Hengen hedelmä 7: Uskollisuus – Ps. 85:9-14

Martti Haverisen saarna Helsingin Luther-kirkon messussa 16.12.2018
3. adventtisunnuntai, päivän psalmiteksti
Ps. 85: 9-14

Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu.
Hän lupaa rauhan kansalleen, omilleen –
älkööt he enää eksykö mielettömyyteen!
Hän antaa apunsa niille, jotka häntä palvelevat,
ja niin meidän maamme saa takaisin kunniansa.
Laupeus ja uskollisuus kohtaavat,
oikeus ja rauha suutelevat toisiaan.
Uskollisuus versoo maasta
ja oikeus katsoo alas taivaasta.
Herra antaa kaiken hyvän,
maa antaa satonsa.
Herran edellä kulkee oikeus,
se valmistaa tien Herralle.

Johdanto

Paavali luettelee Galatalaiskirjeessä Hengen hedelmänä yhdeksän asiaa: rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. (Gal. 5:22-23) Noista olen tähän mennessä saarnannut neljästä (kärsivällisyys, rakkaus, lempeys, hyvyys) siinä järjestyksessä kuin niitä on tullut sopivasti kirkkovuoden raamatunkohdissa vastaan.

Katsotaan tänään uskollisuutta Hengen hedelmänä kahdesta näkökulmasta.
1) Uskottomuus on epäjumalanpalvelusta
2) Uskollisuus lähtee Jumalan sydämestä

1) Uskottomuus on epäjumalanpalvelusta

Raamattu kertoo Jumalasta ja ihmiskunnasta, ja se on alusta loppuun asti rakkauskertomus. Paratiisissa Jumala teki naisen nukutetun miehen kylkiluusta. Vaimo on tarkoitettu miestä varten ja mies asetettu rakastamaan vaimoaan.

Uuden Aadamin, Kristuksen, morsian on puolestaan seurakunta, joka otettiin kuolleen Kristuksen kylkihaavasta, josta vuoti verta ja vettä. (Joh. 19:34) Kristus rakastaa seurakuntaansa, ja seurakunta on luotu ylistämään ikuisesti upeaa sulhastaan. Naisen ja miehen intiimi liittyminen yhteen avioliitossa kuvastaa erinomaisesti Jumalan ja hänen omiensa täydellistä yhteyttä.

Vastavuoroinen rakkaus tuntuu siltä kuin olisi niin erityinen, että on korotettuna jalustalle. Mutta rakkauteen kätkeytyy kuitenkin haavoittuvainen ydin, sellainen liipaisinmekanismi, josta painamalla särkyy sydän. Jos tulee torjutuksi, hylätyksi, hyväksikäytetyksi tai petetyksi, se osuu sydämessä niin herkkään paikkaan, että se sattuu aivan tajuttoman kipeästi ja pitkään.

Onko sinua haavoitettu niin, että suojelet itseäsi sillä, ettet uskalla päästää ihmisiä lähellesi, rakastaa etkä sitoutua?

Rakastava Jumala loi tämän maailman ihmistä varten. Ihmisen sydän on rakennettu niin, että vain Jumalan rakkaus on riittävän iso ja täyteläinen täyttämään sen, eikä mikään muu riitä.

Ihmisen sydän on rakennettu niin, että vain Jumalan rakkaus on riittävän iso ja täyteläinen täyttämään sen, eikä mikään muu riitä.

Mutta ihminen uskoi että vaihtamalla paranee. Ihminen päätti olla Jumalalle uskoton ja tarttui siihen, mikä oli kiellettyä. Se sattui syvälle Jumalan sydämeen.

Ja se satuttaa häntä edelleen, että ihminen pitää Jumalaa nuivana byrokraattina ja hurmaantuu hänen sijastaan muun muassa rahaan, valtaan ja vapaaseen seksiin. Jumala kun sentään loi sanallaan myös kyvyn iloita, eikä Saatana.

Viidennessä Mooseksen kirjassa sanotaan, että: “Herra vaatii omiltaan uskollisuutta.” (5. Moos. 6:15) Profeetta Hoosea ei puolestaan sievistele puheitaan yhtään, kun hän sanoo Jumalalle uskottomista (israelilaisista), että: “Huoruuden henki eksyttää heidät, he kääntyvät uskottomina pois Jumalansa luota.” (Hoos. 4:12)

Uskottomuus himona ja ahneutena

Ihmisen sydän on nyt ahne ja roihuaa tuskaa tuottavalla liekillä. Pirates of the Caribbean -elokuvassa merirosvokapteeni Barbossa kertoo hänet ja hänen miehistönsä kironneesta aarteesta, jota he kuluttivat viinaan, ruokaan ja mieluisaan seuraan: “Mitä enemmän sitä jakelimme, sitä paremmin tajusimme, ettei viina tyydyttänyt, ruoka muuttui tuhkaksi suussa, eikä koko maailman mieluisa seura sammuttanut himoamme. […] Ahneus pakotti meitä, mutta nyt se kalvaa meitä.”

Siinä on hedonismin paradoksi. Jos elämä perustuu nautintojen metsästämiseen, nautinto pakeneekin yhä kauemmas. Sisintä jää kärventämään tyydyttymätön jano, koska edes nautinnot eivät voi korvata Jumalaa.

Uskollisuus

Mille tai ketä kohtaan sinä olet uskollinen? Missä asiassa sinulle on kunnia-asia olla luotettava, ja missä asiassa sillä ei ole niin väliä?

James Bond on lojaali maalleen, työlleen ja nautinnoilleen, muttei makaamilleen naisille. Toisiltamme me taidamme edellyttää ennen kaikkea luotettavuutta raha-asioissa, kun ärhäkin somemyrsky näyttää nousevan julkisten varojen väärinkäytöksistä.

Parisuhteeseen liittyen Jumalan silmissä kauneinta on selvästikin uskollisuus, eikä esimerkiksi rakastumisen huuma. Jumala katsoo seksin kauneutta uskollisuuden kautta, koska hän arvostaa solmitun liiton pysyvyyttä. Meidän ajassa seksiä on taipumus ajatella lähinnä oman nautinnon kautta. Mutta Jumalan mielen mukaista on nähdä toinen ihminen kokonaisvaltaisena Jumalan luomuksena, eikä vain lihakimpaleena niin kuin esimerkiksi nettipornossa.

Raamattu puhuu paljon uskollisuudesta varmasti siksi, että uskottomuuden jäljet ovat todella rumat. Kaiken näkevä Jumala tietää tarkasti sen, miten pettäminen satuttaa petettyjä osapuolia ja aiheuttaa kärsimystä lapsille.

Oletko sinä itse joutunut ihmissuhdesekoilujen tallomaksi lapsena tai aikuisena?

Syyllisyys

Uskottomuudesta seuraa huono omatunto, peittely, valehtelu, ja vaikeus katsoa petettyä silmiin. Laura Närhen biisissä ”Tämä on totta” kertoja on lähtenyt edellisenä päivänä vieraan mukaan ja nyt häntä hävettää. Näkeekö sen hänestä päällepäin, että hän on pettänyt? Hän koittaa olla tavallinen ja uskotella että eilinen oli pelkkä paha uni.
Mutta: “Katoamaan tätä petosta en saa / Tätä mä en voi enää uneksi muuttaa / Tämä on totta, tämä on totta, tämä on totta.  […] Luulin et parempi mä oisin.”

Kamppailetko sinä näiden kysymysten kanssa juuri nyt?

Pettäjän epäluottamus

Uskottomuudesta seuraa huonon omantunnon lisäksi myös kalvava epävarmuus, koska oma ja ehkä myös toisen sydän on jo osoittautunut petolliseksi. Mihin tämä kaikki petollisuus johtaa?

Huolehtiiko epäjumalasi ja rakastajasi sinusta myös silloin, kun et itse pysty enää pitämään puoliasi, kun olet voimaton ja sairauden runnoma? Katsooko sinun rakastajasi sinun perääsi vielä silloinkin, vai onko hänellä jo joku toinen sydämessään?

Kuka ennättää tällä kerralla pettämään ensin?

Uskollisuuden kauneus on sen sijaan kestävää eikä se koskaan lakastu.

2) Uskollisuus lähtee Jumalan sydämestä

Katsotaan toiseksi sitä, että uskollisuus lähtee Jumalan sydämestä.

Psalminkirjoittaja sanoo tämän päivän tekstiä edeltävässä jakeessa, että: “Herra, osoita, että olet uskollinen, pelasta meidät!” (Ps. 85:8)

Jeesus osoitti uskollisuutensa siinä, että hän oli loppuun asti luotettava palvelija, vaikka hän joutui kärsimään siitä. Isä rankaisi Poikaansa ristillä niin kuin uskotonta hylkääjää ja avionrikkojaa, vaikka hän oli syytön. Hän kärsi meille kuuluvan rangaistuksen, ja hän ajatteli sydämessään sinua ja minua.

Isä hylkäsi Jeesuksen ristille, jotta hänen ei tarvitsisi hylätä sinua ja minua syntiemme takia ikuiseen kadotukseen. Vaikka Kristus jätettiin kärsimään yksin, hän on sinun vierelläsi uskollisesti. Hän haluaa olla siinä, sinua lähellä.

“Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja ikuisesti.” (Hepr. 13:8) “Jos olemme uskottomia, hän pysyy silti uskollisena, sillä omaa olemustaan hän ei voi kieltää.” (2. Tim. 2:13)

Hän on aina uskollinen sinua kohtaan, eikä sinun tarvitse pelätä, että hän häipyisi sinun viereltäsi omille teilleen. Hän ei puuhaile omiaan sinun selkäsi takana, vaan hän on sitoutunut etsimään sinun parastasi ikuisesti.

Hän on aina uskollinen sinua kohtaan, eikä sinun tarvitse pelätä, että hän häipyisi sinun viereltäsi omille teilleen. Hän ei puuhaile omiaan sinun selkäsi takana, vaan hän on sitoutunut etsimään sinun parastasi ikuisesti.

Vaikka sairastuisit tai viehätysvoimasi rapistuisi, jäisit ilman työtä tai opiskelupaikkaa, jäisit ilman muiden ihmisten huomiota, Jeesus rakastaa sinua ja antaa sinulle todellista läheisyyttä, hyväksyntää ja kunnioitusta. Kristus ei hylkää sinua, vaikka olisit muiden mielestä ikävystyttävää seuraa, tai olisit tehnyt kamalia asioita.

Mutta hän ei halua jäädä vain vierelle, vaan hän tahtoo päästä asumaan sinun sydämeesi. Ja sitä varten hän haluaa puhdistaa sinut verellään. Jeesuksen Kristuksen veressä saat uskoa kaikki syntisi anteeksi. Hänen armonsa riittää antamaan anteeksi myös uskottomuutesi, koska hän on itse kärsinyt rangaistuksen puolestasi.

Jumala sanoo profeetta Hoosean kirjassa kansalleen, että: “Minä kihlaan sinut, otan omakseni ainiaaksi, minä liitän sinut itseeni vanhurskauden ja oikeuden sitein, rakkaudella ja hyvyydellä. Minä liitän sinut itseeni uskollisuuden sitein, ja sinä tulet tuntemaan Herran. (Hoos. 2:21)

Kaste on Jumalan uskollisuuden side, jossa hän on ottanut sinut omakseen, oman pyhän nimensä suojiin. Sinä olet liitossa hänen kanssaan ja saat aina luottaa siihen, että Jumala on liitossaan uskollinen.

Niin kuin aviomies ja aviovaimo ovat yhtä lihaa, saat olla yhtä Jumalan kanssa Kristuksessa. “[J]oka liittyy Herraan, on samaa henkeä hänen kanssaan.” (1. Kor. 6:17) Kohta ehtoollisella hän antaa sinulle oman ruumiinsa ja verensä.

Ruumis on Pyhän Hengen temppeli

Tässä tämän päivän tekstissä psalminkirjoittaja sanoo, että: “Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu. Hän lupaa rauhan kansalleen, omilleen – älkööt he enää eksykö mielettömyyteen!” (Ps. 85:9)

Jumala on ostanut sinut täydestä hinnasta omakseen (1. Kor. 6:20), joten älä siis anna korviesi mennä himon takia tukkoon. Koska kasteessa sinut ja minut on liitetty Kristuksen ruumiin jäseniksi, meidän ruumiimme eivät ole siveettömyyttä varten vaan Herraa varten. (1. Kor. 6:13,15) Jumala on antanut Pyhän Henkensä asumaan sinussa, ja niinpä sinun ruumiisi on Pyhän Hengen temppeli. (1. Kor. 6:19)

Jumala on tarkoittanut sinut tuottamaan hänelle kunniaa myös ruumiillasi. (1. Kor. 6:20)

Sinut on kutsuttu rakentamaan kestäviä ihmissuhteita elämällä jo nyt taivaan valtakunnan kuninkaallista ja pyhää elämää Jumalan armon varassa. (Ilm. 22:5)

Meitä on täällä Helsingin Luther-kirkossa sellaisia hyväosaisia, jotka ovat saaneet elämän aikana paljon rakkautta. Ja meitä on täällä yhtä lailla niitä, jotka ovat joutuneet kamppailemaan elämässä hylkäämisten ja monien haavojen takia.

Uskollisuus ei synny meidän omasta sydämestä, vaan Jumala synnyttää sitä meissä Pyhän Henkensä kautta, kun me olemme hänen uskollisen rakkautensa kohteena. Sitä rakkauttaan hän jakaa sakramenttiensa lisäksi myös sanassaan. Lue siksi ahkerasti Raamattua joka päivä.

Kenen vierellä sinä voisit alkaa harjoitella tutustua ja olemaan vierelläkulkija esimerkiksi täällä Helsingin Luther-kirkossa?

Rukoillaan. Kiitos, rakas Jumala, uskollisuudestasi meitä kohtaan. Kiitos, että sinä olet luotettava ja että naulasit Kristuksen ristiin meidän syntimme ja petollisuutemme. Anna meille sinun rakkauttasi, jotta voimme välittää sitä myös eteenpäin tässä kirkossa ja kaupungissa. Jeesuksen nimessä aamen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s