Hän ei ole jokin perässä raahattava kivireki, vaan kaikkivaltias Kuningas. Kristuksessa on kaikki mitä tarvitset – all inclusive.

Rukoillaan. Rakas Jumala, kiitos siitä, että Kristuksessa sinä olet lunastanut meidät omiksesi! Kiitos, että Kristuksen veressä saamme kaikki syntimme anteeksi. Anna meille sinun Pyhän Henkesi voima elää tässä ajassa kristittynä ja myös todistaa sinun ihmeellisistä teoistasi. Auta meitä palvelemaan sinun valtakuntaasi ja käyttämään viisaasti ne lahjat, jotka olemme sinulta saaneet. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s